Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

                                            

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (3,13-17)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στο Νικόδημο: «Κανένας δεν ανέβηκε στον ουρανό παρά μόνο αυτός που κατέβηκε απ’ τον ουρανό, ο Υιός του ανθρώπου. Κι όπως ο Μωυσής ύψωσε το φίδι στην έρημο, έτσι πρέπει να υψωθεί και ο Υιός του ανθρώπου, ώστε ο καθένας που πιστεύει, σ’αυτόν να έχει την αιώνια ζωή”.

Διότι έτσι αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί κανείς που να πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει την αιώνια ζωή. Επειδή ο Θεός δεν έστειλε τον Υιό στον κόσμο για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος μ’ αυτόν».

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco)

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Για πάρα πολύ καιρό ίσως έχουμε παρεξηγήσει τον σταυρό ως μακάβρια γεύση της αγάπης για τον πόνο.

Δεν μπορεί κανείς να αγαπήσει τον πόνο, αλλά μερικές φορές κάποιος δέχεται να υποφέρει από αγάπη για κάποιον. Ιδού τι είναι ο χριστιανικός σταυρός: όχι η αγάπη για τον πόνο και την οδύνη, αλλά η αγάπη για την αγάπη που μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες συνέπειες ακόμη και να είναι κανείς πρόθυμος να υποφέρει για αυτό που αγαπά. Γι’ αυτό ο Χριστός ανέβηκε στον Σταυρό και έτσι μας δίδαξε ότι από αγάπη για εμάς είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα, ακόμη και να πεθάνει: «Διότι έτσι αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί κανείς που να πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει την αιώνια ζωή».

Ο Σταυρός δεν χρησιμεύει στο να μας κάνει να νιώθουμε ενοχές, αλλά στο να μας υπενθυμίζει πόσο αξίζουμε ενώπιον του Κυρίου. «Εσύ αξίζεις τα πάντα, ακόμη και την ίδια μου τη ζωή» λέει ο Ιησούς. Γι’ αυτό ο Σταυρός είναι το χαρακτηριστικό σημείο για εμάς τους Χριστιανούς, γιατί είναι το σημείο μιας αγάπης χωρίς όρους, μιας αγάπης μέχρι τέλους, μιας αγάπης πρόθυμης να δώσει τη ζωή της  για αυτόν που αγαπά.

Αν μερικές φορές ο σταυρός μας είναι βαρύς είναι μόνο επειδή δεν έχουμε κάποιον που να αξίζει όλα αυτά τα βάσανα και όλη αυτή την προσπάθεια. Γι’ αυτό ήρθε ο Χριστός στον κόσμο, για να πει ότι «για την αγάπη Του» μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Μας ζητά να Τον αγαπάμε όχι ως εντολή αλλά ώστε όλα όσα κάνουμε πραγματικά να αξίζουν παρά τον πόνο που μπορεί να προκαλούν.

Να λοιπόν γιατί αντηχούν ως μια εξέταση συνείδησης τα λόγια που επαναλάμβανε ο Άγιος Πίος από την  Πιετρέλτσινα: «Πολλοί έρχονται ζητώντας να ελευθερωθούν από τον Σταυρό τους. Κανείς δεν με ρωτάει πώς να τον σηκώνει».

Πράγματι αυτό που κάνει την διαφορά είναι ο τρόπος με τον οποίο αγκαλιάζουμε αυτό που υπάρχει στη ζωή μας. Δεν καταφέρνουμε πάντα να επιλύουμε ό,τι μας βαραίνει, και ακριβώς εκείνη τη στιγμή, αντί να νιώθουμε αποτυχημένοι, μπορούμε να αποκτήσουμε μια βαθύτερη ομοιότητα με τον Χριστό. Ζώντας τον Σταυρό όπως τον έζησε Εκείνος. Αυτό σημαίνει να γίνουμε άγιοι με αυτό το οποίο μας δυσκολεύει. Να μάθουμε να αγαπάμε αυτό που δεν έχουμε επιλέξει.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Τόσο πολύ, Θεέ Πατέρα, αγάπησες τους ανθρώπους που έδωσες στον θάνατο τον μονογενή Υιό Σου για να μας σώσεις όλους. Είμαστε τόσο τυχεροί που έχουμε έναν τέτοιο Θεό, ο οποίος για να μας φέρει κοντά του θυσιάζει ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει στη ζωή του. Δεν θέλεις να χαθούμε στο τίποτα. Δεν υπάρχουμε από τύχη ή από κάποια σύμπτωση της φύσης. Αλλά Εσύ μας δημιούργησες ώστε να γίνουμε μέλη της οικογένειας. Είμαστε καρποί της αιώνιας αγάπης Σου. Γι’ αυτό θέλουμε να αφιερώσουμε όλες μας τις ζωές σε Σένα, επειδή σου ανήκουμε. Η καρδιά μας, η ψυχή μας, το πνεύμα μας, το σώμα μας, όλα τα υπάρχοντά μας είναι δικά Σου, Θεέ Πατέρα, χρησιμοποίησέ τα όπως θέλεις σύμφωνα με το θέλημα Σου. Το μόνο που σου ζητάμε είναι να μας έχεις πάντοτε στην αγαπημένη Σου αγκαλιά.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου