Mια συνέντευξη για το ημερολόγιο της φυλακής – Καρδινάλιος Pell

Ο Καρδινάλιος George Pell, Αρχιεπίσκοπος πρώην Σύδνεϋ, στις 8 Ιουνίου 2021 γιόρτασε ελεύθερος πια τα γενέθλιά του, αφού είχε αποφυλακιστεί έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης 18 μηνών, κατηγορούμενος αδίκως για ένα έγκλημα που ποτέ δεν διέπραξε. Ο ογδοντάχρονος Aρχιερέας θέλησε να καταγράψει στο προσωπικό του ημερολόγιο τις στιγμές που πέρασε ενόσω βρισκόταν στις φυλακές της Μελβούρνης. Και το ημερολόγιο των 400 σελίδων έγινε βιβλίο με τίτλο “Prison Journal” και ήδη κυκλοφορεί στη αγορά σε διάφορες γλώσσες.
Με την ευκαιρία των γενεθλίων του παραχώρησε σε δημοσιογράφο του Vaticannews την παρακάτω συνέντευξη:

Είχατε ποτέ φανταστεί τα 80 χρόνια της ζωής σας ότι θα έπρεπε να βιώσετε την εμπειρία της φυλακής;
Όχι, φυσικά. Ποτέ δεν το φανταζόμουν. Πάλεψα πολύ ώστε κάτι τέτοιο να μη συμβεί, αλλά δυστυχώς συνέβη. Ήταν ένας συνδυασμός περιστάσεων και ψεμάτων, αλλά τελικά ήρθε η απελευθέρωσή μου, χάρη στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Γιατί κρατήσατε ημερολόγιο τους 13 μήνες της κράτησή σας;
Για πολλούς λόγους. Θεώρησα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει όσους βρίσκονται σε δυσκολία, όσους βιώνουν μια στιγμή βασάνων, όπως αυτή που βίωσα. Έπειτα σκέφτηκα ότι η τήρηση ημερολογίου θα είχε ιστορικό ενδιαφέρον, επειδή δεν υπάρχουν πολλοί Kαρδινάλιοι που βίωσαν την εμπειρία της φυλακής. Αλλά και επειδή είχα ανακαλύψει ότι πολλοί τρόφιμοι έχουν αφιερωθεί στη γραφή, ξεκινώντας – από Καθολικής πλευράς – από τον Άγιο Παύλο. Η γραφή στη φυλακή είναι μια καλή θεραπεία.

Πόσο η προσευχή σας βοήθησε να βιώσετε την ταπείνωση και την ταλαιπωρία της φυλάκισης;
Πρέπει να πω ότι η πίστη και η προσευχή ήταν θεμελιώδεις, με βοήθησαν να αλλάξω εντελώς την οπτική εκείνων των ημερών κρατήσεως. […]. Η εμπειρία μου δείχνει πόσο μας βοηθούν οι διδασκαλίες της Εκκλησίας, πόσο βοηθά η προσευχή και η αναζήτηση της χάρης του Θεού. Κυρίως όταν κατανοείς πως μπορείς να ζήσεις τα προσωπικά βάσανα για ένα μεγαλύτερο καλό, τότε μπορείς να συνδέσεις τα δεινά σου με αυτά Ιησού. Ως Χριστιανοί γνωρίζουμε στην πραγματικότητα ότι έχουμε λυτρωθεί από το Πάθος και το θάνατο του Υιού του Θεού. Το βίωμα αυτής της διδασκαλίας σχετικά με την αξία του πόνου, αλλάζει τα πάντα όταν βρίσκεστε σε μια κατάσταση σαν τη δική μου.

Τι σχέση είχατε με τους άλλους κρατούμενους κατά τις ημέρες της φυλάκισης; Γράφετε ότι αισθανόσασταν τον πόνο τους …
Στη φυλακή ήμουν σε απομόνωση για να διασφαλιστεί η προσωπική μου προστασία. Δεν έχω δει ποτέ τους άλλους έντεκα τροφίμους που ήταν μαζί μου στο ίδιο τομέα. Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες ήμουν σε θέση να συναντήσω τρεις άλλους κρατούμενους και να τους μιλήσω. Αλλά τις περισσότερες φορές μπορούσα να αισθανθώ μόνο τον θυμό, την αγωνία των συντρόφων μου, χωρίς να έχω προσωπικές σχέσεις. 

Στο ημερολόγιο λέτε ότι από το κελί σας ακούγατε συχνά τις προσευχές Mουσουλμάνων κρατουμένων. Ποια ήταν η επίδραση στην προσευχή σας ακούγοντας αυτές τις προσευχές;
Για μένα υπάρχει μόνο ένας Θεός, είμαστε μονοθεϊστές. Οι θεολογικές αντιλήψεις των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων είναι προφανώς διαφορετικές, αλλά όλοι προσευχόμαστε στον ίδιο Θεό με διαφορετικούς τρόπους. Δεν υπάρχει Θεός Μουσουλμάνων, Χριστιανών ή άλλων θρησκειών, υπάρχει μόνο ένας Θεός.

Στο ημερολόγιό σας γράφετε ότι στη φυλακή κάθε μέρα συγχωρούσατε, ευλογούσατε και προσευχόσαστε για τους κατήγορούς σας… Ήταν δύσκολο να τους συγχωρήσετε;
Πρέπει να παραδεχτώ ότι μερικές φορές ήταν δύσκολο. Αλλά μόλις παίρνεις την απόφαση να συγχωρήσεις τα πάντα, όλα τα άλλα ακολουθούν. Δεν ήταν τόσο δύσκολο για μένα να συγχωρήσω το άτομο που με κατηγόρησε. Ήξερα ότι ήταν ένα άτομο που είχε υποφέρει και ήταν σε μεγάλη σύγχυση και που ξέρει τι άλλο …

Κατά τη διάρκεια της κράτησής σας, λάβατε χιλιάδες επιστολές υποστήριξης, πώς σας επηρέασαν;
Με βοήθησαν πάρα πολύ. Αρκετές προφανώς προέρχονταν από την Αυστραλία, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιρλανδία. Για μένα ήταν μια μεγάλη βοήθεια και ενθάρρυνση. Μερικές φορές ήταν οι οικογένειες που μου έγραψαν. Συχνά ήταν γράμματα γεμάτα πνευματικότητα, άλλες φορές θεολογικά, άλλες φορές ιστορικής κουλτούρας. Πράγματι, γράμματα που ασχολήθηκαν με μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων και με βοήθησαν πολύ.

Πιστεύατε πάντα στην Θεία Πρόνοια ακόμη και στη φυλακή;
Ναι, αν και μερικές φορές δεν καταλάβαινα τί έκανε η πρόνοια του Θεού. Αλλά πάντα πίστευα ότι ο Θεός ήταν πίσω από όλα όσα μου συνέβαιναν.

Αυτοί οι δεκατρείς μήνες τι σας δίδαξαν ως άνθρωπο της Εκκλησίας;
Τη σημασία της εγκαρτέρησης. Τη σημασία των απλών πραγμάτων, όπως της πίστης, της συγχώρεσης, της λύτρωσης των βασάνων. Συνήθως, η ζωή στη φυλακή αναγκάζει να αντιμετωπίζουμε τα βασικά θέματα της ζωής, τα απλά και θεμελιώδη πράγματα. Αυτό συνέβη και σε μένα και πρέπει να πω ευχαριστώ τον Θεό που επέζησα.

Να σημειωθεί ότι στις 12 Οκτωβρίου 2020 ο Πάπας Φραγκίσκος υποδέχτηκε τον Καρδινάλιο Πέλλ στο Βατικανό ευχαριστώντας τον για την ηρωική και Xριστιανική του μαρτυρία.

(πηγή: vaticannews.va)
πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου