MΕΛΕΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗΣ 28 Απριλίου 2021

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
X Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (26, 14-25)

          Τον καιρό εκείνο, ένας από τους Δώδεκα, ο λεγόμενος Ιούδας Ισκαριώτης, πήγε στους Αρχιερείς και τους είπε: «Τι θέλετε να μου δώσετε κι εγώ θα σας τον παραδώσω». Κι εκείνοι του μέτρησαν τριάντα αργύρια. Και από τότε ζητούσε ευκαιρία για να τον παραδώσει.

Την πρώτη ημέρα της γιορτής των Αζύμων, πήγαν οι μαθητές στον Ιησού και του είπαν: «Πού θέλεις να σου ετοιμάσουμε να φας το Πάσχα;» Κι εκείνος είπε: «Πηγαίνετε στην πόλη, στον τάδε, και πείτε του: “Ο διδάσκαλος λέει: Πλησίασε ο καιρός μου και θα γιορτάσω το Πάσχα με τους μαθητές μου στο σπίτι σου”». Και οι μαθητές έκαμαν όπως τους διέταξε ο Ιησούς και ετοίμασαν το Πάσχα.

Όταν βράδιασε, ο Ιησούς κάθισε στο τραπέζι μαζί με τους Δώδεκα. Κι ενώ έτρωγαν τους είπε: «Αλήθεια σας λέω: ένας από σας θα με προδώσει». Κι εκείνοι πολύ λυπημένοι, άρχισαν ένας – ένας να του λένε: «Μήπως είμαι εγώ, Κύριε;» Κι εκείνος απάντησε: «Αυτός που έβαλε μαζί μου το χέρι του μέσα στο πιάτο, αυτός θα με προδώσει. Ο Υιός του ανθρώπου πηγαίνει σύμφωνα με όσα λένε οι Γραφές γι’ αυτόν, αλλά αλίμονο σ’ αυτόν τον άνθρωπο, απ’ τον οποίο θα προδοθεί ο Υιός του ανθρώπου. Θα ήταν καλύτερο γι’ αυτόν αν δεν είχε γεννηθεί». Κι απάντησε ο Ιούδας, αυτός που τον πρόδωσε και είπε: «Μήπως είμαι εγώ, ραβί;» Κι ο Ιησούς του είπε: «Εσύ το είπες».
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Τριάντα αργύρια”
Σύντομος ο σημερινός τίτλος του στοχασμού. Το έκανα σκόπιμα, για να αφήσω χώρο και για άλλους. Τριάντα αργύρια είναι η αξία που αποδίδεται στον Ιησού. Ο Ιούδας την θεώρησε καλή. Ο Ιούδας θεώρησε αυτήν την αξία μεγαλύτερη από την αξία του Ιησού.
Και εμείς τι αξία δίνουμε στον Ιησού; Υπάρχει μια «αξία» για την οποία είμαστε διαθέσιμοι να τον αφήσουμε; Να τον εγκαταλείψουμε;
Κάποιος μπορεί να πει: «Ιδού η κλασική ερώτηση του κατηχητικού». Πρόκειται για εκείνες τις καταστάσεις που μπορεί να είναι πιο κοντά μας από ότι εμείς νομίζουμε. Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στο να κάνουμε υπολογισμούς. Να μεταφράζουμε σε αριθμούς και σε αξίες. Ο Ιούδας κρατούσε το ταμείο, το ίδιο και εμείς. Η επιθυμία να νιώσουμε αγαπητοί, να φαινόμαστε, να μπορέσουμε να πιάσουμε αυτό που δεν φτάνουμε, αφού το έχουμε ονειρευτεί για μια ζωή, ακόμη και αν ο τρόπος για να το αποκτήσουμε δεν είναι έντιμος, η επιθυμία για πλούτο. Και πολλά ακόμα, μπορούν να μας οδηγήσουν να δεχθούμε την προσφορά του εχθρού, να είμαστε κάκιστοι λογιστές, που κάνουν λάθος στους υπολογισμούς, όπως ο Ιούδας που ήταν κάκιστος λογιστής. Με μας ας μην είναι έτσι.
Ιδού που και σήμερα ο εχθρός μας πλησιάζει, με το σάκο του γεμάτο από τα «τριάντα αργύρια». «Πάρε τα είναι δικά σου. Πάρε τα και θα έχεις ό,τι επιθυμείς». Ο εχθρός ξέρει τι κάνει. Εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες μας, και τις πιο βαθιές μας επιθυμίες, για να μας πάρει μακριά και να αποκόψει από τον Ιησού. Θα είμαστε αρκετά δυνατοί να αρνηθούμε τα παζάρια του; Να τα θεωρήσουμε κατώτερης αξίας από την φιλία, την αγάπη, την ευσπλαχνία του Ιησού; Σε μας η απάντηση.

Το Πασχαλινό Τριήμερο πλησιάζει. Είναι ο καιρός των επιλογών. Τι θα κάνουμε με τον Ιησού; Θα τον πουλήσουμε ή θα τον διαφυλάξουμε; Είναι ιδιαίτεροι καιροί αυτοί που ζούμε. Η ερώτησή μου μπορεί να φανεί περίεργη, και εκτός τόπου. Είμαι πεπεισμένος όμως ότι σύντομα μπορεί να κληθούμε να διαλέξουμε πραγματικά. Ο Ιούδας σήμερα είναι ο δάσκαλός μας. Και μας διδάσκει πως δεν υπάρχει αξία μεγαλύτερη, που πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε κόστος, από τον Ιησού. Εκείνος δεν το κατάλαβε. Η ευτυχία που έψαχνε ήταν απατηλή. Η ιστορία του είχε άσχημο τέλος. «Για σας ας μην είναι έτσι», λέει το Ευαγγέλιο σήμερα.
Πολλές φορές στη ζωή τείνουμε να κάνουμε την ίδια επιλογή με αυτόν τον άνθρωπο. Ο Κύριος ας μας βοηθήσει να κάνουμε τη σωστή επιλογή.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

«Κύριε, ελευθέρωσέ με από τον εγωισμό μου.
Βοήθησέ με να ενεργώ πάντοτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντοτε σύμφωνα με ό,τι Εσύ μου ζητάς,
ώστε κάθε μου πράξη να είναι μια απόδοση δόξας στο όνομά σου. ΑΜΗΝ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου