Στο Mali κυβέρνηση εθνικής ενότητας εναντίον της κρίσης αλλά η αντιπολίτευση δεν υποχωρεί

7

Στο Mali κυβέρνηση εθνικής ενότητας  εναντίον της κρίσης αλλά η αντιπολίτευση δεν υποχωρεί

Η αφρικανική περιοχή της Sahel δεν αντέχει μια κρίση, η οποία κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτη, όπως αυτή που βιώνει το Μάλι. Με αυτήν την πρόθεση, για αρκετές ημέρες, το Cedeao, η Κοινότητα των κρατών της Δυτικής Αφρικής, ξεκίνησε μια διαμεσολάβηση μεταξύ του Προέδρου Abubakar Keita και της αντιπολίτευσης που σχηματίστηκαν από ομάδες διαφορετικών πολιτικών βάσεων, οι οποίες ζητούν με έντονο τρόπο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , για να γίνει δυνατή η αλλαγή σελίδας στην τρέχουσα δύσκολη κατάσταση. Η απόφαση που προτείνει η αφρικανική διπλωματία προβλέπει την ίδρυση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Για το σκοπό αυτό, ο Keita δημιούργησε ένα είδος συντονιστικού οργάνου με σκοπό να δώσει ζωή στο σημείο καμπής. Για αρκετά χρόνια το βόρειο τμήμα του Μάλι έχει γίνει η σκηνή των αιματηρών επιδρομών τζιχαντιστικών ομάδων, των οποίων οι επιδρομές σπρώχνουν όλο και περισσότερο προς την πρωτεύουσα Μπαμάκο. Σε αυτό προστίθεται μια ολοένα και πιο ανησυχητική φτώχεια, που επιδεινώνεται από την τρέχουσα πανδημία Covid-19. Ο Πρόεδρος κατηγορείται ότι δεν εγγυάται την ασφάλεια της χώρας και ότι προκαλεί αδιέξοδο, και του ζητούν να δώσει μία ευκαιρία δημιουργίας θεμελιωδών οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων για την αναβίωση του Μάλι.

Οι Μαλίοι ζητούν να γίνουν πρωταγωνιστές
Ο Filippo Ivardi, διευθυντής της εφημερίδας Comboni “Nigrizia”, αναφέρει ότι η αντιπολίτευση στο Μάλι, και μαζί με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δεν έχει αποδεχθεί τη λύση που επιτεύχθηκε χάρη στη διαμεσολάβηση Cedeao. Αντιπροσωπεύει ένα είδος μακιγιάζ, το οποίο δεν επιλύει τα τρέχοντα προβλήματα της χώρας. Οι πολίτες του Μάλι ζητούν νέες εκλογές, τακτικές και διαφανείς, σοβαρές μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ασφάλεια ενόψει της προόδου της τζιχαντιστικής βίας και λύσεις σε οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες εμπλέκουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Νέες διαδηλώσεις από τις 4 Αυγούστου
Ο πληθυσμός του Μάλι, υπογραμμίζει ο πατέρας Ivardi, έχει φτάσει σε ένα μη βιώσιμο επίπεδο αντοχής. Η διαμεσολάβηση του Cedeao δεν ήταν ευπρόσδεκτη καθώς προήλθε από το εξωτερικό, αποκαλύπτοντας ένα άλλο κόλπο που ανακαλύφθηκε σε μια χώρα, στην οποία η παρουσία ξένων δυνάμεων, όχι μόνο των Αφρικανών, εξακολουθεί να είναι ισχυρή, η οποία, για τα δικά της συμφέροντα, παρεμβαίνει και στο εσωτερικό του Μάλι. Ακριβώς γι ‘αυτόν τον λόγο, είναι αναπόφευκτο οι διαδηλώσεις στους δρόμους να συνεχιστούν υπό τη σημαία της παραίτησης του Προέδρου Keita. Από τις 4 Αυγούστου, λέει ο πατέρας Ivardi, θα επαναληφθούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ένα αναμφισβήτητο σημάδι μιας σαφούς απόρριψης της πρότασης για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου