Mελέτη του Ευαγγελίου της Παρασκευής του Πάσχα

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Απριλίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (21,1-14)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς φανέρωσε και πάλι τον εαυτό του στους μαθητές, στη θάλασσα της Τιβεριάδας. Τον φανέρωσε ως εξής: Ήταν μαζί ο Σίμων Πέτρος, και ο Θωμάς ο λεγόμενος Δίδυμος, και ο Ναθαναήλ από την Κανά της Γαλιλαίας, οι υιοί του Ζεβεδαίου και δυο άλλοι απ’ τους μαθητές του. Τους λέει ο Σίμων Πέτρος: «Πηγαίνω να ψαρέψω». Του απαντούν: «Ερχόμαστε και εμείς μαζί σου». Βγήκαν, λοιπόν, κι ανέβηκαν στο πλοιάριο κι εκείνη τη νύχτα δεν έπιασαν τίποτα. Όταν ξημέρωσε, στάθηκε ο Ιησούς στο γιαλό, αλλά οι μαθητές δεν ήξεραν ότι είναι ο Ιησούς. Τους λέει τότε ο Ιησούς: «Παιδιά, μήπως έχετε τίποτα για προσφάι;». Του αποκρίθηκαν: «Όχι». Και εκείνος τους είπε: «Ρίξτε το δίχτυ στη δεξιά πλευρά του πλοιαρίου και θα βρείτε». Το έριξαν τότε και δεν μπορούσαν πια να το τραβήξουν απ’ το πλήθος των ψαριών. Τότε λέει στον Πέτρο εκείνος ο μαθητής τον οποίο ο Ιησούς αγαπούσε: «Είναι ο Κύριος!». Όταν ο Σίμων Πέτρος άκουσε ότι είναι ο Κύριος, ζώστηκε τον επενδύτη του, επειδή ήταν γυμνός, κι έπεσε στη θάλασσα, ενώ οι άλλοι μαθητές ήλθαν με το πλοιάριο, σέρνοντας το δίχτυ με τα ψάρια, διότι δε βρίσκονταν μακριά απ’ τη στεριά αλλά μέχρι διακόσιους περίπου πήχεις.

Μόλις κατέβηκαν στη στεριά, βλέπουν μια αναμμένη ανθρακιά, ένα ψάρι επάνω της και άρτιο. Τους λέει ο Ιησούς: «Φέρτε τώρα από τα ψάρια που πιάσατε». Ανέβηκε τότε ο Σίμων Πέτρος και τράβηξε στη στεριά το δίχτυ, γεμάτο από εκατόν πενήντα τρία μεγάλα ψάρια. Κι ενώ ήταν τόσα, το δίχτυ δε σχίστηκε. Τους λέει ο Ιησούς: «Ελάτε να φάτε». Αλλά κανένας απ’ τους μαθητές δεν τολμούσε να τον ρωτήσει: “Εσύ ποιος είσαι;”, επειδή γνώριζαν ότι είναι ο Κύριος. Έρχεται τότε ο Ιησούς και παίρνει τον άρτο και τους δίνει. Το ίδιο και με το ψάρι.

Αυτή ήδη είναι η τρίτη φορά που ο Ιησούς φανερώθηκε στους μαθητές, από τότε που αναστήθηκε απ’ τους νεκρούς.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Η σημερινή ιστορία του Ευαγγελίου διαδραματίζεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο και σημαντικό γεωγραφικό μέρος. Η Τιβεριάδα αντιπροσωπεύει τον παγανιστικό κόσμο. Η εμφάνιση του Αναστημένου της σημερινής περικοπής φαίνεται να υποδηλώνει ότι πλέον η δράση του Ιησού δεν είναι μόνο για τους Εβραίους αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, η ένδειξη ότι είναι στο τέλος της νύχτας υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε πάντα μέσα σε αυτό το πέρασμα του σκότους και του φωτός.

Ο Ιησούς είναι Αυτός που βρίσκουμε στη μέση της νύχτας και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι η αρχή μιας νέας ημέρας. Εκείνος έρχεται να μας συγκεντρώσει από τα άκρα των αποτυχιών μας και μας προσκαλεί σε μια νέα προσπάθεια κάνοντάς μας να περάσουμε από τη στειρότητα στην καρποφορία:

Για άλλη μια φορά οι μαθητές συνομιλούν με τον Ιησού αλλά δεν καταλαβαίνουν αμέσως ότι είναι Αυτός. Μόνο η θέα αυτής της θαυματουργής ψαριάς πυροδοτεί μια διαίσθηση στην καρδιά του Ιωάννη: «Είναι ο Κύριος». Ο Ιωάννης είναι ο πρώτος που κατάλαβε ότι είναι ο Ιησούς γιατί είναι ο «αγαπημένος μαθητής».

Μόνο η αγάπη μας βοηθά να έχουμε σωστή διάκριση των πραγμάτων. Είναι αρκετή όμως, αυτή η μοναδική εμπειρία, προκειμένου να κλονίσει την απόφαση του Πέτρου να τρέξει κολυμπώντας για να συναντήσει τον Ιησού. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που η καρδιά μας διαισθάνεται το ουσιαστικό και άλλες στις οποίες δεν νιώθουμε τίποτα παρά μόνο μια απέραντη ταπεινοφροσύνη και εμπιστευόμαστε τον λόγο εκείνων που βρίσκονται δίπλα μας και ακριβώς γι’ αυτό δεν φοβόμαστε να αποφασίσουμε να κάνουμε αυτό που πραγματικά αξίζει με γενναιοδωρία έτσι όπως έκανε ο Πέτρος.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, περιμένω το κάλεσμα Σου για να ριχτώ, όπως ο Πέτρος, στην θάλασσα και να έρθω κοντά Σου. Όσο κι αν απογοητευτώ δεν θα τα παρατήσω. Καρτερικά, υπομονετικά, επίμονα θα περιμένω να με φωνάξεις. Τίποτα δεν θα με κάνει ν’ αλλάξω γνώμη, ούτε θα με επηρεάσουν οι καταστάσεις όπως ο πόλεμος και οι καταστροφές. Διότι η καρδιά μου σου ανήκει, η ψυχή μου θέλει να γίνει ένα μαζί Σου, το πνεύμα μου εμπνέεται από το δικό Σου και το σώμα μου αναμένει να αναστηθεί για να ζήσει αιώνια μαζί Σου. Γι’ αυτό, Κύριε, σου ζητώ να μην απομακρυνθείς από εμένα. Μείνε δίπλα μου μέχρι να μου δείξεις την οδό που πρέπει να ακολουθήσω. Και φώτισε με για να κάνω τις σωστές επιλογές ώστε να δοξάσω πάντοτε το όνομα Σου σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Προσευχή του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

πηγή: episkopisyrou.gr

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου