MΕΛΕΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 12 Μαΐου 2021

ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (3, 16-21)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στο Νικόδημο: «Έτσι αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί κανείς που να πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει την αιώνια ζωή. Επειδή ο Θεός δεν έστειλε τον Υιό στον κόσμο για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος μ’ αυτόν. Όποιος πιστεύει σ’ αυτόν δεν κρίνεται. Αλλά όποιος δεν πιστεύει έχει ήδη κριθεί, διότι δεν έχει πιστέψει στο όνομα του μονογενή Υιού του Θεού. Αυτή είναι η κρίση: το φως ήλθε στον κόσμο, και οι άνθρωποι αγάπησαν περισσότερο το σκοτάδι παρά το φως. Πράγματι, τα έργα τους ήταν πονηρά. Διότι όποιος κάνει το κακό μισεί το φως και δεν έρχεται στο φως για να μην ελεγχθούν τα έργα του. Αλλά εκείνος που πράττει την αλήθεια πηγαίνει προς το φως, για να φανερωθούν τα έργα του ότι έχουν γίνει σύμφωνα με το Θεό».
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

«Διότι έτσι αγάπησε ο Θεός τον κόσμο»
Ο Λόγος του Θεού σήμερα μας βάζει μπροστά στην αιτία της χαράς μας:
Ο Θεός μας αγαπά! Τόσο πολύ ο Θεός αγάπησε τον κόσμο ώστε παρέδωσε στο θάνατο τον μονογενή Υιό του.
Εμείς σήμερα θέλουμε να επωφεληθούμε από αυτή την ευκαιρία που μας προσφέρει ο Λόγος και να στοχαστούμε την αγάπη του Θεού, που είναι η ουσία όλης της Αγίας Γραφής. Ο Θεός μας αγαπά! Είναι η πιο απλή πρόταση – ένα υποκείμενο, ένα ρήμα, ένα ουσιαστικό – περιέχει όμως την πιο μεγάλη σκέψη που ο άνθρωπος μπορεί να συλλάβει: Ο Θεός και ο άνθρωπος και ανάμεσα τους, η αγάπη! Η αγάπη του Θεού είναι μια μοναδική αλήθεια.
Πόσες φορές έχω ακούσει να λένε: «Τι κακό έκανα για να μου συμβεί αυτό;». Πόσες φορές έχουμε την εντύπωση στη ζωή μας, πως ο Θεός είναι αδιάφορος, είτε ακόμη πως μας «τιμωρεί» στέλνοντας στη γη κάποια καταστροφή… Αλλά είναι πράγματι έτσι; Ο Θεός μας τιμωρεί αν παραβούμε κάποια εντολή του; Ο Θεός, λοιπόν, είναι αυτός ο αυστηρός κριτής;
Ο Ιησούς μας τον παρουσιάζει εντελώς διαφορετικό και μας λέει: «Τόσο πολύ ο Θεός αγάπησε τον κόσμο ώστε παρέδωσε στο θάνατο τον μονογενή Υιό του» όχι για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να σώσει τον κόσμο.
Ο Ιησούς μας μιλάει για έναν Πατέρα που αγαπά ολοκληρωτικά την ανθρωπότητα, σε τέτοιο σημείο ώστε να στείλει τον Υιό του για να μας σώσει. Μας μιλάει για έναν Θεό που έχει την βαθιά επιθυμία να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μας κάνει να περάσουμε από το σκοτάδι στο φως. Μην αμφιβάλεις, λοιπόν. Ο Θεός σε αγαπά σε σημείο που δίνει τη ζωή του για σένα, ο Θεός είναι κοντά σου για να σε αγκαλιάσει και επιθυμεί περισσότερο από εσένα το δικό σου καλό.
O Ιησούς σταυρώθηκε για να μας φανερώσει αυτή την αλήθεια. Πώς μπορούμε να αμφιβάλουμε; Η ζωή μας συνίσταται, λοιπόν, στο να ανακαλύψουμε την οδό αυτής της αγάπης και να τη διατρέξουμε κάτω από το φως που ο Θεός μας δίνει. Για να ανακαλύψουμε αυτή τη φωτεινή οδό, μας λέει ο διδάσκαλος, πρέπει να έχουμε αλήθεια μέσα μας, να την αναζητήσουμε και να την ζήσουμε με απλότητα.
Αλλά – κάποιος θα μπορούσε να πει – γιατί να υπάρχει τόσος πόνος; Ο Λόγος του Θεού μας λέει, στην απλότητά του, εάν αγνοούμε το φως, εάν θεωρούμε πως γνωρίζουμε εμείς ποιον δρόμο πρέπει να διατρέξουμε, αντικαθιστούμε έτσι το Θεό, και αν το κάνουμε αυτό τότε η ευτυχία μας βρίσκεται σε κίνδυνο.
Είμαστε πλασμένοι για να αγαπάμε, επομένως είμαστε πλασμένοι ελεύθεροι (κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει ένα πρόσωπο να τον αγαπά!). Έτσι και ο Θεός, δεν μας αναγκάζει να τον αγαπούμε, αλλά κάθε φορά που δεν απαντούμε στην αγάπη του, γινόμαστε πιο φτωχοί, πιο δυστυχισμένοι!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Θα ευλογώ τον Κύριο σε κάθε καιρό, για πάντα ο έπαινός του στο στόμα μου. Στον Κύριο βρίσκεται η δόξα της ψυχής μου, ας το ακούσουν οι πράοι και ας ευφρανθούν.
Μεγαλύνετε τον Κύριο μαζί μου, και όλοι μαζί ας δοξάσουμε το όνομά του. Αναζήτησα τον Κύριο και με εισάκουσε, και από όλους τους φόβους μου με έσωσε.
Στρέψετε σ΄ αυτόν τα βλέμματά σας και θα φωτιστείτε, και τα πρόσωπά σας δε θα καταισχυνθούν. Ο δυστυχής φώναξε, κι ο Κύριος τον εισάκουσε, κι από όλες τις θλίψεις του τον έσωσε.
Ο άγγελος του Κυρίου στρατοπεδεύει γύρω από όσους τον φοβούνται και τους σώζει. Γευθείτε και δείτε πόσο καλός είναι ο Κύριος. Μακάριος ο άνδρας, που σ’ αυτόν ελπίζει.
Φοβηθείτε τον Κύριο οι άγιοί του, επειδή τίποτα δε θα στερηθούν όσοι τον φοβούνται. Πλούσιοι φτώχεψαν και πείνασαν, αλλά όσοι αναζητούν τον Κύριο κανένα καλό δε θα στερηθούν.

πηγή: episkopisyrou.gr

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 2–3.12.2023

  Οικισμός Ενορία  2-3 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου