MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ Μ. ΔΕΥΤΕΡΑΣ 26 Απριλίου 2021

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
X Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (12,1-11)

Έξι ημέρες πριν από το Πάσχα, ο Ιησούς ήλθε στη Βηθανία, όπου βρισκόταν ο Λάζαρος, αυτός που ο Ιησούς τον είχε αναστήσει απ’ τους νεκρούς. Εκεί έκαμαν για τον Ιησού δείπνο και η Μάρθα υπηρετούσε, ενώ ο Λάζαρος ήταν ένας απ’ αυτούς που κάθονταν στο τραπέζι μαζί του. Τότε η Μαρία, αφού πήρε μισό λίτρο από γνήσιο πολύτιμο μύρο νάρδου, άλειψε τα πόδια του Ιησού και τα σκούπισε με τα μαλλιά της. Το σπίτι γέμισε από την ευωδιά του μύρου.
Λέει τότε ένας απ’ τους μαθητές του Ιησού, ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, αυτός που έμελλε να τον προδώσει: «Γιατί αυτό το μύρο δεν πουλήθηκε για τριακόσια δηνάρια και να δοθεί στους φτωχούς;» Αλλά το είπε όχι επειδή τον ένοιαζε για τους φτωχούς, αλλά διότι ήταν κλέφτης κι έχοντας το ταμείο κρατούσε εκείνα που έβαζαν μέσα.
Είπε τότε ο Ιησούς: «Άφησέ την! Για την ημέρα του ενταφιασμού μου το φύλαξε. Διότι τους φτωχούς πάντοτε θα τους έχετε μαζί σας, ενώ εμένα δε θα με έχετε πάντα».
Πλήθος πολύ απ’ τους Ιουδαίους έμαθε ότι ο Ιησούς ήταν εκεί και πήγαν όχι μόνο για τον Ιησού, αλλά και για να δουν το Λάζαρο, τον οποίο ανάστησε απ’ τους νεκρούς. Αποφάσισαν τότε οι Αρχιερείς να σκοτώσουν και το Λάζαρο, διότι πολλοί από τους Ιουδαίους πήγαιναν γι’ αυτόν και πίστευαν στον Ιησού.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Το πιο ακριβό άρωμα νάρδου”
Τι ωραία σκηνή αυτή που μας παρουσιάζει το Ευαγγέλιο σήμερα!
Μετά από τη σκληρή διήγηση του Πάθους, με πολύ προδοσία και παθήματα, σήμερα μας μεταδίδει μια στιγμή χαλάρωσης. Ο ίδιος ο χρόνος φαίνεται να κινείται αργά ενώ «είμαστε» στο τραπέζι με τον Ιησού, το Λάζαρο και αληθινούς και ειλικρινείς φίλους.
Έτσι ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα.
Πολλοί, ίσως, αναρωτιούνται τι να κάνουν για να τη ζήσουν καλύτερα. Η Μαρία μας δείχνει τι να κάνουμε. Και το παράδειγμά της είναι σίγουρα προς μίμηση. Γιατί η πράξη της, η στάση της, εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο “χωρίς λόγια”, αλλά με γεγονότα, το ευχαριστώ της και την ευγνωμοσύνη της για όλα όσα έκανε ο Ιησούς γι ‘αυτήν και όσα είναι ο Ιησούς γι’ αυτήν στη ζωή της. Πράγματι, εκφράζουν την πίστη της, το «πιστεύω» της, την αγάπη της και όλα όσα θα ήθελε να πει η καρδιά της, αλλά δεν μπορεί, επειδή τα λόγια που θέλει να προφέρει ακόμα να μην έχουν δημιουργηθεί.
Η δική μας Μεγάλη Εβδομάδα πρέπει να είναι έτσι. Πρέπει να είναι «τριακόσια γραμμάρια καθαρού αρώματος νάρδου» που προσφέρονται στον Ιησού, με τα οποία θα αλείψουμε τα ιερά του πόδια. Συχνά όταν προσευχόμαστε, ζητάμε από τον “Ιησού” να μας ευλογεί με “χρίσμα”. Και εμείς μπορούμε να “χρίσουμε” τον Θεό μας, να του δώσουμε την ευλογία μας. Και το άρωμα της ευλογίας μας ανεβαίνει ως τον Ουρανό, στα ρουθούνια του Κυρίου και του είναι ευπρόσδεκτο. Αυτό το άρωμα ας γεμίσει τον αέρα των ημερών μας, και ας γίνει αντιληπτό παντού. Φυσικά, για πολλούς από εμάς, θα είναι και η προσφορά της εργασίας μας, οι καθημερινοί μας κόποι, που τους προσφέρουμε με ένα βλέμμα αγάπης που θα στρέψουμε στον Ουρανό. Αυτό ας είναι, πάνω απ’ όλα, το “ευχαριστώ” μας που εκφράζεται με μεγάλη ευγνωμοσύνη στο Θεό μας, για όλα όσα έχει κάνει για εμάς μέχρι τώρα. Και για όσα θα κάνει.
Σε ό,τι με αφορά, η συμμετοχή μου στις Ακολουθίες και η προσευχή μου, έστω και «μένοντας σπίτι», θα είναι το ευχαριστώ μου γιατί με «ψάρεψε» και με ξανάφερε πίσω σ’ Αυτόν, γιάτρεψε τις πληγές μου και ξανάδωσε ζωή στην καρδιά μου.
Δεν αναστήθηκε μόνο ο Λάζαρος. Ο Ιησούς δεν ανέστησε μόνο από τους “φυσικούς θανάτους”. Και… πολλοί από εμάς μπορούμε να το βεβαιώσουμε  αυτό. Μια προσευχή, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να την κάνουμε, για όσους πιστεύουν πως το να περνάς χρόνο με τον Ιησού είναι “χαμένος χρόνος”. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται πολύ κοντά μας. Και αυτή η στάση τούς κάνει να υποφέρουν. Ποιος ξέρει αν τον επόμενο χρόνο ο Ιησούς δεν κάνει να “αναστηθούν” και αυτοί και να ενωθούν μαζί μας, στον εορτασμό της εβδομάδας των εβδομάδων, την Μεγάλη Εβδομάδα. Πόσοι από εμάς ήμασταν άλλοτε  μεταξύ αυτών!
Ευχαριστώ από την καρδιά μου όσους μπορεί να έχουν προσευχηθεί για μένα, παρόλο που πιθανόν ούτε καν γνωριζόμαστε. Επειδή το άρωμα της προσευχής αυτό κάνει. Ξεκινά από την καρδιά, το αλάβαστρο κάποιου πιστού, εξαπλώνεται στον αέρα και εκεί που φθάνει, θεραπεύει γιατί είναι ειλικρινής. Ας ανοίξει η καρδιά μας αυτή την εβδομάδα, όπως και το αλαβάστρινο δοχείο της Μαρίας και το καλό άρωμα της ας εξαπλωθεί στις οικογένειές μας και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αυτό μας ζητάει το Ευαγγέλιο, αυτό ας δεσμευτούμε να ζήσουμε στη ζωή μας, αυτό εύχομαι σ’ εσένα και σε μένα.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Σε ευχαριστώ Ιησού γιατί έγινες φτωχός για να κάνεις εμένα πλούσιο.
Κύριε, βοήθησέ με σε κάθε κατάσταση της ζωής να έχω πάντοτε το θάρρος
και τη δύναμη να εμπιστεύομαι Εσένα,
την αγάπη Σου, τη χάρη Σου.
ΑΜΗΝ

(πηγή: episkopisyrou.gr)

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 24 Απριλίου 2025  Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να