Μακαρισμοί, ο αληθινός τρόπος ζωής του χριστιανού

Μακαρισμοί, ο αληθινός τρόπος ζωής του χριστιανού

Μπορεί να πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί Καθολικοί, αλλά να μην συμπεριφερόμαστε ως καλοί χριστιανοί. Ο αληθινός τρόπος ζωής του χριστιανού είναι αυτός που οι Μακαρισμοί μας υποδεικνύουν. Αυτά είπε ο Πάπας κατά την ομιλία του στη Θεία Λειτουργία στον Οίκο Santa Marta, σχολιάζοντας την εμβληματική έκφραση του σημερινού Ευαγγελίου του Μάρκου: «Νέο κρασί σε καινούργιους ασκούς».

Το Ευαγγέλιο, ο Λόγος του Κυρίου είναι το «νέο κρασί» που μας δόθηκε, αλλά για να είμαστε καλοί χριστιανοί πρέπει να έχουμε μια «νέα συμπεριφορά», ένα «νέο τρόπο ζωής» που είναι ακριβώς «ο χριστιανικός τρόπος ζωής» και που μόνο οι «Μακαρισμοί» μπορούν να μας υποδείξουν. Αυτό είναι το νόημα της «λέξης κλειδί» με την οποία κλείνει το Ευαγγέλιο του Μάρκου σήμερα: «Νέο κρασί σε καινούριους ασκούς», και από αυτό παίρνει έναυσμα ο προβληματισμός του Πάπα κατά την πρωινή ομιλία του στον Οίκο Santa Marta.

Το να ζούμε κατηγορώντας τους άλλους δεν είναι χριστιανικό

«Για να καταλάβουμε τι είναι ο χριστιανικός τρόπος ζωής – λέει ο Φραγκίσκος – ίσως είναι καλύτερα να καταλάβουμε τους τρόπους συμπεριφοράς μας που δεν αποτελούν χριστιανικό τρόπο ζωής», και παραθέτει τρεις από αυτούς, ο «επικριτικός τρόπος ζωής», ο «κοσμικός τρόπος ζωής» και «ο εγωιστικός τρόπος ζωής».

Ο επικριτικός τρόπος ζωής είναι ο τρόπος ζωής εκείνων των πιστών που προσπαθούν πάντοτε να κατηγορούν τους άλλους, ζουν κατηγορώντας: «Όχι, μα αυτός, εκείνος… Όχι εκείνος, όχι … αυτός δεν είναι σωστός, εκείνος ήταν ένας καλός Καθολικός…» και πάντα αποκλείοντας τους άλλους. Ένας τρόπος ζωής – θα έλεγα – για όλους εκείνους που δεν έχουν το αίσθημα της δικαιοσύνης: πάντα προσπαθούν να κατηγορήσουν τους άλλους. Αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι αυτός είναι ο τρόπος ζωής του διαβόλου: στη Βίβλο αποκαλείται ο «μεγάλος κατήγορος», ο οποίος πάντα κατηγορεί τους άλλους.

«Αυτό – σημειώνει ο Φραγκίσκος – αποτελεί μόδα για μας», όπως ήταν επίσης και κατά την εποχή του Ιησού ο οποίος σε περισσότερα από ένα επεισόδιο επιπλήττει τους κατήγορους: «Αντί να βλέπεις το άχυρο στο μάτι του άλλου, κοίτα το δοκάρι που βρίσκεται μέσα στο δικό σου», ή επίσης: «Ο αναμάρτητος ας ρίξει την πρώτη πέτρα». Επομένως, εξηγεί ο Πάπας, «το να ζούμε κατηγορώντας τους άλλους και «αναζητώντας ελαττώματα» δεν είναι «χριστιανικό», «δεν είναι ο καινούριος ασκός».

Η κοσμικότητα καταστρέφει πολύ κόσμο

Αυτό ισχύει και για τον τρόπο ζωής που ο Φραγκίσκος χαρακτηρίζει «κοσμικό», δηλαδή «του κόσμου», ακριβώς για εκείνους τους Καθολικούς που μπορούν «να απαγγέλουν το Πιστεύω», αλλά ζουν με «ματαιοδοξία, υπερηφάνεια, προσκολλημένοι στα χρήματα», πιστεύοντας ότι είναι αυτάρκεις:

Ο Κύριος σου πρόσφερε το νέο κρασί αλλά εσύ δεν ανανέωσες τους ασκούς, δεν άλλαξες. Η κοσμικότητα, η κοσμικότητα που είναι αυτό που καταστρέφει τόσους ανθρώπους, τόσο κόσμο! Άνθρωποι καλοί αλλά που έχουν εισέλθει σε αυτό το πνεύμα ματαιοδοξίας, υπερηφάνειας, του φαίνεσθε… δεν είναι ταπεινοί και η ταπεινότητα αποτελεί μέρος του χριστιανικού τρόπου ζωής. Οφείλουμε να μάθουμε γι αυτήν από τον Ιησού, από την Παναγία, από τον άγιο Ιωσήφ, ήταν ταπεινοί.

Η αδιαφορία δεν είναι χριστιανική

Και υπάρχει ακόμη και ένας άλλος τρόπος ζωής που «τον βλέπουμε στις κοινότητές μας» και που δεν είναι χριστιανικός: είναι «το εγωιστικό πνεύμα», το «πνεύμα της αδιαφορίας». «Πιστεύω ότι είμαι καλός Καθολικός – εξηγεί ο Φραγκίσκος – κάνω αυτά που πρέπει αλλά δεν ανησυχώ για τα προβλήματα των άλλων. Δεν ανησυχώ για τους πολέμους, για τις ασθένειες, για τους ανθρώπους που υποφέρουν… ούτε για τον πλησίον μου…». Αυτό είναι υποκρισία για την οποία ο Ιησούς επέκρινε τους διδασκάλους του νόμου. Και ποιος είναι λοιπόν ο αληθινός χριστιανικός τρόπος ζωής;

Ο χριστιανικός τρόπος ζωής είναι αυτός των Μακαρισμών: πραότητα, ταπεινοφροσύνη, υπομονή στα βάσανα, αγάπη για τη δικαιοσύνη, ικανότητα να υπομένουμε τους διωγμούς, να μην κρίνουμε τους άλλους… και αυτό αποτελεί το χριστιανικό πνεύμα, τον χριστιανικό τρόπο ζωής. Αν επιθυμείς να μάθεις ποιος είναι ο χριστιανικός τρόπος ζωής, για να μην πέσεις σε αυτό τον επικριτικό, τον κοσμικό και τον εγωιστικό τρόπο ζωής, διάβασε τους Μακαρισμούς. Αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας, οι Μακαρισμοί είναι οι καινούριοι ασκοί, είναι η οδός για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Για να είμαι καλός χριστιανός πρέπει να έχω την ικανότητα να απαγγέλω μέσα από την καρδιά μου το Πιστεύω, αλλά και το Πάτερ Ημών.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου