Mελέτη του Ευαγγελίου της Τετάρτης του Πάσχα

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

27 Απριλίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (12,13-35)

Την ίδια εκείνη ημέρα, δυο από τους μαθητές του Ιησού πήγαιναν σε μια κωμόπολη  που απέχει εξήντα στάδια από την Ιερουσαλήμ, η οποία λεγόταν Εμμαούς.

Και αυτοί μιλούσαν μεταξύ τους για όλα που είχαν συμβεί. Και συνέβη, ενώ μιλούσαν και συζητούσαν, ο ίδιος ο Ιησούς τους πλησίασε και συμπορευόταν μαζί τους. Τα δε μάτια τους εμποδίζονταν για να μην τον αναγνωρίσουν. Τους είπε: «Τι είναι αυτά τα λόγια που ανταλλάσσετε μεταξύ σας, ενώ προχωρείτε;». Τότε εκείνοι, σκυθρωποί, σταμάτησαν. Απάντησε τότε ο ένας,  που λεγόταν Κλεόπας και του είπε: «Εσύ μόνος κατοικείς στην Ιερουσαλήμ και δε γνωρίζεις όλα όσα συνέβησαν σ’ αυτήν την πόλη αυτές τις ημέρες». Τους είπε: «Ποια;». Κι εκείνοι του είπαν: «Τα σχετικά με τον Ιησού το Ναζαρηνό, ο οποίος ήταν ένας άνδρας προφήτης δυνατός σε έργα και λόγια ενώπιον του Θεού και όλου του λαού, πώς τον παρέδωσαν οι αρχιερείς και οι άρχοντές μας σε θάνατο και τον σταύρωσαν. Εμείς δε ελπίζαμε ότι αυτός είναι ο μελλοντικός λυτρωτής του Ισραήλ. Και τώρα, εκτός απ’ όλα τούτα, αυτή είναι η τρίτη ημέρα από τότε που συνέβησαν αυτά τα γεγονότα. Αλλά και κάποιες γυναίκες από τον κύκλο μας,  μάς αναστάτωσαν, όταν πήγαν πολύ νωρίς το πρωί στο μνήμα και, μη βρίσκοντας το σώμα του, ήλθαν και μας είπαν ότι είδαν οπτασία αγγέλων, που είπαν ότι αυτός ζει. Τότε κάποιοι από μας πήγαν στο μνημείο και βρήκαν έτσι όπως τα είχαν πει οι γυναίκες, αλλά εκείνον δεν τον είδαν».

Αυτός τότε τους είπε: «Ανόητοι και αργοί στην καρδιά για να πιστέψετε όλα εκείνα που είπαν οι προφήτες. Αυτά δεν έπρεπε να πάθει ο Χριστός και μετά να εισέλθει στη δόξα του;». Κι αρχίζοντας από το Μωυσή και όλους τους προφήτες, τους ερμήνευσε όλα εκείνα που ανέφεραν οι Γραφές σχετικά μ’ αυτόν. Όταν έφθασαν κοντά στο χωριό που πήγαιναν, εκείνος προσποιήθηκε ότι πηγαίνει πιο μακριά. Εκείνοι τον πίεσαν και του είπαν: «Μείνε μαζί μας, γιατί πλησιάζει το βράδυ και η ημέρα έφθασε ήδη στο τέλος της». Και μπήκε στο σπίτι για να μείνει μαζί τους. Κι όταν κάθισε μαζί τους στο τραπέζι, πήρε το ψωμί, ευλόγησε και αφού το έκοψε τους το έδωσε. Τα μάτια τους, τότε, ανοίχτηκαν και τον αναγνώρισαν. Αλλά εκείνος έγινε άφαντος. Είπαν τότε μεταξύ τους: «Η καρδιά μας δε φλεγόταν μέσα μας, όταν στο δρόμο μας μιλούσε, καθώς μας ερμήνευε τις Γραφές;».

