Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

24 Σεπτεμβρίου 2022

                                            

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (9,44-45)

Τον καιρό εκείνο, όλοι θαύμαζαν για όσα έκανε ο Ιησούς, εκείνος είπε στους μαθητές του: “Εσείς βάλτε στα αφτιά σας αυτά τα λόγια: ο Υιός του ανθρώπου μέλλει να παραδοθεί στα χέρια των ανθρώπων”.

Εκείνοι δεν καταλάβαιναν αυτά τα λόγια. Η σημασία τους ήταν κρυμμένη απ’ αυτούς για να μην την καταλάβουν. Και φοβούνταν να τον ρωτήσουν σχετικά μ’ αυτά τα λόγια.

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

«Και φοβούνταν να τον ρωτήσουν σχετικά με αυτά τα λόγια»

Μπορεί να φανεί παράξενο το πως ακριβώς εκείνοι οι οποίοι ήταν πιο κοντά στον Ιησού φοβόντουσαν να ζητήσουν εξηγήσεις για όσα δεν καταλάβαιναν. Άλλες φορές πάλι δεν είχαν δυσκολία να ζητήσουν εξηγήσεις, όπως έκαναν  με την παραβολή του σπορέα. Τώρα γιατί φοβούνται να ζητήσουν εξηγήσεις;

Δεν ζητούν εξηγήσεις, ίσως γιατί φοβόντουσαν να δουν την αλήθεια όπως ακριβώς αυτή ήταν, γιατί θα ήταν η κατάρρευση για όλες τις ελπίδες τους σε έναν Μεσσία πολιτικό, ο οποίος θα θριάμβευε ενάντια στην Ρωμαϊκή κυριαρχία. Είτε φοβόντουσαν να ζητήσουν εξηγήσεις και να δουν την αλήθεια, ίσως γιατί ήταν κολλημένοι στις επιθυμίες τους και δεν ήθελαν να δουν τα σχέδια τους να ανατρέπονται. Ίσως δεν ζητούν εξηγήσεις γιατί έβρισκαν πολύ σκληρό να σκεφτούν πως ο Ιησούς, ο αγαπημένος τους διδάσκαλος, θα έπρεπε να περάσει ένα τόσο φρικτό μαρτύριο. Η αλήθεια μπορεί να είναι μια σύνθεση όλων αυτών των αιτιών.

Αλλά ας έρθουμε σ’ εμάς. Μήπως δεν είναι αλήθεια πως αυτό συμβαίνει και σε εμάς; Δεν θέλουμε να καταλάβουμε τις εμπνεύσεις που ο Ιησούς στέλνει στο βάθος της καρδιάς μας,  γιατί δεν μας βολεύουν, γιατί δεν είναι σύμφωνες με τη νοοτροπία μας και την λογική μας. Ίσως γιατί αυτές οι εμπνεύσεις δεν χωρούν στις επιλογές που κάνουμε, και έρχονται σε αντίθεση με τον δικό μας τρόπο ζωής. Ίσως δεν τις δεχόμαστε γιατί αντιλαμβανόμαστε πως κάθε αλλαγή επιφέρει και πόνο. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε αν πραγματικά θέλουμε να είμαστε, και όχι απλά να λεγόμαστε αληθινοί μαθητές του Ιησού, είναι να του ζητούμε καθημερινά το φως και την απαραίτητη δύναμη για να εφαρμόζουμε στη ζωή μας το Λόγο του.

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο φόβος, ο πόνος, η ανασφάλεια με έχουν κυριέψει. Ακόμη στη σχέση μου μ’ εσένα,  Θεέ μου,  εκδηλώνεται έντονα. Φοβάμαι να σου ανοιχτώ διότι δεν ξέρω τι θα μου ζητήσεις. Πονάω αλλά ντρέπομαι να σου δείξω όλες τις πληγές μου. Νιώθω ανασφαλής όμως δεν αφήνω τον εαυτό μου να πέσει στην αγκαλιά Σου. Κι αυτό που ταράζει και με σκοτώνει περισσότερο στη ζωή μου είναι η μοναξιά. Ενώ ξέρω ότι είσαι πάντα μαζί μου, το δηλητήριο της μοναξιάς με κατατρώει γιατί η πίστη μου σ’Εσένα δεν είναι δυνατή. Σε παρακαλώ, Κύριε, αφαίρεσε αυτό το δηλητήριο από μέσα μου. Ενδυνάμωσε την πίστη μου σ’ Εσένα ώστε ν’ αντιμετωπίσω όλες τις φοβίες μου, τους πόνους, τις ανασφάλειες μου. Χορήγησε μου το θάρρος για να κοιτάξω κατάματα ακόμη και τον ίδιο τον θάνατο χωρίς να φοβάμαι.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου