ΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ

ΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ

Με κάθε επισημότητα την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 τελέστηκε η εορτή και πανήγυρη προς τιμήν του Αγίου Βαλεντίνου στον ενοριακό μας Ναό στη Μυτιλήνη της Λέσβου, όπου φυλάσσεται απότμημα των ιερών λειψάνων του.

Την παραμονή τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός από τον Αποστολικό Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου, Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο και προσευχήθηκαν μαζί του στο ιερό ο Γενικός Βικάριος της Επισκοπής π. Ριχάρδος, ο εφημέριος του Ναού π. Λέων, ο π. Μαρτίνος και ο υποδιάκονος Λεν.

Την ημέρα της εορτής και πανήγυρης τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον γεμάτο Ναό αλλά και τον αύλιο χώρο του από ενορίτες, Μυτιληνιούς, Μετανάστες και Πρόσφυγες, δημιουργώντας μία εκκλησιαστική ατμόσφαιρα που χαρακτηριζόταν από την καθολικότητα της Εκκλησίας. Με το Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν οι ίδιοι ιερείς που ήταν παρόντες και στον Εσπερινό.

Η χορωδία ANIMATO ενθουσίασε τους πάντες με την μελωδικότητα και την ποικιλία των ασματικών μερών της Θείας Λειτουργίας.  Κατά τη Θεία Κοινωνία έψαλε και η νεοσύστατη χορωδία των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. 

Μετά την αναγγελία του Ευαγγελίου, ο Αρχιπίσκοπος π. Νικόλαος μίλησε στην Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:

Αδελφοί και αδελφές,

Σήμερα δεν ήρθαμε εδώ για να πενθήσουμε, αλλά να πανηγυρίσουμε και αν θέλετε να πανηγυρίσουμε για να μη πενθήσουμε.

Αυτή την περίοδο  τα τρία ακριτικά μας νησιά αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα τα οποία τελευταία έχουν δημιουργηθεί από εξωτερικούς παράγοντες με τον μεγάλο αριθμό φιλοξενουμένων προσφύγων και μεταναστών.

Γνωρίζουμε ότι τα τρία ακριτικά μας νησιά Λέσβος, Σάμος και Χίος σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος και είναι δυσανάλογο με τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων αυτών των νησιών.

Είναι στιγμές που, αν αφήσουμε μόνους τους κυβερνώντες να επιλύσουν τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν σ’ ένα τόπο που μέχρι χθες διεκδικούσε τον τίτλο του βραβείου Νόμπελ για το πνεύμα αλληλεγγύης, βοηθείας και φιλοξενίας προς τους άγνωστους αυτούς αδελφούς μας , οι οποίοι δεν ήρθαν εδώ για να μας δημιουργήσουν προβλήματα αλλά για να λύσουν τα προβλήματα τους, τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα τα καταφέρουν. Οι πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν εδώ με κίνδυνο της ζωής τους που κάποιοι έχασαν κατά το ταξίδι τους προς τα νησιά μας. Εδώ ζητούσαν να μείνουν λίγο χρόνο έως ότου βρουν κάποια χώρα της Ευρώπης, η οποία θα θελήσει να τους βοηθήσει και να τους εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή από εκείνη που ζούσαν στην εμπόλεμη ή φτωχή πατρίδας τους.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές είναι ανάγκη να προσευχηθούμε όλοι μαζί στον Κύριο και στην Αειπάρθενο Μητέρα του Κυρίου, να ζητήσουμε τις ικεσίες του Αγίου Βαλεντίνου  του  υπερασπιστή της αγάπης, της ευαγγελικής και χριστιανικής αγάπης η οποία ξέρει να βλέπει όχι αριθμούς αλλά ανθρώπους. Αν διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει τότε οφείλει να τους βοηθήσει να πορευθούν εκεί που άλλοι ενδεχομένως θα  μπορέσουν να τους προσφέρουν αυτά που η χώρα μας σήμερα δεν είναι σε θέση να τους εξασφαλίσει.

Εύχομαι το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει όλους, κατοίκους, την  τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, ώστε μαζί με την Κυβέρνηση, μέσα από ένας διάλογο, που θα έχει μοναδικό σκοπό:

την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των μόνιμων κατοίκων  και το σεβασμό της προσωπικότητας των ταλαίπωρων αυτών αδελφών μας να βρεθεί η λύση εκείνη η οποία θα αποδειχθεί η χρυσή τομή. Έτσι μόνο θα  υπάρξει ειρήνη, γαλήνη, και ασφάλεια σ’ αυτόν τον τόπο. Αυτός ο τόπος  σήκωσε με την ανθρωπιά του ένα τεράστιο βάρος, όμως σήμερα έγινε δυσβάστακτο βάρος όχι για την καρδιά του που ξέρει να αγαπά αλλά για τους ώμους του που δεν μπορεί πια να το σηκώσει.

Το όνομα “Βαλεντίνος” προέρχεται από τη λατινική λέξη “valens”, που σημαίνει ισχυρός, άξιος, δυνατός, και ήταν ένα δημοφιλές όνομα κατά την Ύστερη Αρχαιότητα. Αυτό που τον έκανε ισχυρό και άξιο, ήταν η αγάπη του προς τον Θεό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εντολή που μας διδάχθηκε από τον Χριστό: να αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου με όλη την καρδιά σου, με όλη την ψυχή σου, με όλο τον νου σου. Αλλά και τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου.

Και πράγματι, ο άγιος Βαλεντίνος κήρυττε το Ευαγγέλιο και μετέστρεφε ανθρώπους στον Χριστιανισμό χωρίς κανέναν φόβο. Αργότερα συνελήφθη ξανά και στάλθηκε στη Ρώμη την εποχή του Καίσαρα Κλαυδίου του Β', όπου έλαβε τον στέφανο του μαρτυρίου δι' αποκεφαλισμού.

Από τον βίο του αγίου Βαλεντίνου, εμείς μπορούμε να λάβουμε δύο σημαντικά διδάγματα για τη ζωή μας: να αγαπάμε τον Θεό με όλη την καρδιά μας και να βάζουμε τον Χριστό στο κέντρο της ζωής μας. Όταν είμαστε κοντά ο ένας στον άλλον και προσευχόμαστε μαζί, ο Χριστός είναι ανάμεσά μας. Όταν ο Χριστός είναι ανάμεσά μας, εμείς μπορούμε αληθινά να αγαπάμε τους άλλους χωρίς φόβο, όπως ακριβώς ο άγιος Βαλεντίνος.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον εφημέριο, το ενοριακό συμβούλιο του συνεργάτες και συνεργάτριές τους αλλά και τους θεσμούς που συνεργάζονται με την Καθολική Ενορία Μυτιλήνης και συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν βρεις την ελπίδα τους στην αγάπη και φροντίδα της Εκκλησίας.

[module-861]

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου