ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει. Αμήν.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
X Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (8, 1-11)
Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς πήγε στο όρος των Ελαιών.
Όταν ξημέρωσε πήγε στο Ναό και όλος ο λαός πήγαινε σ’ αυτόν κι εκείνος αφού κάθισε τους δίδασκε.
Φέρνουν τότε οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι μια γυναίκα που τη συνέλαβαν για μοιχεία κι αφού την έστησαν στη μέση, του λένε: “Διδάσκαλε, αυτή η γυναίκα συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να διαπράττει μοιχεία. Στο Νόμο ο Μωυσής μας διέταξε τέτοιες γυναίκες να τις λιθοβολούμε. Αλλά εσύ τι λες;”
Αυτό το έλεγαν πειράζοντάς τον, ώστε να έχουν να τον κατηγορούν. Αλλά ο Ιησούς αφού έσκυψε χάμω, έγραφε με το δάκτυλο στο χώμα. Επειδή όμως επέμεναν να τον ρωτούν, σηκώθηκε και τους είπε: “Αυτός που είναι αναμάρτητος, πρώτος ας ρίξει πάνω της μια πέτρα”. Και πάλι έσκυψε και έγραφε στη γη. Εκείνοι όταν το άκουσαν, άρχισαν να φεύγουν ένας – ένας, αρχίζοντας απ’ τους πιο γέρους και απόμεινε μόνος ο Ιησούς και η γυναίκα στο μέσον.
Σηκώθηκε τότε ο Ιησούς και της είπε: “Γυναίκα, πού είναι; Κανένας δε σε καταδίκασε;”. Κι εκείνη είπε: “Κανένας, Κύριε”.
Είπε τότε ο Ιησούς: “Ούτε κι εγώ σε καταδικάζω. Πήγαινε κι από τώρα μην αμαρτάνεις πια”.
Λόγος του Κυρίου
ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
Ο Ιησούς συνεχίζει να επιμένει στην δίχως όρια ευσπλαχνία του Θεού, η οποία συγκρούεται πάντα με τις ηθικολογίες, όπως με τον μεγαλύτερο γιο της προηγούμενης εβδομάδας ή με τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους αυτής της εβδομάδας.
Με ρεαλισμό το Ευαγγέλιο φέρνει στο φως την κατάσταση του ανθρώπου: όσο περισσότερο προχωρά στην ηλικία, τόσο πιο αμαρτωλός είναι! Δεν μπορεί επομένως να διεκδικεί το δικαίωμα να κρίνει το λάθος ενός οποιουδήποτε αδελφού. Ο Ιησούς δεν κάθεται να κρίνει, αλλά με δύναμη μάς πιάνει και μάς κρατά σφιχτά, γιατί αυτό που θέλει είναι να έχουμε μια βαθιά εσωτερική αλλαγή, να αλλάξουμε την ύπαρξη μας. Αυτή η δύναμη έχει ένα όνομα: συγχώρεση!
Όπως είπε και ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια από τις πρώτες του ομιλίες «Ο Θεός δεν κουράζεται ποτέ να μας συγχωρεί, Ποτέ!
Το πρόβλημα είναι πως εμείς κουραζόμαστε να του ζητάμε συγνώμη».
Τι νόημα έχουν για τον καθένα από εμάς τα ακόλουθα λόγια: «Αυτός που είναι αναμάρτητος, πρώτος ας ρίξει επάνω της πέτρα»;
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Ευχαρίστησε το Θεό για την χάρη και το έλεός του.
Εκείνος ξέρει τις αδυναμίες μας και όταν αμαρτάνουμε μπορούμε να πηγαίνουμε σ’ εκείνον για συγχώρεση και αποκατάσταση.
Ζήτα από τον Θεό να σε βοηθήσει να εκτιμήσεις περισσότερο αυτά τα θαυμάσια δώρα που σου προσφέρει παρά την αναξιότητά σου. Ζήτα από το Άγιο Πνεύμα να σου αποκαλύψει τι πρέπει να αλλάξει στη συμπεριφορά σου.