MΕΛΕΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 21 Απριλίου 2021

ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει. Αμήν.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
X Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (6, 31-42)

Τον καιρό εκείνο, έλεγε ο Ιησούς προς τους Ιουδαίους που είχαν πιστέψει σ’ αυτόν: “Αν εσείς μείνετε πιστοί στο λόγο μου, αληθινά είστε μαθητές μου και θα γνωρίστε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει”.
Του αποκρίθηκαν τότε: “Είμαστε απόγονοι του Αβραάμ και ποτέ δεν είμασταν δούλοι σε κανένα. Πώς εσύ λες: «Θα γίνετε ελεύθεροι»;
Τους απάντησε ο Ιησούς: “Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: καθένας που διαπράττει την αμαρτία, είναι δούλος της αμαρτίας. Αλλά ο δούλος δε μένει ποτέ στο σπίτι, ενώ ο γιός μένει αιώνια. Αν, λοιπόν, ο Υιός σας ελευθερώσει, θα είσθε πραγματικά ελεύθεροι. Γνωρίζω ότι είσθε απόγονοι του Αβραάμ. Αλλά ζητάτε να με σκοτώσετε, διότι ο λόγος μου δεν βρίσκει τόπο μέσα σας. Αυτά που εγώ έχω δει κοντά στον Πατέρα, αυτά λέω. Κι εσείς, λοιπόν, αυτά που ακούσατε απ’ το δικό σας πατέρα, αυτά κάνετε”.
Αποκρίθηκαν και του είπαν: “Ο πατέρας μας είναι ο Αβραάμ”.
Τους λέει ο Ιησούς: “Αν ήσασταν παιδιά του Αβραάμ, τα έργα του Αβραάμ θα κάνατε. Αλλά τώρα ζητάτε να με σκοτώσετε, έναν άνθρωπο που σας είπα την αλήθεια που άκουσα απ’ το Θεό. Αυτό ο Αβραάμ δεν το έκαμε. Εσείς κάνετε τα έργα του πατέρα σας”.
Του είπαν τότε: “Εμείς δεν έχουμε γεννηθεί από πορνεία. Ένα πατέρα έχουμε: το Θεό!”
Τους είπε ο Ιησούς: Αν ο Θεός ήταν πατέρας σας, θα με αγαπούσατε, διότι εγώ απ’ το Θεό βγήκα και ήλθα. Διότι, δεν ήλθα αφ’ εαυτού μου, αλλά εκείνος με έστειλε.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Δεν μπορεί να πάει σύμφωνα με τον κόσμο ο Ιησούς. Ο Ιησούς λέει ότι Εκείνος είναι η ελευθερία. Γιατί είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια θα σας κάνει ελεύθερους. Πάντα. Ο κόσμος ισχυρίζεται το αντίθετο. Πως δηλαδή αν θέλεις να είσαι ελεύθερος, πρέπει να απαλλαγείς από τον Ιησού, τη μαρτυρία Του, την Εκκλησία Του. Αναρωτιέμαι όμως, αν ο κόσμος έχει δίκιο, τότε γιατί είναι ο κόσμος πιο απελπισμένος από ποτέ; Εάν ο κόσμος έχει δίκιο, γιατί είναι ο αριθμός των αυτοκτονιών σε άνοδο; Αν ο κόσμος έχει δίκιο, γιατί κάποιος που συναντά τον Ιησού ξαναβρίσκει τη θέληση να ζήσει, τη δύναμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και την επιθυμία να επανασχεδιάσει το μέλλον; Με αγγίζει πάντα η μαρτυρία ανθρώπων που για να μην απαρνηθούν τον Ιησού έχουν περάσει χρόνια στη φυλακή.
Διάβασα για έναν Επίσκοπο στη Νοτιοανατολική Ασία. Και άκουσα τη μαρτυρία ενός Καρδιναλίου, φυλακισμένου για πολλά χρόνια στην Αλβανία. Άνθρωποι που στερήθηκαν την ελευθερία τους. Αθώοι άνθρωποι που στερήθηκαν ακόμη και το φως του ήλιου. Ωστόσο, είναι όλο και πιο ελεύθεροι από τις δικές τους φυλακές. Έχουν τον ήλιο μέσα τους. Φυλακισμένοι σωματικά, αλλά εσωτερικά ελεύθεροι. Ικανοί να βλέπει ανοιχτούς χώρους, όπου υπήρχαν μόνο τοίχοι. Με αγγίζει πολύ η μαρτυρία της χαράς των ανθρώπων που επέλεξαν την Clausura (εσώκλειστη μοναχική ζωή), την αγνότητα, την πιστότητα ως μοντέλο ζωής. Ακριβώς όπως με αγγίζει επίσης η μαρτυρία τόσων πατέρων και μητέρων οικογενειών, που με ειλικρίνεια και με θυσία πάνε τις οικογένειές τους μπροστά, μεταδίδοντας πραγματικές αξίες στις μελλοντικές γενιές. Άνθρωποι που, όταν φτάσουν στο τέλος του μήνα, ευχαριστούν τον Κύριο γιατί και αυτή τη φορά τα κατάφεραν. Χαρούμενοι με αυτό. Άνθρωποι με τα πόδια τους ριζωμένα στην ελευθερία της αλήθειας, που είναι ο Ιησούς. Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε όλα αυτά στον κόσμο, που μας περνά για τρελούς, και στα παιδιά μας που τα ελκύει ο κόσμος; Με ένα Λόγο: ο Ιησούς Χριστός. Που είναι η αγάπη μας. Η δύναμή μας. Το χαμόγελό μας, η ελπίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον. Εκείνος είναι η αληθινή ελευθερία. Διότι ακόμη κι αν ο κόσμος λέει “όχι”, Εκείνος είναι και πάντα θα είναι, η αλήθεια.

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

«Κύριε, κάνε ο σπόρος του Λόγου σου που πέφτει στην καρδιά μου, να μπορέσει να βρει όχι ένα πετρώδες έδαφος που θα ανθίσει αμέσως, αλλά που γρήγορα θα ξεραθεί επειδή δεν θα έχει ρίζα, αλλά να βρει μια καρδιά γόνιμη, στην οποία να μπορεί να ωριμάσει και να καρποφορήσει, ώστε ο Λόγος σου να με κάνει ελεύθερο να με ελευθερώσει από την αμαρτία.

(πηγή:episkopisyrou.gr)

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου