MΕΛΕΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 11 Μαΐου 2021

ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (3, 7-15)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στο Νικόδημο: «Μην απορείς που σου είπα: “πρέπει να γεννηθείτε από ψηλά”. Ο άνεμος όπου θέλει πνέει κι ακούς τη βοή του, αλλά δεν ξέρεις από πού έρχεται και πού πηγαίνει. Έτσι είναι ο καθένας που γεννήθηκε από το Πνεύμα».
Απάντησε ο Νικόδημος και του είπε: «Πώς μπορούν να γίνουν αυτά;».
Αποκρίθηκε ο Ιησούς και του είπε: «Εσύ είσαι ο διδάσκαλος του Ισραήλ και δε γνωρίζεις αυτά τα πράγματα; Αλήθεια, αλήθεια σου λέω: μιλάμε για ό,τι γνωρίζουμε και δίνουμε μαρτυρία για ό,τι έχουμε δει, και τη μαρτυρία μας δεν τη δέχεστε. Αν σας μίλησα για τα επίγεια και δεν πιστεύετε, πώς μπορείτε να πιστέψετε αν σας μιλήσω για τα επουράνια; Κανένας δεν ανέβηκε στον ουρανό, παρά μόνο αυτός που κατέβηκε απ’ τον ουρανό, ο Υιός του ανθρώπου. Κι όπως ο Μωυσής ύψωσε το φίδι στην έρημο, έτσι πρέπει να υψωθεί και ο Υιός του ανθρώπου, ώστε ο καθένας που πιστεύει, σ’ αυτόν να έχει την αιώνια ζωή».
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Πρέπει να ξαναγεννηθείτε από ψιλά”

Τι όμορφη αυτή η φράση του Ιησού. Είναι μια συμβουλή που δείχνει έναν δρόμο. Πολλοί πιστεύουν ότι μετά από αυτή τη ζωή «ξαναγεννιέσαι», ακολουθώντας έτσι διδάγματα μακρινά από τη διδασκαλία της Εκκλησίας, όπως εκείνο της μετενσάρκωσης. Αλλά ο Ιησούς δεν μας μιλάει για άλλες ζωές. Ο Ιησούς μας λέει ότι όλα αυτά είναι δυνατά σε αυτή τη ζωή. Με τη βοήθεια που προέρχεται από ψηλά, μια άλλη ζωή είναι δυνατή, σαν μια αναγέννηση. ΄Ετσι μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας όμορφη και αληθινή, αν σταματήσουμε να κοιτάμε τις πέτρες του εδάφους στις οποίες στηρίζονται τα πόδια μας και υψώσουμε το βλέμμα μας στο γαλάζιο του ουρανού. Συχνά, τα λάθη μας είναι σαν πέτρες που έχουμε δέσει γύρω από το λαιμό μας, και που μας αναγκάζουν να κοιτάζουμε χαμηλά, μόνο αυτές. Αυτό είναι που θέλει ο διάβολος για να μην μας επιτρέψει να πετάξουμε ψηλά. Αλλά εμείς δεν είμαστε μόνο τα λάθη μας. Είμαστε κάτι περισσότερο. Ας λύσουμε τον κόμπο. Τα λάθη μας, μας βοηθούν να ωριμάσουμε, να καταλάβουμε και να βοηθηθούμε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε ξανά αν υψώσουμε το πρόσωπό μας και ακούσουμε τι μας λέει ο “άνεμος”. Όχι ο άνεμος “λεβάντες” ή “μαΐστρος”, αλλά ο “άνεμος του Αγίου Πνεύματος”. Αν τον ακούσουμε, θα καταλάβουμε πως μας μιλάει για τον Ιησού και τη μαρτυρία του.
Και υπό το φως του Λόγου Του μπορούμε να ξαναδιαβάσουμε τα γεγονότα της ιστορίας μας που έχει προηγηθεί, και να αποφασίσουμε για το παρόν και να έχουμε μια προοπτική για το μέλλον. Πόσοι άνθρωποι, ακόμη και τώρα, ακούν αυτόν τον “άνεμο” και αποφασίζουν για μια διαφορετική ζωή, μια «αναγεννημένη» ζωή , που τους καθιστά ιδιαίτερο δώρο για τους άλλους, μια νέα ζωή που μόνο το Άγιο Πνεύμα μπορεί να δώσει! Πόσοι άνθρωποι θλιμμένοι βρήκαν το χαμόγελο, τον ενθουσιασμό, μετά τη συνάντηση με τον Ιησού!
Και εμείς αδελφοί, τι περιμένουμε; Ας υψώσουμε το βλέμμα. Ας ακούσουμε τον άνεμο, τον σωστό άνεμο, αυτόν του Αγίου Πνεύματος. Θα μας βοηθήσει να κοιτάξουμε ψηλά. Θα μας δώσει φτερά σαν του αετού. Και θα μας διδάξει να πετάμε, κι εμένα, κι εσένα.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού, δείξε μου ευσπλαχνία. Χορήγησέ μου τη χαρά να μένω ενωμένος μαζί Σου, με τη χάρη σου και τα έργα αγάπης, ώστε να φέρω καρπούς οι οποίοι να είναι αρεστοί σε Σένα.
Τα λόγια σου Κύριε, με άγγιξαν βαθιά μες στην καρδιά μου. Έχω ανάγκη και το θέλω να αναγεννηθώ, να ξαναγεννηθώ στη ζωή του Πνεύματος, στη δική σου ζωή.
Ζητώ από το Πνεύμα σου, να μου δώσει ζωή, τη δική σου ζωή, ώστε να γίνω καινούργιος άνθρωπος! Αμήν

(πηγή:episkopisyrou.gr)

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου