ΕMΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ; ΠΕΜΠΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ? ΠΕΜΠΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Περισσότερες από δυο χιλιάδες  δισεκατομμύρια ευρώ σπαταλούνται σε όλο τον κόσμο για τροφές που πετιούνται στα  σκουπίδια.

 


 

Είναι ένας δραματικός αριθμός, ιδιαίτερα όταν σκεφθεί κανείς  την ανάγκη να καταπολεμηθεί η πείνα όπως προκύπτει από τη μελέτη  FoodWastage Footprintπου πραγματοποιήθηκε από την FAO, οργανισμό του  ΟΗΕ που ασχολείται με  τη σίτιση. Αυτή η μελέτη έγινε  εν όψει της παγκόσμιας ημέρας  της γεωργίας  που εορτάζεται την ΠΕΜΠΤΗ 16 Οκτωβρίου.

Στον αριθμό αυτό η  FAO  συμπεριλαμβάνει επίσης  και το έμμεσο κόστος της σπατάλης στην τροφή: όπως την άσκοπη και κακή χρήση των πόρων, το κόστος για τις κλιματολογικές αλλαγές, τα έξοδα για τις πολεμικές συρράξεις στον κόσμο, για τον έλεγχο των φυσικών πηγών, τους  δημόσιους  πόρους για την παραγωγή της τροφής που ποτέ δε φθάνει στο τραπέζι. 

Από αυτή τη μελέτη συμπεραίνεται πως κάθε χρόνο στις πλούσιες χώρες πετιέται το 30% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής. Σ’ αυτό πρέπει να προστεθούν και τα έξοδα που δημιουργούνται από τη μια μεριά με όσους πεθαίνουν από την πείνα και από  την άλλη όσων πεθαίνουν από την πολλή τροφή.
Σχετικά με το πρόβλημα αυτό – τα κράτη που ανήκουν στη FAO  και τα κράτη που ανήκουν στην παγκόσμια  οργάνωση της υγείας (Oms), έχουν φθάσει, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, σε μία πολιτική Δήλωση που περιέχει  περισσότερες από πενήντα υποδείξεις,  με σκοπό να εγγυηθούν σε όλους τη δυνατότητα σε μια υγιεινή διατροφή. 

Εμείς τι κάνουμε γι’ αυτό; Έχουμε κάποια ευθύνη; φροντίζουμε στην καθημερινότητά μας και στις συνεστιάσεις μας,  να  έχουμε  μόνο τα απαραίτητα, σεβόμενοι κι εκείνους που στερούνται ακόμα κι αυτά;

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου