Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

16 Σεπτεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (8,1-3)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς περιόδευε τις πόλεις και τα χωριά κηρύττοντας και αναγγέλοντας το χαρμόσυνο άγγελμα της βασιλείας του Θεού. Και οι δώδεκα ήταν μαζί του και κάποιες γυναίκες που είχαν θεραπευθεί από πονηρά πνεύματα και από ασθένειες: η Μαρία η λεγόμενη Μαγδαληνή, απ’την οποία βγήκαν επτά δαιμόνια, η Ιωάννα η γυναίκα του Χουζά που ήταν επίτροπος του Ηρώδη και η Σουσάννα και άλλες πολλές οι οποίες τους εξυπηρετούσαν απ’ τα υπάρχοντά τους.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Ιησούς είναι ένας ακούραστος ταξιδιώτης. Την ζωή του  την περνά στο δρόμο. Περνά μέσα από μικρές και μεγάλες πόλεις. Το Ευαγγέλιο πρέπει να βαδίσει σε όλους τους δρόμους του κόσμου. Στην περιπλάνησή του συνοδεύεται  από τους Αποστόλους, οι οποίοι είναι ο πυρήνας του λαού του Θεού. Αλλά υπάρχουν και γυναίκες που ακολουθούν τον Ιησού. Αυτές οι σύντροφοι, συνεργάτες, ευεργέτες του Ιησού διεξάγουν μια βοηθητική υπηρεσία, μια στήριξη. Θέτουν σε διάθεση τα αγαθά τους και την εργασία τους.

Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των γυναικών που ακολουθούν τον Ιησού είναι η εμπειρία της φροντίδας που ο Ιησούς έδειξε σε αυτές. Έκαναν την εμπειρία του δώρου και της συγχώρεσης:  αισθάνθηκαν πως ο Ιησούς της αγάπησε και για αυτό τον αγάπησαν. Η Αγάπη εκδηλώνεται στην εξυπηρέτηση του άλλου ελευθερώνοντάς τον από τις ανάγκες του. Αυτή η αγάπη εκδηλώνεται περισσότερο με πράξεις παρά με λόγια. Το πνεύμα υπηρεσίας αυτών των γυναικών τις φέρνει μέχρι τα πόδια του σταυρού και μπροστά στον τάφο, θα τις κάνει να μπουν σ’ αυτόν και να γίνουν οι πρώτες που θα δώσουν μαρτυρία για τον Αναστημένο. Οι απόστολοι και αυτές οι γυναίκες είναι το μικρό κοπάδι στο οποίο ο Πατέρας έθεσε την ευαρέσκεια του να δώσει τη βασίλεία του (Λουκ. 12,32), δηλαδή τον ίδιο τον Ιησού Χριστό τον Κύριο.

Χαρακτηριστικό αυτών των πρώτων χριστιανών είναι πως: ακούνε τον Ιησού και μένουν μαζί του. Αυτό το, να ακούν τον Ιησού και να είναι μαζί του είναι το πιο όμορφο και πιο βαθύ προσόν  του μαθητή: υπογραμμίζει την προσωπική πτυχή της αγάπης που τον συνδέει με τον Κύριό του.

Μέσα από την αγγελία του Λόγου και τα θαύματα που ο Ιησούς πράττει, ο κόσμος κάνει εμπειρία της καλοσύνης, της ευσπλαχνίας και της χάρης του Θεού για αυτούς. Η Βασιλεία του Θεού (εδ.1) είναι το νέο κοινωνικό και θρησκευτικό πλαίσιο στο οποίο όλοι καλούνται να ζήσουν ελεύθερα μακριά από τον φόβο του Θεού, ενάντια σε κάθε μορφή του κακού.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Πόσο θα ήθελα ν’ ακούσω το χαρμόσυνο άγγελμά Σου! Πόσο θα ήθελα να σε υπηρετώ δίπλα Σου, μαζί με τους μαθητές Σου, όταν ήσουν εδώ πάνω στη γη! Η βαθιά μου επιθυμία, Κύριε, είναι να σε ακολουθώ παντού και πάντοτε. Δεν υπάρχει νόημα στη ζωή αν είναι να ζω μόνο για τον εαυτό μου. Τι θα κέρδιζε η καρδιά μου αν μάζευα πολλά χρήματα στην τράπεζα, αλλά απομακρυνόμουν από την αγάπη Σου; Τι θα κέρδιζε η ψυχή μου αν όλοι με σέβονταν αλλά έχανα την εκτίμησή Σου; Τι όφελος θα είχα αν το πνεύμα μου ήταν γεμάτο γνώσεις αλλά δεν μάθαινε τίποτα από τα μυστήρια της βασιλείας του Θεού; Εσύ έχεις, Κύριε, τα λόγια της αιώνιας ζωής και το αληθινό νόημα της ευτυχίας μας. Σε παρακαλούμε, δώσε μας πάντα τη χάρη Σου. ώστε ποτέ να μην απομακρυνθούμε από Εσένα και να βαδίζουμε πάντα δίπλα Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου