MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 12 Απριλίου 2021

ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το  Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει. Αμήν.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (4, 43-54)

Τον καιρό εκείνο, αναχώρησε ο Ιησούς από τη Σαμάρεια για τη Γαλιλαία. Βέβαια, ο ίδιος ο Ιησούς είχε δώσει τη μαρτυρία ότι ένας προφήτης δεν εκτιμάται στην πατρίδα του. Όταν, λοιπόν, έφθασε στη Γαλιλαία, τον υποδέχθηκαν οι Γαλιλαίοι επειδή είχαν δει όσα έκαμε ο Ιησούς στα Ιεροσόλυμα κατά τη γιορτή, διότι και οι ίδιοι είχαν πάει στη γιορτή.
Ήλθε, λοιπόν, πάλι στην Κανά της Γαλιλαίας, όπου είχε κάμει το νερό κρασί. Υπήρχε εκεί ένας αξιωματούχος του βασιλιά, του οποίου ο γιος ήταν άρρωστος στην Καπερναούμ. Αυτός, όταν άκουσε ότι έφθασε ο Ιησούς απ’ την Ιουδαία στη Γαλιλαία, πήγε και τον βρήκε και του ζήτησε να κατέβει και να θεραπεύσει το γιο του, διότι ήταν ετοιμοθάνατος. Του είπε τότε ο Ιησούς: “Αν δε δείτε σημεία και θαύματα, δε θα πιστέψετε”. Του λέει ο αξιωματούχος: “Κύριε, κατέβα πριν πεθάνει το παιδί μου”. Του λέει ο Ιησούς: “Πήγαινε, ο γιος σου ζει”. Πίστεψε ο άνθρωπος στο λόγο που του είπε ο Ιησούς κι έφυγε. Αλλά ενώ αυτός κατέβαινε, τον συνάντησαν οι δούλοι του οι οποίοι του είπαν ότι ο γιος του ζει. Ζήτησε, τότε, να μάθει απ’ αυτούς την ώρα που αισθάνθηκε καλύτερα. Του είπαν, λοιπόν: “Χθες, στη μία το μεσημέρι τον άφησε ο πυρετός”. Κατάλαβε τότε ο πατέρας ότι ήταν εκείνη η ώρα, όταν του είπε ο Ιησούς: ’Ο γιος σου ζει’. Και πίστεψε αυτός και όλο του το σπίτι. Αυτό ήταν το δεύτερο σημείο που έκαμε ο Ιησούς, όταν ήλθε στη Γαλιλαία απ’ την Ιουδαία.

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Έχει δίκιο ο Ιησούς: «Αν δεν δούμε σημεία δεν πιστεύουμε». Και είναι επίσης αλήθεια πως, κάποιες φορές, τα σημεία τα έχουμε κάτω από τα μάτια μας, και δεν τα αναγνωρίζουμε. Τα παιδιά δεν είναι μήπως «σημείο» της αγάπης του Θεού; Δυστυχώς σήμερα μας μαθαίνουν πως είναι καρπός της τύχης, ένας συνδυασμός σπερματοζωαρίων και τίποτε παραπάνω. Για μας τους χριστιανούς η μοίρα, η τύχη δεν υπάρχει. Δεν είμαστε καρπός της τύχης, αλλά της Αγάπης ακόμη και αν σήμερα δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε αυτό. Στα παιδιά δεν διδάσκεται πλέον να «αγαπούν» αυτή την «Αγάπη». Και πνευματικά πεθαίνουν. Θυμάμαι, το περασμένο καλοκαίρι, ένα ελεύθερο απόγευμα, πέρασα κάποιες ώρες στην παραλία. Είχα επιλέξει ένα μέρος ήρεμο και ξάπλωσα για λίγη ηλιοθεραπεία. Όλα ήταν καλά μέχρι την στιγμή που έφτασε ένα κομβόι από νεαρούς και νεαρές, δεν πιστεύω πως ήταν πάνω από 15 ετών. Όλοι χαριτωμένοι, καλοντυμένοι, φροντισμένοι. Μαζί τους έφτασε και η φασαρία. Όπου υπάρχουν νέοι, οι ζωντανές φωνές είναι αναπόφευκτες και αυτό είναι και κάτι όμορφο, δεν είναι αυτό που με τάραξε. Αυτό που με πλήγωσε είναι αυτό που έβγαινε, τα όσα ούρλιαζαν, από το στόμα τους: Βλαστήμιες και βωμολοχίες. Συνεχόμενα, με μια αισχρολογία δίχως όρια. Τελικά άλλαξα θέση. Γι’ αυτά απεύθυνα μια προσευχή στον Ιησού:
«Ιησού σου τους εμπιστεύομαι όλους, ελπίζω με όλη μου την καρδιά, να μπορέσουν μια μέρα να ανακαλύψουν την αγάπη σου, και να σε αγαπήσουν». «Κύριε, το παιδί μου, πεθαίνει». Είναι πράγματι έτσι, τα παιδιά μας και οι νέοι μας, συχνά γεννημένα από «νεκρούς» γονείς όπως αυτά, πλήρης από κάθε υλικό αγαθό, πεθαίνουν όμως «πνευματικά». Δεν υπάρχει πια κανένας να τα οδηγήσει στον Ιησού, ώστε να τα θεραπεύσει; Αυτό πρέπει να το κάνουμε εμείς, που έχουμε νιώσει την αγάπη του. Ανήκει σε μας και στην φτωχή προσευχή μας.
Είναι πράγματι αλήθεια πως κανένας δεν μπορεί να καθίσει στην καθέδρα, επειδή είναι πάντα πιο εύκολο να διδάξουμε στα παιδιά των άλλων! Ας μην απογοητευόμαστε και ας μην ξεσπάμε ενάντια στα παιδιά που δεν πιστεύουν.
Κάθε ημέρα, ας δεσμευτούμε να τα παρουσιάζουμε στο Θεό. Οι μητέρες, κατά κύριο λόγο, ας πάρουν ως παράδειγμα την Αγία Μόνικα, που τόσο προσευχήθηκε με πολλά δάκρυα για την μεταστροφή του γιού της Αυγουστίνου, που από άσωτος έγινε ένας μεγάλος Άγιος.
Πρέπει να προσευχόμαστε για τα φτωχά παιδιά αυτής της γενιάς. Γιατί πεθαίνουν.
Ας προσευχηθούμε γι’ αυτά και θα είμαστε «σημείο» της αγάπης του Θεού γι΄ αυτά.
Ας προσευχηθούμε ώστε να ανακαλύψουν την αγάπη του Θεού και να γίνουν «σημείο» για τους συνομηλίκους τους και τους γονείς τους. Και να πιστέψουν αυτά και όλη η οικογένεια τους.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε όπως ο αξιωματούχος του Ευαγγελίου βρίσκομαι και εγώ σε μια πορεία πίστης. Σε αναζητώ ως Σωτήρα της ζωής μου, το Πνεύμα σου το Άγιο ας με καθοδηγεί στην πορεία μου. Βοήθησέ με να κατανοήσω την σπουδαιότητα της κοινότητας στην πορεία της πίστης μου. Κύριε, βοήθησε με να μάθω να χρησιμοποιώ τη λογική ως εργαλείο για να μπορώ να εκτιμώ ολοένα και περισσότερο την ενεργό δράση σου στη ζωή μου. Αμήν

(πηγή:episkopisyrou.gr)

πνρ

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου