Mελέτη  του Ευαγγελίου της Πέμπτης της 20ης Εβδομάδας του Έτους

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 20ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

                                                                                                        19 Αυγούστου 2021

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν 

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (22,1-14)

Ο Ιησούς τους μίλησε πάλι με παραβολές και τους είπε: “Μοιάζει η βασιλεία των ουρανών με ένα βασιλιά, ο οποίος έκαμε τους γάμους του γιου του.

Κι έστειλε τους δούλους του να φωνάξουν τους καλεσμένους στο γάμο, κι αυτοί δεν ήθελαν να έλθουν. Πάλι έστειλε άλλους δούλους, λέγοντας: `Να πείτε στους καλεσμένους: ετοίμασα το γεύμα, οι ταύροι μου και τα θρεφτάρια  είναι σφαγμένα και όλα είναι έτοιμα. Ελάτε στους γάμους’. Κι εκείνοι αδιαφόρησαν και πήγαν ο ένας στο χωράφι του, ο άλλος στο εμπόριό του, ενώ οι υπόλοιποι αφού συνέλαβαν τους δούλους του, τους έβρισαν και τους σκότωσαν.

Ο βασιλιάς, όταν το άκουσε,  εξοργίστηκε κι έστειλε τα στρατεύματά του κι εξολόθρευσε εκείνους τους φονιάδες κι έκαψε τη πόλη τους. Τότε είπε στους δούλους του: “Ο γάμος είναι έτοιμος, αλλά οι καλεσμένοι δεν ήταν άξιοι. Πηγαίνετε, λοιπόν, στα σταυροδρόμια και όσους κι αν βρείτε, καλέστε τους στο γάμο. Και βγήκαν εκείνοι οι δούλοι στους δρόμους και συγκέντρωσαν όλους όσους βρήκαν, και κακούς και καλούς. Και γέμισε η αίθουσα του γάμου από συνδαιτυμόνες.

Κι όταν ο βασιλιάς μπήκε να δει τους συνδαιτυμόνες, είδε εκεί έναν άνθρωπο που δε φορούσε το φόρεμα του γάμου, και του λέει: “Φίλε, πώς μπήκες μέσα εδώ, χωρίς να φορείς το φόρεμα του γάμου;” Εκείνος αποστομώθηκε. Τότε ο βασιλιάς είπε στους υπηρέτες του: “Αφού του δέσετε τα πόδια και τα χέρια, βγάλτε τον έξω στο σκοτάδι. Εκεί θα είναι ο θρήνος και το τρίξιμο των δοντιών. Διότι πολλοί είναι οι καλεσμένοι, αλλά λίγοι οι εκλεκτοί”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Mια ακόμη πρόσκληση λαβαίνουμε σήμερα. Χθες η πρόσκληση ήταν «Πηγαίνετε και εσείς στον αμπελώνα». Σήμερα είναι: «Ελάτε στο γάμο». Είναι μεγάλη τιμή να είσαι καλεσμένος να «εργαστείς στον αμπελώνα» κάποιου που είναι σημαντικός. Σκέψου έναν μεγαλοεπιχειρηματία, που σε αναζητά για να πας να εργαστείς στην εταιρία του, και θέλει ειδικά εσένα, γιατί σε εκτιμά. Θαυμάσιο! Είναι ένα μεγάλο προνόμιο να είσαι καλεσμένος σε γάμο, θα μπορούσε και να μην είχες καλεστεί, αλλά βρίσκεσαι ανάμεσα στους καλεσμένους: «Λάβε και εσύ μέρος στη χαρά μου. Δεν είσαι συγγενής, αλλά είναι σε θεωρώ δικό μου άνθρωπο».

Ο Θεός θέλει να μας κάνει μετόχους της ζωής του, οικείους του.  Τι όμορφο! Αυτό, παρά την παραβολή του σημερινού Ευαγγελίου,  με φορτώνει με ένα αίσθημα αγωνίας, που γεννιέται ακριβώς από την απάντηση των καλεσμένων: «Όχι, ευχαριστώ». Αντανακλά δυστυχώς την κατάσταση πολλών σήμερα. Ίσως και τη δική μου και τη δική σου. Είναι πολλοί βαπτισμένοι που λένε: «Δεν μπορώ. ¨Έχω άλλα να κάνω. Έχω άλλα ενδιαφέροντα. Που δεν είσαι εσύ». Τρομερό…Έχω  να κρατήσω το μαγαζί ανοιχτό, να μείνω σπίτι να ξεκουραστώ, κάνει ζέστη, κάνει κρύο, πάω να δω τον αγώνα,  πάω σε μια γιορτή, πρέπει να μαγειρέψω για την οικογένεια……

Πλέον ελάχιστοι είναι οι καθολικοί που τελούν την Ευχαριστία της Κυριακής. Κι όμως, όλοι είναι καλεσμένοι. Παρόλο που δεν χρειάζεται να φέρουμε κανένα δώρο στο Νυμφίο, έτσι όπως γίνεται στους γάμους, το μεγαλύτερο μέρος απορρίπτει την πρόσκληση του ουράνιου Πατέρα. Αλλά το γαμήλιο τραπέζι δεν θα μείνει άδειο. Πολλοί θα συμμετάσχουν. Υπάρχουν πολλοί, που αρχικά δεν θα ήταν καλεσμένοι, που βρίσκονται στα σταυροδρόμια, που θα απαντήσουν θετικά, στην πρόσκληση των δούλων του Κυρίου. Ίσως σήμερα ο Κύριος χρησιμοποιεί εσένα, και μένα, για να φέρουμε σε κάποιον την πρόσκληση στη γιορτή. Και ίσως κάποιος  την αποδεχτεί. Από την εμπειρία μου, εκείνοι που λαβαίνουν μια όμορφη πρόσκληση που δεν περίμεναν,  που ποτέ δεν θα είχαν φανταστεί πως θα ήταν για αυτούς, είναι εκείνοι που την εκτιμούν περισσότερο. Η καρδιά τους σκιρτά από χαρά. Προετοιμάζονται για αυτή την συνάντηση, όσο καλύτερα μπορούν, και είναι ευγνώμονες. Θα βάλουν ό,τι πιο όμορφο έχουν. Θα φροντίσουν τις λεπτομέρειες. Πραγματικά θα είναι όμορφη η γιορτή γι΄ αυτούς. Δε θα μιλούν για κάτι άλλο.  Και θα το κάνουν με χαρά.

Δεν είναι έτσι για όλους. Στο τέλος, πράγματι,ένα σημείο του σημερινού Ευαγγελίου, αφήνει μια πικρία στο στόμα. Κάποιος «τρύπωσε» στη γιορτή δίχως το κατάλληλο ένδυμα γάμου. Μου έρχεται στο νου πως είναι ένας από τους καλεσμένους της πρώτης ώρας. Ένας από εκείνους που αποκλείστηκαν μόνοι τους. Στο τέλος της ημέρας, στο τέλος της ζωής τους, εκείνοι απαιτούν, οπωσδήποτε να επιβραβευτούν. Να συμμετέχουν στη γιορτή. Κάποια άτομα είναι έτσι συνηθισμένα, να κοροϊδεύουν τον πλησίον και νομίζουν πως θα κοροϊδέψουν και το Θεό. Και καθώς είναι συνηθισμένοι να τα καταφέρνουν με τους ομοίους τους, πιστεύουν πως μπορούν να το κάνουν και με το Θεό. Νομίζουν πως μπορούν να  μπουν και, προσποιούμενοι πως δε συμβαίνει τίποτα, να συμμετέχουν όπως και οι άλλοι.

Πολλοί σήμερα,  για να δικαιολογήσουν τον τρόπο ζωής τους, χρησιμοποιούν το επιχείρημα «Ο Θεός είναι ευσπλαχνικός». Ο Θεός δεν αναγκάζει κανένα να έχει μια σχέση φιλίας μ’ Εκείνον,  στην προσωπική του ζωή.  Αυτός είναι ο καιρός που μας δίνεται για να δημιουργήσουμε σχέση μαζί Του. Αλλά δε μπορούμε να τον κοροϊδέψουμε. Το γαμήλιο ένδυμα που πρέπει να φορέσουμε έχει ένα άλλο κόστος. Πληρώνεται με τη δέσμευση και τον κόπο, συχνά και με τα δάκρυα, ακόμη και το αίμα. Σχεδόν ποτέ δεν καταφέρνουμε να έχουμε το απαιτούμενο αντίτιμο για να το αποκτήσουμε. Και τότε, αν δε φτάνει αυτό που αποκτήσαμε με προσπάθεια, επεμβαίνει η Ευσπλαχνία Του, να συμπληρώσει τη διαφορά. Αλλά η δέσμευσή μας πρέπει να υπάρχει παντού και πάντοτε, παρά τις αποτυχίες και τις ήττες μας. Έτσι είναι για εκείνους που βρίσκονται στα σταυροδρόμια, όπως εγώ. Στο σταυροδρόμι του δικού σας δρόμου σήμερα, θα βρείτε και μένα. Σας ζητώ μια προσευχή, την έχω ανάγκη. Θα είναι για μένα σαν ένα νόμισμα. Απαραίτητη για να μπορέσω να αγοράσω το γαμήλιο ένδυμα. Σας παρακαλώ κάντε το. Επιθυμώ με όλη μου την καρδιά, να πάω στο γάμο του Υιού του Βασιλιά.

Προσευχήσου……

Ψυχή Χριστού, αγίασέ με.

Σώμα Χριστού, σώσε με.

Αίμα Χριστού, φλόγισέ με.

Νερό της πλευράς του Χριστού, πλύνε με.

Πάθος του Χριστού, ενίσχυσέ με.

Καλέ Ιησού, εισάκουσέ με.

Μέσα στις πληγές σου κρύψε με.

Μην επιτρέψεις να χωριστώ ποτέ από Σένα.

Από τον πονηρό προστάτευσέ με.

Να έλθω προς Εσένα διάταξέ με,

μαζί με τους αγίους σου Εσένα να δοξάζω

στους αιώνες των αιώνων. Αμήν

πνρ

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου