Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

26 Σεπτεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (9,46-50)

Στο μεταξύ γεννήθηκε ανάμεσά τους συζήτηση για το ποιός είναι ανώτερος ανάμεσά τους. Τότε ο Ιησούς, γνωρίζοντας τους διαλογισμούς της καρδιάς τους, πήρε ένα παιδί, το έβαλε κοντά του και τους είπε: “‘Οποιος δεχθεί αυτό το παιδί στο όνομά μου, δέχεται εμένα. Κι όποιος δέχεται εμένα, δέχεται εκείνον που με απέστειλε. Διότι εκείνος που είναι μικρότερος απ’όλους σας, αυτός είναι ο ανώτερος”.

Τότε ο Ιωάννης του είπε: “Κύριε, είδαμε κάποιον να βγάζει δαιμόνια στο όνομά σου και τον εμποδίσαμε, επειδή δεν ακολουθεί μαζί με μας”. Κι ο Ιησούς του είπε: “Μην εμποδίζετε. Διότι όποιος δεν είναι εναντίον σας, είναι με το μέρος σας”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Ιησούς όταν θέλει να κάνει πιο ισχυρή την διδασκαλία του, ανατρέχει σε σημεία και παραβολές, με σκοπό να ωθήσει τους ακροατές του σε βαθύτερους στοχασμούς.

Στη συζήτηση των μαθητών για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος, ο Κύριος απαντά με μια δυνατή πράξη. Παίρνει ένα παιδί, το βάζει κοντά του και μετά διδάσκει: «’Όποιος δεχθεί αυτό το παιδί στο όνομά μου, δέχεται εμένα. Κι όποιος δέχεται εμένα, δέχεται εκείνον που με απέστειλε. Διότι εκείνος που είναι μικρότερος απ’ όλους σας, αυτός είναι ο ανώτερος».

Ο Ιησούς ταυτίζει τον «ανώτερο» τον «μεγαλύτερο» με την απλότητα και την αθωότητα ενός παιδιού αλλά και με την ικανότητα να δεχόμαστε ένα παιδί. Είναι πραγματικά ανατρεπτικό για μας, που συχνά κυριευόμαστε από μανίες για μεγαλεία, να ακούμε τον Κύριο να μας λέει πως «ο πιο μικρός» είναι πραγματικά μεγάλος στα μάτια του Θεού.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε πως για να είμαστε πραγματικά μεγάλοι, πρέπει να είμαστε ικανοί να αγαπάμε, να υπηρετούμε τους άλλους με απόλυτη γενναιοδωρία. Έχουμε ανάγκη να ντυθούμε την αρετή της ταπεινοφροσύνης, που μας κάνει απλούς όπως τα παιδιά.

Στον τελευταίο δείπνο ο Ιησούς προσφέρει ένα φωτεινό παράδειγμα μεγαλείου στους μαθητές του: σκύβει μπροστά στον καθένα για να τους πλύνει τα πόδια, όπως κάνει ο σκλάβος στον Κύριος του. Και μετά αναγγέλλει το μήνυμα του:  «Εάν λοιπόν, εγώ, ο Κύριος και διδάσκαλος, σας έπλυνα τα πόδια, έτσι και εσείς οφείλετε να πλένετε ο ένας τα πόδια του άλλου. Σας έδωσα πράγματι το παράδειγμα, ώστε όπως έκανα εγώ, να κάνετε και εσείς».

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, μάθε με ν’ ακούω τον επουράνιο Πατέρα με την καρδιά ενός μικρού παιδιού, ώστε να γίνω ένα αληθινό παιδί του. Ακούγοντας θα τηρήσω όλους τους νόμους του. Η ψυχή μου θα διψά για να εδραιώσει την βασιλεία του. Το πνεύμα μου θ’ αναζητά την παρουσία του μέσα στον κόσμο. Όλη μου η ζωή θα στρέφεται γύρω από Εκείνον που είναι Πατέρας όλων. Μέσω της οικειότητας μου με τον Παντοδύναμο, μάθε με ν’ αγαπώ τον κάθε άνθρωπο ως αδερφό μου και αδερφή μου όπως θα ήθελε Εκείνος. Και δίδαξέ μου την ταπεινοφροσύνη για να πατάξω τον εγωισμό μου, την απληστία μου, τα θέλω μου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 2–3.12.2023

  Οικισμός Ενορία  2-3 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της

1 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Καστρικιανού

Ήταν ο τρίτος επίσκοπος του Μιλάνου και χρονικά τοποθετείται στις πρώτες δεκαετίες του 3ου αιώνα. Σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές η εκλογή του στην, από

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου