«Μαζί επιθυμούμε να στρέψουμε το βλέμμα προς ένα μέλλον πλήρους συμφιλίωσης»
«Χωρίς να ξεχνάμε τη σοβαρή έλλειψη φιλανθρωπίας κατά τη διάρκεια των αιώνων επιθυμούμε να στρέψουμε μαζί το βλέμμα προς ένα μέλλον πλήρους συμφιλίωσης και αδελφικής κοινωνίας και ας το κάνουμε τώρα, όπως επιθυμεί ο Κύριος».
Αυτή είναι η προτροπή που απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος προς τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ, Θεόφιλο Γ΄, τον οποίο δέχθηκε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, σε ακρόαση στο Βατικανό. «Αν δεν το κάνουμε, θα αποτελούσε το σοβαρότερο αμάρτημα του σήμερα, θα ήταν σαν να αγνοούμε την πιεστική πρόσκληση του Χριστού και τα σημάδια των καιρών», προειδοποίησε ο Άγιος Πατέρας.
«Αν μην αφήσουμε οι μνήμες από εποχές που χαρακτηρίζονται από αμοιβαία σιωπή ή από τις αμοιβαίες ανταλλαγές κατηγοριών, τις δυσκολίες του παρόντος και την αβεβαιότητα του μέλλοντος – συνέχισε ο Άγιος Πατέρας – να μας εμποδίσουν να πορευτούμε μαζί προς το όραμα της ενότητας, να προσευχηθούμε μαζί και να εργαστούμε μαζί για την διακήρυξη του Ευαγγελίου και για την υπηρεσία εκείνων που βρίσκονται σε ανάγκη».
Στην αρχή της ομιλίας του, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε με ιδιαίτερο τρόπο στην επίσκεψή του στην Βασιλική του Παναγίου Τάφου στις 25 Μαΐου του 2014, και «στη δέουσα προσοχή με την οποία Εσείς συνοδεύσατε εμένα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».
«Ενθυμούμαι με συγκίνηση την παύση για προσευχή στο οικοδόμημα του κενού τάφου», συνέχισε ο Πάπας, ο οποίος εξέφρασε την «ικανοποίησή» του για την πρόσφατη αποκατάσταση αυτού του «ιερού τόπου». «Δεν διαφυλάχθηκε απλά η ακεραιότητα ενός μνημείου από το παρελθόν, αλλά εργαστήκατε ώστε να συνεχίσει να ηχεί και στο μέλλον η μαρτυρία που προέρχεται από αυτόν τον κενό τάφο», υπογράμμισε.
«Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Φραγκίσκος εξέφρασε την ελπίδα «για μια σταθερή ειρήνη, βασισμένη στη δικαιοσύνη και στην αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων» για την Ιερουσαλήμ και για τους Αγίους Τόπους.
«Οφείλουμε να απορρίψουμε έντονα τη χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας, κάθε είδους διακρίσεων και κάθε εκδήλωση μισαλλοδοξίας εναντίων ατόμων ή τόπων με κουλτούρα εβραϊκή, χριστιανική και μουσουλμανική», δήλωσε, ενώ υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της υπεράσπισης και της διατήρησης του «Status Quo» των Αγίων Τόπων στην Ιερουσαλήμ.
Στη συνέχεια, εξετάζοντας το θέμα της κατάστασης των χριστιανικών κοινοτήτων στους Αγίους Τόπους, ο Πάπας εξέφρασε την ελπίδα να αναγνωρίζονται πάντοτε ως «αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας» και να μπορέσουν επίσης να αποτελέσουν «τεχνίτες συμφιλίωσης και ομόνοιας», αναπτύσσοντας μεταξύ τους «σχέσεις όλο και περισσότερο αδελφικές».