ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΓΗΣ ΣΤΟ ΒΡΥΣΙ
Χθες 22 Αυγούστου 2018, εορτή της Παναγίας Βασίλισσας ουρανού και γης, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Θεομητορικό Προσκύνημα της Αρχιεπισκοπής μας στο Βρυσί.
Η συμμετοχή των ευλαβών ήταν πολύ μεγάλη και συμμετείχε ενεργά στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος και μαζί του λειτούργησαν ο Υπεύθυνος του Προσκυνήματος π. Φραγκίσκο Βιδάλης, ο Διευθυντής του Ποντιφικού Ελληνικού Κολλεγίου στη Ρώμη π. Ιωάννης Ξανθάκης και ο διάκονος Μάριος Φώσκολος.
Πριν από τη Θεία Λειτουργία όλοι οι παρόντες απήγγειλαν το Άγιο Ροδάριο ως προετοιμασία για τη συμμετοχή τους στη Θεία Λειτουργία.
Ο Αρχιεπίσκοπος, μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και είπε:
Η Σημερινή εορτή μπορεί να θεωρηθεί μία παράλληλη με εκείνη του Χριστού Βασιλιά. Αυτή η εορτή ετελείτο πριν από την μεταρρύθμιση του Ρωμαϊκού ημερολογίου στις 31 Μαΐου, ως επιστέγασμα της ιδιαίτερης ευλάβειας των πιστών προς την Παναγία που εκδήλωναν καθ’ όλο το μήνα Μάιο. Η 22α Αυγούστου ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Αμιάντου Καρδίας της Παναγίας στην οποία εορτή γινόταν αναφορά και στην ιδιότητα της ως Βασίλισσας του κόσμου. Η Εκκλησία αποδίδει αυτόν το τίτλο στην Παναγία ως επακόλουθο της συμμετοχής της Μητέρας στη δόξα του Υιού. Στην ένδοξη Μετάστασή της ακολουθεί και η στεφάνωσή της ως Βασίλισσα ουρανού. Πράγματι στα ένδοξα Μυστήρια του Αγίου Ροδαρίου και συγκεκριμένα στο τέταρτο μελετούμε τη Μετάσταση της Παναγίας στον ουρανό και στο πέμπτο την στεφάνωση της Παναγίας στον ουρανό ως Βασίλισσας των Αγγέλων και των Αγίων.
Αυτός ο τιμητικός και προνομιακός τίτλος έχει ως πηγή την εγκύκλιο που ο αείμνηστος Πάπας Πίος ο Δωδέκατος είχε αποστείλει στην Εκκλησία στις 11 Οκτωβρίου 1954 με τον τίτλο: «Προς την βασίλισσα του ουρανού.
Πως όμως η Παναγία είναι Βασίλισσα του κόσμου αφού η ίδια κατά τον ευαγγελισμό της από τον Αρχάγγελο δηλώνει για τον εαυτό της ότι είναι μια απλή δούλη του Κυρίου. Και όχι αυτοχαρακτηρίστηκε έτσι αλλά και έζησε ως μία ταπεινή δούλη του Κυρίου περνώντας όλη τη ζωή της στην πιο ταπεινή αφάνεια.
Και ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός της και Θεός της, όταν ενσαρκώθηκε για τη σωτηρία των ανθρώπων, πήρε μορφή δούλου και δήλωσε πως δεν ήλθε στη γη για να τον υπηρετήσουν αλλά για να υπηρετήσει τους δούλους του Θεού και να τους καταστήσει θετά παιδιά του.
Ο Ιησούς Χριστός με τη νίκη του πάνω στο θάνατο καθίσταται Βασιλιάς του σύμπαντος κόσμου και κατά συνέπεια η δούλη του Κυρίου και Μητέρα του, Βασίλισσα ουρανού και γης.
Η Παναγία είναι λοιπόν Βασίλισσα γιατί είναι η Μητέρα του Χριστού Βασιλιά.
Η Παναγία είναι Βασίλισσα διότι υπερέχει σε αγιοσύνη όλων των πλασμάτων. Ο Θεός όταν στεφανώνει την ταπεινή δούλη του, στεφανώνει την ίδια την ταπεινότητά της. Ο Θεός ανυψώνει τους ταπεινούς και τους δυνατούς καταρρίπτει από τους θρόνους τους.
Η Παναγία είναι Βασίλισσα διότι μας βοηθά να ανακαλύψουμε το μεγαλείο της ταπεινοσύνης. Η ταπεινότητα δεν είναι υποβάθμιση, δεν είναι απάρνηση της αξιοπρέπειας, αντίθετα είναι ο δρόμος που οδηγεί στην αληθινή αξιοπρέπεια, προς τη δόξα που ο Θεός θέλει να μας δώσει, μια δόξα που δίνεται μόνο στους ταπεινούς στην καρδιά, τη δόξα του Ιησού που είναι πράος και ταπεινός στην καρδιά.
Επειδή η δόξα της Παναγίας είναι μιας ταπεινής και απλής δούλης του Κυρίου, η Παναγία συνεχίζει να υπηρετεί όλα τα παιδιά της, που ο Ιησούς της ανάθεσε πάνω από το σταυρό, και ιδιαίτερα εκείνα που τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό και με θάρρος και εμπιστοσύνη απευθύνονται προστρέχουν κάτω από την μητρική της προστασία.
Ας ζητήσουμε από τον Κύριο, να μας εμπνέει την ταπεινότητα και την απλότητα με την οποία οφείλουμε να υπηρετούμε πάνω στη γη κάθε άνθρωπο ως εικόνα του Θεού και πρόσωπο του Χριστού και να είμαστε οι ταπεινοί και απλοί υπηρέτες του στην αποστολή που μας έχει αναθέσει μέσα στην Εκκλησία του. Και κάθε φορά που ο εγωισμός και η ανθρωπαρέσκειά μας δεν μας αφήνουν να ταπεινώνουμε τον εαυτό μας και να ανυψώνουμε τους άλλους, ας στρέφουμε την παράκλησή μας προς την Βασίλισσα του κόσμου και ας της ζητούμε να μετατρέπει την καρδιά μας σε απλή και ταπεινή διότι μόνο αυτές οι καρδιές αρέσουν και δοξάζονται από το Θεό. Αμήν.
Μετά τη Θεία Λειτουργία η Επιτροπή του Προσκυνήματος προσέφερε κέρασμα σε όλους τους παρόντες στη Θεία Λειτουργία.