Και αφού σηκώθηκαν εκείνη την ώρα, γύρισαν πίσω στην Ιερουσαλήμ και βρήκαν συναθροισμένους τους Ένδεκα και όσους ήταν μαζί τους, που έλεγαν: «Πραγματικά ο Κύριος αναστήθηκε κι εμφανίστηκε στο Σίμωνα». Κι αυτοί εξηγούσαν όσα συνέβησαν στο δρόμο και πώς τον αναγνώρισαν στον τεμαχισμό του άρτου.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ανάμεσα σε όλες τις διηγήσεις της Ανάστασης η ιστορία των μαθητών της Εμμαούς παραμένει εκείνη η οποία μας δείχνει περισσότερο από όλες, την παιδαγωγική του Αναστημένου. Ο Ιησούς προσεγγίζει τον πόνο και την παραίτηση αυτών των δύο μαθητών που επιστρέφουν στο σπίτι απογοητευμένοι από τα γεγονότα του θανάτου του Ιησού στον Σταυρό. Είναι ανίκανοι να τον αναγνωρίζουν.

Υπάρχουν πράγματα στη ζωή που μας εμποδίζουν να δούμε την πραγματικότητα στην αλήθειά της. Όμως ο Ιησούς δεν το βάζει κάτω, μπαίνει σιγά σιγά στη ζωή τους κάνοντας ερωτήσεις και εξηγώντας τους το νόημα των εμπειριών που είχαν. Αυτό το κάνει μέσω της ερμηνείας του Λόγου η οποία τους βοηθά τους μαθητές να συνδυάσουν τα γεγονότα  και να καταλάβουν τί τους έχει συμβεί.

Στη συνέχεια, μπαίνει στο σπίτι, και μέσα από το τεμαχισμό του άρτου που συμβολίζει τη Θεία Ευχαριστία, ανοίγει τα μάτια τους και τους κάνει ικανούς να δουν αυτό που δεν μπορούσαν πραγματικά να δουν πριν από μια στιγμή. Ανάμεσα στο πριν και το μετά ωστόσο, υπάρχει μια λεπτομέρεια που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη διάκρισή μας: Είπαν τότε μεταξύ τους: «Η καρδιά μας δε φλεγόταν μέσα μας, όταν στο δρόμο μας μιλούσε, καθώς μας ερμήνευε τις Γραφές;» Και αφού σηκώθηκαν εκείνη την ώρα, γύρισαν πίσω στην Ιερουσαλήμ».

Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορούμε να δούμε τον Ιησού ή να τον καταλάβουμε, αλλά ξέρουμε ότι Εκείνος είναι μαζί μας γιατί κάνει τις καρδιές μας να φλέγονται ξανά για κάτι μεγάλο και μας ωθεί να κάνουμε επιλογές χωρίς καθυστέρηση.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ο πύρινος λόγος Σου, Κύριε, ζεσταίνει την καρδιά μου. Ανεβάζει το πνεύμα μου στα ύψη. Εμποτίζει την ψυχή μου με δύναμη. Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσα να σταθώ όρθιος ούτε θα πίστευα αληθινά. Ο λόγος Σου ανοίγει διάπλατα τη γνώση μας για τον Θεό και για τους εαυτούς μας. Χωρίς εκείνον η ζωή μας θα ήταν μια ανούσια ύπαρξη δίχως νόημα. Όλες οι χάρες Σου εμπεριέχονται στα λόγια που μας άφησες να μελετήσουμε με την καρδιά μας. Δώσε μας, Κύριε, τη χάρη να κατανοήσουμε τον λόγο Σου με τη δύναμη του Αγίου Σου Πνεύματος, για να φέρουμε το χαρμόσυνο μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Αποκάλυψε μας τα σχέδια του Θεού για να συνδράμουμε κι εμείς, ώστε να κληρονομήσουμε τη βασιλεία του. Αξίωσε μας να γίνουμε απόστολοι του λόγου για να φέρουμε σε όσους πιστεύουν σε Σένα όλες εκείνες τις χάρες που έχεις ετοιμάσει για την ανθρωπότητα.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

 

(πηγή:episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου