Mελέτη του Ευαγγελίου

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

4 Μαΐου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (3,16-21)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στο Νικόδημο: «Έτσι αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί κανείς που να πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει την αιώνια ζωή. Επειδή ο Θεός δεν έστειλε τον Υιό στον κόσμο για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος μ’ αυτόν. Όποιος πιστεύει σ’ αυτόν δεν κρίνεται. Αλλά όποιος δεν πιστεύει έχει ήδη κριθεί, διότι δεν έχει πιστέψει στο όνομα του μονογενή Υιού του Θεού. Αυτή είναι η κρίση: το φως ήλθε στον κόσμο, και οι άνθρωποι αγάπησαν περισσότερο το σκοτάδι παρά το φως. Πράγματι, τα έργα τους ήταν πονηρά. Διότι όποιος κάνει το κακό μισεί το φως και δεν έρχεται στο φως για να μην ελεγχθούν τα έργα του. Αλλά εκείνος που πράττει την αλήθεια πηγαίνει προς το φως, για να φανερωθούν τα έργα του ότι έχουν γίνει σύμφωνα με το Θεό».

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Λόγος του Θεού σήμερα μας βάζει μπροστά στην αιτία της χαράς μας: Ο Θεός μας αγαπά! Τόσο πολύ ο Θεός αγάπησε τον κόσμο ώστε παρέδωσε στο θάνατο τον μονογενή Υιό του.

Εμείς σήμερα θέλουμε να επωφεληθούμε από αυτή την ευκαιρία που μας προσφέρει ο Λόγος και να στοχαστούμε την αγάπη του Θεού, που είναι η ουσία όλης της Αγίας Γραφής. Ο Θεός μας αγαπά! Είναι η πιο απλή πρόταση – ένα υποκείμενο, ένα ρήμα, ένα ουσιαστικό – περιέχει όμως την πιο μεγάλη σκέψη που ο άνθρωπος μπορεί να συλλάβει: Ο Θεός και ο άνθρωπος και ανάμεσα τους, η αγάπη! Η αγάπη του Θεού είναι μια μοναδική αλήθεια.

Πόσες φορές έχω ακούσει να λένε: «Τι κακό έκανα για να μου συμβεί αυτό;». Πόσες φορές έχουμε την εντύπωση στη ζωή μας, πως ο Θεός είναι αδιάφορος, είτε ακόμη πως μας «τιμωρεί» στέλνοντας στη γη κάποια καταστροφή…. Αλλά είναι πράγματι έτσι; Ο Θεός μας τιμωρεί αν παραβούμε κάποια εντολή του; Ο Θεός λοιπόν είναι αυτός ο αυστηρός κριτής;

Ο Ιησούς μας τον παρουσιάζει εντελώς διαφορετικό και μας λέει: «Τόσο πολύ ο Θεός αγάπησε τον κόσμο ώστε παρέδωσε στο θάνατο τον μονογενή Υιό του» όχι για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να σώσει τον κόσμο.

Ο Ιησούς μας μιλάει για έναν Πατέρα που αγαπά ολοκληρωτικά την ανθρωπότητα, σε τέτοιο σημείο ώστε να στείλει τον Υιό του για να μας σώσει. Μας μιλάει για έναν Θεό που έχει την  βαθιά επιθυμία να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μας κάνει να περάσουμε από το σκοτάδι στο φως. Μην αμφιβάλεις, λοιπόν. Ο Θεός σε αγαπά σε σημείο που δίνει τη ζωή του για σένα, ο Θεός είναι κοντά σου για να σε αγκαλιάσει και επιθυμεί περισσότερο από εσένα το δικό σου καλό.

O Ιησούς σταυρώθηκε για να μας φανερώσει αυτή την αλήθεια. Πώς μπορούμε να αμφιβάλουμε; Η ζωή μας συνίσταται, λοιπόν, στο να ανακαλύψουμε την οδό αυτής της αγάπης και να τη διατρέξουμε κάτω από το φως που ο Θεός μας δίνει. Για να ανακαλύψουμε αυτή τη φωτεινή οδό, μας λέει ο διδάσκαλος, πρέπει να έχουμε αλήθεια μέσα μας, να  την αναζητήσουμε και να την ζήσουμε με απλότητα.

Αλλά – κάποιος θα μπορούσε να πει – γιατί να υπάρχει τόσος πόνος; ο Λόγος του Θεού μας λέει, στην απλότητά του, εάν αγνοούμε το φως, εάν θεωρούμε πως γνωρίζουμε εμείς ποιον δρόμο πρέπει να διατρέξουμε, αντικαθιστούμε έτσι το Θεό, και αν το κάνουμε αυτό τότε η ευτυχία μας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Είμαστε πλασμένοι για να αγαπάμε, επομένως είμαστε πλασμένοι ελεύθεροι (κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει ένα πρόσωπο να τον αγαπά!).Έτσι και ο Θεός, δεν μας αναγκάζει να τον αγαπούμε, αλλά κάθε φορά που δεν απαντούμε στην αγάπη του, γινόμαστε πιο φτωχοί, πιο δυστυχισμένοι!

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η αγάπη Σου για εμάς, ουράνιε Πατέρα, δεν έχει όρια! Υπερβαίνει κάθε λογική! Θυσίασες τον ίδιο Σου τον γιο, τον έναν και μοναδικό, το σπλάχνο Σου! Μας έδειξες την παράφορη αγάπη Σου για εμάς! Και περιμένεις υπομονετικά, καρτερικά να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα Σου. Όπως πρόσφερες τα πάντα σ’ εμάς, δεν θα έπρεπε να δώσουμε κι εμείς τα πάντα σε Σένα χωρίς δισταγμούς; Αφού παρέδωσες σ’ εμάς ό,τι πολυτιμότερο είχες, δεν πρέπει να προσφέρουμε σε Σένα ό,τι αγαπάμε περισσότερο σε αυτόν τον κόσμο; Ωστόσο Θεέ μου κάτι μέσα μου αντιστέκεται, φοβάμαι να χάσω κάτι δικό μου ή κάποιον δικό μου. Γι’ αυτό δώσε μου τη δύναμη, την χάρη, την διαθεσιμότητα να μην φοβάμαι τις απώλειες που μπορεί να υποστώ για χάρη Σου. ‘Όπως Εσύ μ’ εμπιστεύτηκες θα δώσω κι εγώ την συγκατάθεση μου να θυσιάσω ό,τι ανεκτίμητο κατέχω, όποτε κι αν μου το ζητήσεις. Από τώρα και στο εξής ποτέ να μη διστάσει η καρδιά μου στο θέλημα Σου, ποτέ να μην λυγίσει η ψυχή μου μπροστά στις θυσίες που πρέπει να κάνω από αγάπη για Σένα. Κι αν ποτέ κάνω πίσω, Κύριε σε παρακαλώ να μ’ επαναφέρεις πάλι, ξανά και ξανά στον δρόμο της αγάπης Σου.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου