Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 12ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

30 Ιουνίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (8, 1-4)

Όταν ο Ιησούς κατέβηκε από το όρος, τον ακολούθησε μεγάλο πλήθος. Και τότε ένας λεπρός ήλθε σε συνάντησή του, τον προσκύνησε λέγοντας: Κύριε, αν θέλεις μπορείς να με καθαρίσεις”. Κι εκείνος, απλώνοντας το χέρι, τον άγγιξε λέγοντας: “Θέλω. Καθαρίσου”. Κι αμέσως η λέπρα του καθαρίστηκε. Και ο Ιησούς του είπε: “Πρόσεξε, σε κανένα μην το πεις, αλλά πήγαινε και δείξε τον εαυτό σου στον ιερέα και πρόσφερε το δώρο που διέταξε ο Μωυσής, ως μαρτυρία γι’αυτούς”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

«Κύριε, αν θέλεις μπορείς να με καθαρίσεις». Αυτή η σύντομη προσευχή, που προτείνει ο λεπρός του σημερινού Ευαγγελίου, μπορεί να γίνει μια «χρήσιμη σύντομη προσευχή για τον καθένα μας». Η αποτελεσματικότητά της δεν συνίσταται πρωτίστως στην απόκτηση ενός θαύματος για εμάς, αλλά στο να θεραπεύσει τις προσευχές μας που πολύ συχνά είναι γεμάτες απαιτήσεις, δίχως πίστη.

Αυτός ο άνθρωπος λέει ξεκάθαρα στον Ιησού ότι αν θέλει, μπορεί. Αλλά δεν τον αναγκάζει να το θέλει. Δεν τον βάζει στο εδώλιο ζητώντας του να λογοδοτήσει για το πώς μπόρεσε να του επιτρέψει να αρρωστήσει. Αυτός ο άνθρωπος δεν απειλεί κρυφά τον Ιησού, δεν τον θέτει σε ψυχολογικό έλεγχο, ούτε του κάνει διαλέξεις για την έννοια του πόνου. Απλώς ομολογεί την πίστη του στον Ιησού: «Αν θέλεις, μπορείς».

«Κι εκείνος, απλώνοντας το χέρι, τον άγγιξε λέγοντας: “Θέλω. Καθαρίσου. Κι αμέσως η λέπρα του καθαρίστηκε», ο Ιησούς δεν περιορίζεται στο να το θέλει, να το πει, να το κάνει, αλλά κάνει να προηγηθούν όλα αυτά από μια συγκεκριμένη πράξη: τον αγγίζει. Είναι κάτι που δεν θα κουραστώ ποτέ να λέω: κάθε φορά που το Ευαγγέλιο μας λέει για ένα θαύμα, μια αλλαγή, μια ανατροπή της κατάστασης, μας λέει ότι ο Ιησούς κάνει συγκεκριμένες πράξεις όπως άγγιγμα, χειραψία, κάνει λάσπη και την βάζει στα μάτια ενός τυφλού, και ούτω καθεξής, αυτό είναι το ξεκάθαρο σημάδι ότι η χάρη του Θεού περνά μέσα από μια πράξη, ένα συγκεκριμένο γεγονός.

Για εμάς, αυτό το συγκεκριμένο γεγονός, αυτός ο τρόπος,  είναι τα Μυστήρια. Αυτά είναι η προέκταση του ρήματος αγγίζω στο σημερινό Ευαγγέλιο. Μια χριστιανική ζωή χωρίς τα Μυστήρια είναι μια ζωή που μένει στα λόγια, αλλά δεν σώζεται.

Ο Λόγος του Ιησού είναι πάντα μια εμπειρία. Για αυτό θα πρέπει να ανακαλύπτουμε και να εκτιμούμε όλο και περισσότερο τον μυστηριακό δρόμο. Ιδιαίτερα και πάνω απ’ όλα η εξομολόγηση και η Ευχαριστία που αντιπροσωπεύουν με διαφορετικούς τρόπους την θεραπεία μας, την δύναμη και την αλλαγή μας.

Με αυτό τον τρόπο, ίσως την επόμενη φορά που θα μπούμε στην ουρά για να εξομολογηθούμε, θα μπορούσαμε να προετοιμαστούμε ακριβώς μέσα από τη σημερινή προσευχή του λεπρού, «Κύριε, αν θέλεις μπορείς να με καθαρίσεις», και μετά να αφήσουμε να μας αγγίξει στην Ευχαριστία.

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε, βοήθησέ με να γνωρίσω την πνευματική μου λέπρα αλλά ακόμη περισσότερο την ευσπλαχνία σου. Άγγιξέ με και εγώ θα σε αφήσω να με αγγίξεις για να με θεραπεύσεις με την αγάπη σου.

Πιστεύω Κύριε, πως η αγάπη σου είναι πιο δυνατή από την αμαρτία μου. Πιστεύω στην πιστότητά σου που είναι σταθερή ακόμη και μπροστά στη δική μου απιστία. Πιστεύω στην δύναμη της ανάστασης που συνεχίζει να  ζυμώνει την ιστορία. Για αυτό θέτω στη διάθεση σου την φτώχεια μου, αληθινά πεπεισμένος πως έτσι μπορώ να συνεργαστώ στον ερχομό της Βασιλείας σου, ήρθε, έρχεται και θα έρθει. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου