Mελέτη του Ευαγγελίου: 26 Μαρτίου 2022

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΚΟΣΤΗΣ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (15, 1-3.11-32)

Τον καιρό εκείνο, όλοι οι τελώνες και οι αμαρτωλοί πλησίαζαν τον Ιησού για να τον ακούνε. Αλλά οι Φαρισαίοι και οι γραμματείς μουρμούριζαν κι έλεγαν: “Αυτός δέχεται αμαρτωλούς και συντρώει μαζί τους”. Αλλά ο Ιησούς τους είπε την εξής παραβολή: “Ένας άνθρωπος είχε δυο γιούς. Κι ο πιο νέος απ’τους δυο είπε στον πατέρα: `Πατέρα, δώσε μου το μερίδιο της περιουσίας που μου ανήκει’. Κι εκείνος τους μοίρασε την περιουσία. Μετά από λίγες μέρες, ο πιο μικρός γιος τα συγκέντρωσε όλα και αναχώρησε για μια μακρινή χώρα κι εκεί σκόρπισε την περιουσία του ζώντας άσωτα. ‘Όταν τα ξόδεψε όλα, έπεσε μεγάλη πείνα σ’ εκείνη τη χώρα κι άρχισε κι αυτός να στερείται. Πήγε τότε και προσκολλήθηκε σ’έναν απ’τους πολίτες εκείνης της χώρας κι εκείνος τον έστειλε στα χωράφια του για να βόσκει χοίρους. Κι επιθυμούσε να χορτάσει απ’τα ξυλοκέρατα που έτρωγαν οι χοίροι, αλλά κανένας δεν του έδινε. Όταν συνήλθε, είπε: `Πόσοι μισθωτοί του πατέρα μου έχουν άφθονο το ψωμί, ενώ εγώ εδώ πεθαίνω της πείνας! Θα σηκωθώ και θα πάω στον πατέρα μου και θα του πω: πατέρα, αμάρτησα εναντίον του ουρανού και εναντίον σου και δεν είμαι πια άξιος να λέγομαι γιος σου, κάνε με σαν ένα απ’ τους μισθωτούς σου’. Και σηκώθηκε και πήγε στον πατέρα του.

Ενώ αυτός ακόμα απείχε πολύ, ο πατέρας του τον είδε και τον σπλαχνίσθηκε κι έτρεξε κι έπεσε στο λαιμό του και τον φιλούσε πολύ. Κι ο γιος του είπε: `Πατέρα, αμάρτησα εναντίον του ουρανού και εναντίον σου και δεν είμαι πια άξιος να λέγομαι γιος σου’. Αλλά ο πατέρας είπε στους δούλους του: `Φέρτε αμέσως την καλύτερη στολή και ντύστε τον και δώστε δακτυλίδι στο χέρι του και ποδήματα στα πόδια του. Φέρτε και το σιτευτό μοσχάρι, σφάξτε το κι ας γιορτάσουμε τρώγοντας, διότι αυτός ο γιος μου ήταν νεκρός και ξανάζησε, ήταν χαμένος και βρέθηκε’. Κι άρχισαν να διασκεδάζουν.

Αλλά ο μεγαλύτερος γιος του βρισκόταν στο χωράφι. Κι όταν γυρίζοντας έφθασε κοντά στο σπίτι, άκουσε μουσικές και χορούς. Κάλεσε τότε ένα από τους δούλους και ρώτησε να μάθει τι ήταν όλα αυτά. Κι εκείνος του είπε: έφθασε ο αδελφός σου κι έσφαξε ο πατέρας σου το σιτευτό μοσχάρι, επειδή ήλθε κοντά του υγιής’. Οργίσθηκε τότε εκείνος και δεν ήθελε να μπει μέσα, αλλά ο πατέρας του βγήκε έξω και τον παρακαλούσε. Εκείνος όμως του απάντησε: `Τόσα χρόνια εγώ σου δουλεύω και ποτέ δεν παράκουσα μια εντολή σου, αλλά σε μένα ποτέ δεν έδωσες ούτε ένα ερίφι, για να διασκεδάσω με τους φίλους μου. Αλλά όταν ήλθε αυτός ο γιος σου, που σπατάλησε την περιουσία σου με πόρνες, τότε έσφαξες για χάρη του το σιτευτό μοσχάρι’. Εκείνος του είπε: `παιδί μου, εσύ από πάντα είσαι μαζί μου και ό,τι είναι δικό μου σου ανήκει. Αλλά έπρεπε να γιορτάσουμε και να χαρούμε, διότι αυτός ο αδελφός σου ήταν νεκρός και ξανάζησε, ήταν χαμένος και βρέθηκε'”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Αυτός δέχεται αμαρτωλούς και συντρώει μαζί τους”.

Από αυτή την πέτρα σκανδάλου ξεκινά η σελίδα του σημερινού Ευαγγελίου που διηγείται την υπέροχη παραβολή του άσωτου. Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε από αυτή την διαπίστωση των γραμματέων και των Φαρισαίων για να κατανοήσουμε το «γιατί» αυτής της ιστορίας που μας διηγείται ο Ιησούς. Εκείνος δεν θέλει να προσφέρει σε όσους τον επικρίνουν διαφορετικές ιδέες, αλλά θέλει να δείξει πως στην συγκεκριμένη ιστορία των ανθρώπων ο τρόπος σκέψης του είναι εντελώς διαφορετικός και δεν μπορεί παρά να μην συμφωνεί κανείς με τις συγκεκριμένες ιστορίες, γιατί αυτές είναι γεγονότα και όχι αφηρημένοι συλλογισμοί.

«Ένας άνθρωπος είχε δύο γιούς», έτσι ξεκινά αυτή η ιστορία. Αυτοί οι δύο γιοι είναι και οι δύο πρωταγωνιστές. Στη σκέψη μας φαίνεται ότι η κύρια ιστορία είναι αυτή του μικρότερου γιου, αλλά ο Ιησούς μιλά για έναν άντρα με δύο γιους και όχι μόνο για έναν. Η διαφορά είναι ότι ο μικρότερος φεύγει από το σπίτι, παραβιάζει, κάνει λάθος, χάνεται και μετά αγγίζοντας τον πάτο ξεκινά μια ανάβαση που τον φέρνει πίσω στο σπίτι. Η αλήθεια είναι ότι γυρίζει σπίτι γιατί τα έχει χάσει όλα και πεινάει, αλλά δεν ξέρει ότι στο σπίτι θα τον περιμένει όχι αυτό που φαντάζεται, δηλαδή η τιμωρία του να ζει ως υπηρέτης, αλλά ένας πατέρας που κάνει γιορτή γι’ αυτόν. Είναι η απρόβλεπτη εμπειρία της συγχώρεσης που θα είναι ένα σοκ για εκείνον.

Αλλά υπάρχει και ο άλλος γιος, ο μεγαλύτερος, που δεν έφυγε ποτέ από το σπίτι, δεν παραβίασε ούτε έναν κανόνα, έκανε πάντα το καθήκον του αλλά μπροστά στην επιστροφή του μικρού αδερφού του και την αντίδραση του πατέρα του, ξεσπά με όλο το θυμό του αποκαλύπτοντας μια καταπιεσμένη δυστυχία για χρόνια. Και για αυτόν υπάρχει ένας πατέρας που βγαίνει να τον αναζητήσει: «Οργίσθηκε τότε εκείνος και δεν ήθελε να μπει μέσα, αλλά ο πατέρας του βγήκε έξω και τον παρακαλούσε». Θα μπορούσε να τον είχε αναγκάσει, αντιθέτως όμως αυτός ο πατέρας τον παρακαλεί. Τι άλλο είναι αυτή η ιστορία αν όχι η προσπάθεια που κάνει ο Ιησούς με τις δύο ψυχές του ανθρώπου; Ο Ιησούς δεν ήρθε μόνο για τον μικρότερο γιο, αλλά και για να παρακαλέσει να μπει στη γιορτή και ο δυστυχισμένος μεγαλύτερος γιος.

Υπάρχει ελπίδα για εκείνον  που έκανε λάθος, αλλά υπάρχει επίσης ελπίδα και για εκείνον που προσπαθεί  να ακολουθήσει τους κανόνες αλλά δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να είναι ευτυχισμένος.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, αμφιταλαντεύομαι συνέχεια στις αποφάσεις μου! Δεν ξέρω πως να σταθώ στα πόδια μου! Οι υποχρεώσεις της καθημερινής ζωής, η κούραση της τήρησης των κανόνων της κοινωνίας, ο φόβος της αρρώστιας μ’ έχουν κουράσει Θεέ μου. Δεν βλέπω καθαρά. Δυσκολεύομαι να διακρίνω το θέλημα Σου. Επιλέγω την εύκολη λύση, αυτό που με βολεύει αντί να το ψάξω μαζί Σου ανοίγοντας την καρδιά μου, όπως ο Ιωσήφ στον ύπνο του που του μίλησε ο Άγγελος. Μίλα μου Κύριε και άνοιξε τον εαυτό μου στον λόγο Σου. Στείλε τα σημάδια Σου μέσω του ονείρου ή της έμπνευσης για διακρίνω τα σχέδια Σου, ώστε να συμβάλλω ενεργά κι εγώ. Μην αφήσεις τον εαυτό μου να πέσει σε λήθαργο. Αλλά κράτα το πνεύμα σ’ εγρήγορση για να αναζητώ πάντα το θέλημα Σου και να μην κοιτάζω πρώτα την επιβίωση μου μέσα σε αυτόν τον κόσμο.

Προσευχή του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου