MΕΛΕΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 10 Μαΐου 2021

ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (3, 1-8)

Εκείνο τον καιρό υπήρχε κάποιος απ’ τους Φαρισαίους, που λεγόταν Νικόδημος, άρχοντας των Ιουδαίων. Αυτός πήγε στον Ιησού τη νύχτα και του είπε: «Ραββί, ξέρουμε ότι ήλθες απ’ το Θεό ως διδάσκαλος. Κανένας, πράγματι, δεν μπορεί να κάνει αυτά τα σημεία που κάνεις εσύ, αν ο Θεός δεν είναι μαζί του». Αποκρίθηκε ο Ιησούς και του είπε: «Αλήθεια, αλήθεια σου λέω: αν κάποιος δε γεννηθεί από ψηλά, δεν μπορεί να δει τη Βασιλεία του Θεού». Του λέει ο Νικόδημος: «Πώς μπορεί να γεννηθεί ένας άνθρωπος που είναι γέρος; Μήπως μπορεί να μπει για δεύτερη φορά στην κοιλιά της μητέρας του και να γεννηθεί;».
Ο Ιησούς απάντησε: «Αλήθεια, αλήθεια σου λέω: αν κάποιος δε γεννηθεί από το νερό και το Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει στη Βασιλεία του Θεού. Ό,τι γεννηθεί απ’ τη σάρκα είναι σάρκα κι ό,τι γεννηθεί απ’ το Πνεύμα είναι πνεύμα. Μην απορείς που σου είπα: “πρέπει να γεννηθείτε από ψηλά”. Ο άνεμος όπου θέλει πνέει κι ακούς τη βοή του, αλλά δεν ξέρεις από πού έρχεται και πού πηγαίνει. Έτσι είναι ο καθένας που γεννήθηκε από το Πνεύμα».
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Αν κάποιος δε γεννηθεί από ψηλά
Αυτή την περίοδο του Πάσχα ο Κύριος μας ζητά να αναγεννηθούμε, να αναγεννηθούμε από ψηλά, να αναγεννηθούμε από το Άγιο Πνεύμα. Και για να αναγεννηθούμε, πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτό το οποίο είμαστε, να πιστέψουμε πως έχουμε νέες δυνατότητες που το Πνεύμα μας δωρίζει.
Εάν παραμείνουμε δεμένοι στις δικές μας βεβαιότητες, στις δικές μας θέσεις, στους δικούς μας φόβους δεν θα κατορθώσουμε να καταλάβουμε την καινοτομία της ζωής που η Ανάσταση μας προτείνει. Πρέπει να αναγεννηθούμε για να «δούμε» τη Βασιλεία του Θεού να πραγματοποιείτε. Και αυτό είναι αλήθεια ακόμη και όταν αισθανόμαστε πολύ κουρασμένοι ή γερασμένοι. Συχνά είμαστε γέροι μέσα μας: δίχως ελπίδα, δίχως διάθεση να παλέψουμε, δίχως να πιστεύουμε πως σήμερα ανέτειλε η φωτεινή αυγή της Αναστάσεως, γιατί ο Ιησούς είναι ζωντανός.
Η Ανάσταση είναι ένα γεγονός που άλλαξε την ιστορία πριν 2000 χρόνια, αλλά η Ανάσταση, αλλάζει τη ζωή μου σήμερα, κάνει νέα την ύπαρξή μου, την ύπαρξή σου.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού, αν και δεν σε βλέπω με τα μάτια μου, βοήθησέ με ενωμένος με τον Απόστολο Θωμά να μπορέσω να σε θαυμάσω με τα άλλα μάτια, εκείνα της πίστης, για να περάσω από την απιστία σε μια ολοκληρωτική εμπιστοσύνη σε Σένα. Εσύ που μου λες «Μακάριοι εκείνοι που δίχως να έχουν δει πιστεύουν» βοήθησε με. Εσύ είσαι το θεμέλιο της πίστης μου, της ελπίδας μου και της αγάπης μου. Άνοιξε την καρδιά μου στις ανάγκες των αδελφών μου, ώστε αγαπώντας Εσένα να μπορώ να είμαι μάρτυρας της Αναστάσεως Σου. Αμήν.

(πηγή:episkopisyrou.gr)

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου