Μ. Πέμπτη στη Νάξο
Με μεγάλη επισημότητα και κατάνυξη ξεκίνησε και στη Νάξο ο εορτασμός του Πασχαλινού Τριήμερου με τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία του Μυστικού Δείπνου που αποτελεί εκτός των άλλων όπως τόνισε ο εφημέριος στην εισαγωγή του, έμπρακτο παράδειγμα υπηρεσίας και διακονίας για τους συνάνθρωπους μας.
Μαζί με τον εφημέριο συλλειτούργησαν εκτός από τον π. Μανώλη και ο π. Μάρκος Βιδάλης τον οποίο είχαμε τη χαρά και την ευκαιρία να τον ακούσουμε στο κήρυγμα του, εξηγώντας όχι απλώς τις πράξεις του Χριστού αλλά κυρίως τις συνέπειες και την παρακαταθήκη που απορρέουν και μας χαρακτηρίζουν και μας σηματοδοτούν ως σήμερα.
Μέσα από απλά και συνάμα ουσιαστικά λόγια του θέλησε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να εμβαθύνουμε περισσότερο στους δυνατούς συμβολισμούς της ημέρας αυτής, τονίζοντάς λοιπόν ότι κατά τον τελευταίο Δείπνο του Χριστού με τους μαθητές Του τελέστηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία η οποία επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα με τα ίδια ακριβώς λόγια, αφού ο ίδιος ο Χριστός διαμέσου των Αποστόλων και των διαδόχων τους Επισκόπων άφησε το δικαίωμα στους ιερείς να τελούν το Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας.
Τόνισε, λοιπόν, ότι η Θεία Ευχαριστία στη μορφή του άρτου και του οίνου συνιστά τη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του Χριστού ανάμεσα μας αφού αποτελεί το ίδιο το Σώμα Του και το Αίμα Του και καθίσταται ορατό σημείο έλξης για όλους τους Χριστιανούς και ο φωτεινός φάρος που τους καθοδηγεί και προσανατολίζει διαρκώς προς Αυτόν.
Παράλληλα σημείωσε ότι η ημέρα Μεγάλης Πέμπτης αποτελεί την ημέρα εορτής των ιερέων αφού καθιερώθηκε από τον ίδιο το Χριστό το Μυστήριο της Χειροτονίας δίνοντας Αυτός την εντολή στους ιερείς να μετατρέπουν τον άρτο και τον οίνο με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος στο Σώμα Του και στο Αίμα Του αλλά και παράλληλα να μπορούν να συγχωρούν τις αμαρτίες όλων εκείνων που ζητούν ειλικρινή συγγνώμη από το Φιλεύσπλαχνο Θεό Πάτερα.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τελετή του Νιπτήρος οπού ο εφημέριος ακολουθώντας το παράδειγμα του Χριστού, έπλυνε τα πόδια τριών παιδιών, δίνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τρανό παράδειγμα ταπείνωσης υπηρεσίας και διακονίας για τους άλλους.
Μετα το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν το Ζωντανό Χριστό στη μορφή του Καθαγιασμένου Άρτου γονυκλινείς μπροστά στο όμορφο από τα πολλά λουλούδια Αρτοφόριο που συμβολίζει την προσέλευση και την προσευχή του Χριστού στον κήπο των Ελαίων λίγο πριν τη σύλληψη και το σταυρικό θάνατο Του.
Καλό και ευλογημένο Άγιο Πάσχα.
Φ.Δ
[module-834]