MΕΛΕΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 7 Μαΐου 2021

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Έρχεται ο Ιησούς και παίρνει το ψωμί και τους δίνει. Το ίδιο και με το ψάρι.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (21, 1-14)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς φανέρωσε και πάλι τον εαυτό του στους μαθητές, στη θάλασσα της Τιβεριάδας. Τον φανέρωσε ως εξής: Ήταν μαζί ο Σίμων Πέτρος, και ο Θωμάς ο λεγόμενος Δίδυμος, και ο Ναθαναήλ από την Κανά της Γαλιλαίας, οι υιοί του Ζεβεδαίου και δυο άλλοι απ’ τους μαθητές του. Τους λέει ο Σίμων Πέτρος: «Πηγαίνω να ψαρέψω». Του απαντούν: «Ερχόμαστε και εμείς μαζί σου». Βγήκαν, λοιπόν, κι ανέβηκαν στο πλοιάριο κι εκείνη τη νύχτα δεν έπιασαν τίποτα. Όταν ξημέρωσε, στάθηκε ο Ιησούς στο γιαλό, αλλά οι μαθητές δεν ήξεραν ότι είναι ο Ιησούς. Τους λέει τότε ο Ιησούς: «Παιδιά, μήπως έχετε τίποτα για προσφάι;». Του αποκρίθηκαν: «Όχι». Και εκείνος τους είπε: «Ρίξτε το δίχτυ στη δεξιά πλευρά του πλοιαρίου και θα βρείτε». Το έριξαν τότε και δεν μπορούσαν πια να το τραβήξουν απ’ το πλήθος των ψαριών. Τότε λέει στον Πέτρο εκείνος ο μαθητής τον οποίο ο Ιησούς αγαπούσε: «Είναι ο Κύριος!». Όταν ο Σίμων Πέτρος άκουσε ότι είναι ο Κύριος, ζώστηκε τον επενδύτη του, επειδή ήταν γυμνός, κι έπεσε στη θάλασσα, ενώ οι άλλοι μαθητές ήλθαν με το πλοιάριο, σέρνοντας το δίχτυ με τα ψάρια, διότι δε βρίσκονταν μακριά απ’ τη στεριά αλλά μέχρι διακόσιους περίπου πήχεις.

Μόλις κατέβηκαν στη στεριά, βλέπουν μια αναμμένη ανθρακιά, ένα ψάρι επάνω της και άρτιο. Τους λέει ο Ιησούς: «Φέρτε τώρα από τα ψάρια που πιάσατε». Ανέβηκε τότε ο Σίμων Πέτρος και τράβηξε στη στεριά το δίχτυ, γεμάτο από εκατόν πενήντα τρία μεγάλα ψάρια. Κι ενώ ήταν τόσα, το δίχτυ δε σχίστηκε. Τους λέει ο Ιησούς: «Ελάτε να φάτε». Αλλά κανένας απ’ τους μαθητές δεν τολμούσε να τον ρωτήσει: “Εσύ ποιος είσαι;”, επειδή γνώριζαν ότι είναι ο Κύριος. Έρχεται τότε ο Ιησούς και παίρνει τον άρτο και τους δίνει. Το ίδιο και με το ψάρι.

Αυτή ήδη είναι η τρίτη φορά που ο Ιησούς φανερώθηκε στους μαθητές, από τότε που αναστήθηκε απ’ τους νεκρούς.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Ρίξτε τα δίχτυα”
Είναι η τρίτη φορά που εμφανίζεται ο Ιησούς μετά την Ανάστασή Του. Με πόση απεριόριστη υπομονή ο Κύριος κινείται με τους αποστόλους του.
Μετά τα γεγονότα στην Ιερουσαλήμ, έχει σωρευτεί πολύς πόνος για να επουλωθεί. Χωρίς Αυτόν, οι μαθητές  είναι σαν χαμένοι. “Σε ποιον να πάμε, αν δεν είσαι πλέον μαζί μας; Πώς θα τα καταφέρουμε, αν δεν ακούμε πια τη φωνή σου, δεν ακούμε τον ήχο του γέλιου σου, δεν βλέπουμε το πρόσωπό σου, δεν ακούμε τη συμβουλή σου, δεν ακούμε το Λόγο σου”;
Αυτές φαίνεται να είναι οι σκέψεις που περνούν από τα μυαλό των Αποστόλων, εκείνες τις στιγμές. Ακόμα κι αν είναι μαζί, αισθάνονται μόνοι.
Είναι και πάλι η σειρά του Ιησού να ενώσει τα σπασμένα κομμάτια, να ξαναδώσει δύναμή σε μια εξασθενημένη πίστη, να δώσει τις σωστές οδηγίες. Εναπόκειται σε αυτούς να ακολουθήσουν το Λόγο Του και να ρίξουν ξανά τα δίχτυα, έστω και αν, μετά από τις μάταιες προσπάθειές τους όλη τη νύχτα, δεν είχαν τη διάθεση να προσπαθήσουν ξανά.
Και από μάς ο Ιησούς ζητά να κάνουμε το ίδιο. Κάποιες φορές η ζωή μάς δοκιμάζει τόσο σκληρά, που αισθανόμαστε όπως οι απόστολοι, κουρασμένοι και εξαντλημένοι, μετά από μια νύχτα κακής ψαριάς. Μερικές φορές, παρά τον πολύ κόπο, η ζωή μας αφήνει με μια χούφτα άμμου στα χέρια μας. Είναι πολλές οι αποτυχίες, τα πένθη, οι ασθένειες, οι ήττες, που μπορεί να μας οδηγήσουν να κάνουμε αυτές τις σκέψεις. Ο Ιησούς συνεχίζει να μας λέει ότι, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μας, πρέπει να ρίχνουμε τα δίχτυα μας στο Λόγο Του και στην εμπιστοσύνη μας σ’ Εκείνον.
Αγαπητέ μου αδελφέ, αγαπητή μου αδελφή, που όπως εγώ αισθάνεσαι και συ κουρασμένος και απογοητευμένος, σήμερα ο Κύριος, αυτόν το Λόγο τον απευθύνει σε μένα και σε σένα, για να μας πει ότι η ζωή μας δεν είναι χρήσιμη μόνο αν «πετυχαίνουμε», αλλά πως αυτή έχει πάντα νόημα. Και πως το καλύτερο ψάρι, ακόμα δεν το έχουμε ψαρέψει. Είναι εκεί, στη λίμνη και μας περιμένει να το πιάσουμε. Ο Κύριος θα μας βοηθήσει, όπως κάνει πάντα. Ας ρίξουμε ξανά τα δίχτυα μας, εμπιστευόμενοι σε Εκείνον. Θα δούμε τα αποτελέσματα.
Στην παραλία, θα νιώθουμε κιόλας τη μυρωδιά του ψημένου ψαριού που θα έχουμε ψαρέψει…

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Είσαι Εσύ, Κύριε, που μετά την Ανάστασή σου έρχεσαι να με συναντήσεις με ένα μοναδικό τρόπο,
Εσύ, που πεθαίνοντας επάνω στο Σταυρό λύτρωσες τον άνθρωπο,
και που με θαυμαστό τρόπο νίκησες το θάνατο και τώρα ζεις ένδοξος για πάντα.
Έλα σε μένα για να κρατήσεις μακριά κάθε πειρασμό.
Βοήθησέ με να καταστρέψω την αμαρτία και την απιστία.
Ζήσε μέσα μου, ώστε μέρα με τη μέρα, να απομακρύνεται από μένα ό,τι δεν σου ανήκει.
Αμήν

(πηγή: episkopisyrou.gr)

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου