ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ME THN ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ME THN ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Το πρωί της πρωτοχρονιάς του 2017 με κατάμεστο το Ναό του Αγίου Νικολάου υ στη Χώρα της Τήνου, τελέστηκε  από τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο. Μαζί του συλλειτούργησε ο εφημέριος του Ναού π. Μάρκος Φώσκολος.

Όπως είναι γνωστό η Καθολική Εκκλησία την Πρωτοχρονιά εορτάζει τη Μητρότητα της Παναγίας και την παγκόσμια ημέρα προσευχής για την ειρήνη.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε στην Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:

Αδελφοί και Αδελφές,

Σας ζητώ να ξεκινήσουμε αυτό το χρόνο με ένα χαμόγελο και να ευχηθούμε να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους

Στην αρχή αυτού του νέου έτους ενωμένος σε πνευματική  και κανονική κοινωνία με την Εκκλησία της Ρώμης και τον Άγιο Πατέρα τον Πάπα Φραγκίσκο, όλους τους αδελφούς μου στην Αρχιεροσύνη Δύσης και ανατολής απευθύνω τις ειλικρινείς ευχές μου για ειρήνη στην Εκκλησία του Χριστού, στην κάθε μια σας και στον καθένα σας και σε κάθε άνθρωπο καλή θέλησης  που κατοικεί στον ταραγμένο κόσμο μας στον οποίο λίγες μέρες πριν ακούστηκαν και πάλι οι φωνές των αγγέλων που έψαλαν το «επί γης ειρήνη».

Εύχομαι ειρήνη σε κάθε άνδρα, γυναίκα, παιδιά νέους και νέες και προσεύχομαι ώστε η εικόνα και η ομοίωση του Θεού σε κάθε άνθρωπο να μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε αμοιβαία τους εαυτούς μας ως ιερά δώρα προικισμένα με το δώρο της αξιοπρέπειας, αφού ο Θεός μας έπλασε λίγο κατώτερους των αγγέλων.

Οι καταστάσεις σύγκρουσης σε τόσα σημεία της αιματοβαμμένης γης μας, μειώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η μη βία ας είναι η ευχή μας και ας γίνει πρώτα βίωμα δικό μας για να γίνει και βίωμα των άλλων.

Είθε η αγάπη και η μη βία, να μας οδηγούν στον τρόπο που φερόμαστε οι μεν προς τους δε, στις διαπροσωπικές, κοινωνικές, και διεθνείς σχέσεις. Όταν τα θύματα της βίας, που δυστυχώς είναι τόσα πολλά,  ξέρουν να αντιστέκονται στον πειρασμό της εκδίκησης, μπορούν να είναι οι πιο αξιόπιστοι πρωταγωνιστές των μη βίαιων διαδικασιών οικοδόμησης της ειρήνης. Από το τοπικό και καθημερινό επίπεδο μέχρι το επίπεδο της παγκόσμιας τάξης, είθε η μη βία να γίνει ο χαρακτηριστικός τρόπος των αποφάσεών μας, των σχέσεών μας, των πράξεών μας και προπάντων της πολιτικής σε όλες τις μορφές της.

Η Εκκλησία καταβάλει καθημερινές προσπάθειες  για να συμβάλει στον περιορισμό της χρήσης βίας μέσω των ηθικών κανόνων, μέσω της συμμετοχής στις εργασίες των διεθνών θεσμών, και χάρη στην κατάλληλη συμβολή πολλών χριστιανών στην επεξεργασία της νομοθεσίας σε όλα τα επίπεδα.

Ο  Ιησούς, μας προσφέρει ένα «εγχειρίδιο» αυτής της στρατηγικής οικοδόμησης της ειρήνης στην ονομαζόμενη «επί του όρους Ομιλία». Οι οκτώ Μακαρισμοί (βλ. Μτ. 5, 3-1)) χαράζουν το προφίλ του ανθρώπου  που ο  Κύριος αποκαλεί μακάριο. Μακάριοι οι πράοι – λέει ο Ιησούς – οι σπλαχνικοί, οι εργάτες της ειρήνης, οι καθαροί στην καρδιά, αυτοί που πεινούν και διψούν για δικαιοσύνη.

Αυτό είναι ένα πρόγραμμα και μια πρόκληση για τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, για τους υπεύθυνους των διεθνών θεσμών και για τους διευθυντές των επιχειρήσεων και των Μέσων επικοινωνίας σε όλο τον κόσμο: Να εφαρμόσουν τους Μακαρισμούς στον τρόπο που ασκούν τις ευθύνες τους. Μια πρόκληση να οικοδομήσουν την κοινωνία, την κοινότητα ή την επιχείρηση της οποίας είναι υπεύθυνοι, γενόμενοι οικοδόμοι της ειρήνης. Να δώσουν δείγματα ευσπλαχνίας αρνούμενοι να θέσουν στο περιθώριο τα πρόσωπα, να βλάψουν το περιβάλλον, να θέλουν να υπερισχύουν με κάθε κόστος.

Η μη βία, είναι ένας τρόπος για να δείξουμε ότι η ενότητα είναι πράγματι πιο δυνατή και πιο γόνιμη από τη σύγκρουση. Τα πάντα στον κόσμο είναι μεταξύ τους στενά συνδεδεμένα. Βεβαίως, μπορεί να συμβεί οι διαφορές να προκαλέσουν διενέξεις: ας τις αντιμετωπίζουμε με έναν τρόπο εποικοδομητικό και μη βίαιο, έτσι ώστε «οι εντάσεις και οι αντιθέσεις να διαμορφώνουν μια πολύμορφη ενότητα η οποία γεννά νέα ζωή».

Η  Καθολική Εκκλησία θα συνεχίσει να συνδράμει κάθε προσπάθεια οικοδόμησης της ειρήνης και διαμέσου της ενεργητικής και δημιουργικής μη βίας. Η Παναγία Μητέρα μας είναι η Βασίλισσα της Ειρήνης. Στη γέννηση του Υιού της, οι άγγελοι δόξαζαν το Θεό, και εύχονταν ειρήνη στη γη, στους άνδρες και τις γυναίκες καλής θέλησης (Βλ. Λκ. 2,14). Ας ζητήσουμε από την αειπάρθενο να γίνει οδηγός μας.

«Όλοι επιθυμούμε την ειρήνη. Πολλοί άνθρωποι την οικοδομούν κάθε μέρα με μικρές πράξεις και πολλοί υποφέρουν και καταβάλλουν υπομονετικά πολλές κοπιαστικές προσπάθειες για να την οικοδομήσουν». Κατά το 2017, ας στρατευτούμε, με την προσευχή και με τη δράση, να γίνουμε πρόσωπα που έχουν διώξει από την καρδιά τους, από το λόγο τους, και από τις πράξεις τους, τη βία, και ας οικοδομήσουμε ειρηνικές κοινότητες που φροντίζουν το κοινό μας σπίτι που είναι η γη». Αμήν.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, στην ενοριακή αίθουσα έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας και οι ενορίτες αντάλλαξαν ευχές με τον Αρχιεπίσκοπο, τον εφημέριο και όλο το ενοριακό συμβούλιο αλλά και μεταξύ τους.

Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς και στην Ενορία της Κιουράς της Καρδιανής.

[module-620]

Φωτογραφίες κ. Πόπη Σκλάβου

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23η Κυριακή του Έτους (Β)

23η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 119{118},137.124                        Δίκαιος είσαι, Κύριε και δίκαιη η κρίση Σου. Πράξε στον δούλο Σου,  σύμφωνα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου