Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

28 Σεπτεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (9,57-62)

Κι ενώ προχωρούσαν στο δρόμο, είπε κάποιος στον Ιησού:  “Θα σε ακολουθήσω, όπου κι αν πας”. Και ο Ιησούς του είπε: “Οι αλεπούδες έχουν καταφύγια και τα πουλιά του ουρανού έχουν φωλιές, αλλά ο Υιός του ανθρώπου δεν έχει πού να γείρει το κεφάλι”. Και σ’έναν άλλο είπε: “Ακολούθα με!”. Κι εκείνος είπε: “Κύριε, επίτρεψέ μου να πάω πρώτα να θάψω τον πατέρα μου”. Και ο Ιησούς του απάντησε: “‘Αφησε τους νεκρούς να θάψουν τους νεκρούς των, ενώ εσύ πήγαινε να αναγγείλεις τη βασιλεία του Θεού”. Κι ένας άλλος είπε: “Θα σε ακολουθήσω, Κύριε. Αλλά επίτρεψέ μου να αποχαιρετήσω τους δικούς μου”. Αλλά ο Ιησούς του είπε: “Κανένας που βάζει το χέρι του πάνω στ’αλέτρι και κοιτάζει προς τα πίσω, δεν είναι κατάλληλος για τη βασιλεία του Θεού”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Το σημερινό Ευαγγέλιο είναι ένα καλό τεστ για να εξετάσω εάν τα τρία χαρακτηριστικά του ΜΑΘΗΤΗ του Ιησού, είναι και δικά μου χαρακτηριστικά.

Για να ακολουθήσω τον Ιησού το ΠΡΩΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ είναι να είμαι όπως Εκείνος: να μην είμαι προσκολλημένος στις ανέσεις και τις υλικές σιγουριές, για να είμαι πάντοτε διαθέσιμος στο θέλημα του Θεού, να είμαι δηλαδή πραγματικά ελεύθερος. Όταν η καρδιά είναι γεμάτη από αγάπη, το μοίρασμα με τα αδέλφια που έχουν λιγότερο από μένα αυτό με γεμίζει από χαρά. «Οι αλεπούδες έχουν καταφύγια και τα πουλιά του ουρανού έχουν φωλιές, αλλά ο Υιός του ανθρώπου δεν έχει πού να γείρει το κεφάλι». Με αυτά τα λόγια ο Ιησούς μας προσκαλεί να κάνουμε τη ζωή μας, το σπίτι μας, όχι ένα καταφύγιο, άλλα ένα χώρο που θα δέχεται τους άλλους.

Το ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ εκείνου που θέλει να ακολουθήσει τον Ιησού είναι να είναι έτοιμος να απαντήσει στα καλέσματά του. «Άφησε τους νεκρούς να θάψουν τους νεκρούς των, ενώ εσύ πήγαινε να αναγγείλεις τη βασιλεία του Θεού». Αυτή είναι η απάντηση που δίνει ο Ιησούς  σε έναν άνθρωπο, που είναι έτοιμος να απαντήσει στο κάλεσμα του, και του ζητά να τον αφήσει πρώτα να θάψει τον πατέρα του, να εκτελέσει δηλαδή ένα ιερό καθήκον. Η απάντηση του Ιησού μοιάζει πολύ σκληρή, και μοιάζει να είναι σε αντίθεση με όσα μας έχει διδάξει για την αγάπη των παιδιών προς τους γονείς. Αλλά ο Ιησούς δεν είναι απάνθρωπος… το παράδοξο λεξιλόγιο του θέλει να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα για όποιον θέλει να ακολουθήσει τον Ιησού να είναι αποκομμένος όχι μόνο από τα υλικά αγαθά, αλλά ακόμη και από τα πιο ιερά καθήκοντα, για να απαντά με ετοιμότητα σε αυτό που του ζητά. Εκείνος γνωρίζει πολύ καλά την ψυχή του ανθρώπου. Ξέρει πως εύκολα παρασυρόμαστε από τις δεσμεύσεις μας. Πόσες φορές δεν καταφέρνουμε να βρούμε χρόνο για το Θεό, να εργαστούμε για την Βασιλεία του, γιατί δεν έχουμε χρόνο, γιατί έχουμε πολλές δεσμεύσεις…..

Το ΤΡΙΤΟ ΧΑΡΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ του μαθητή είναι το να δίνει στον Κύριο την πρώτη θέση, όχι από πίεση ή από ένα πρόσκαιρο ενθουσιασμό, αλλά από μια ελεύθερη απόφαση. Ο αληθινός μαθητής είναι εκείνος που έχει μια ακέραιη καρδιά, ελεύθερη από κάθε προσκόλληση, που βαδίζει στα ίχνη του Ιησού, στην δύσκολη αλλά συναρπαστική οδό της αγάπης, με σταθερότητα, δίχως αναστολές ή νοσταλγία για ότι πλέον έχει μείνει πίσω.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, πολλές φορές διστάζω να σε ακολουθήσω επειδή μου λείπει το θάρρος. Άλλες φορές αναβάλλω την συνάντηση μου μ’ Εσένα βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες. Έτσι χάνω τον χρόνο μου μέρα με την ημέρα. Σε παρακαλώ, Κύριε Ιησού Χριστέ, ξύπνησε με από αυτόν τον λήθαργο της απάθειας. Βοήθησε με να κόψω κάθε προσκόλληση για να σε ακολουθήσω χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Δεν θέλω να με κρατά πίσω τίποτα, ό,τι συναισθηματικούς δεσμούς και είναι εμπόδιο για Σένα ας τους κόψω με την χάρη Σου κοιτώντας μόνο την βασιλεία του Θεού. Κάνε έτσι ώστε η καρδιά μου, το πνεύμα μου, η ψυχή να εστιάζουν την προσοχή τους, την στοργή τους, την δράση τους μόνο σ’Εσένα.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου