Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 23ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

5 Σεπτεμβρίου 2022

                                            

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (6, 6-11)

Κάποιο άλλο Σάββατο μπήκε ο Ιησούς στη συναγωγή και δίδασκε. Και βρισκόταν εκεί ένας άνθρωπος που το δεξί του χέρι ήταν ξερό. Τον παρατηρούσαν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι αν κατά το Σάββατο θα τον θεραπεύσει, για να βρουν να τον κατηγορήσουν. Αλλά ο Ιησούς γνώρισε τις σκέψεις τους και είπε στον άνθρωπο με το ξερό χέρι: “Σήκω όρθιος στη μέση”. Κι εκείνος σηκώθηκε και στάθηκε όρθιος. Τους λέει τότε ο Ιησούς: “Σας ρωτώ αν επιτρέπεται κατά το Σάββατο να κάμει κανείς καλό ή να κάμει κακό; Να σώσει κανείς μια ζωή ή να σκοτώσει;”. Κοιτάζοντας τους όλους ένα γύρο, λέει στον άνθρωπο: “‘Απλωσε το χέρι σου”. Το άπλωσε και το χέρι του αποκαταστάθηκε. Εκείνοι, όμως, έγιναν έξω φρενών και συζητούσαν μεταξύ τους για το τι να έκαναν στον Ιησού.

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Το σημερινό Ευαγγέλιο πρέπει να το ακούσουμε με τα μάτια μας γιατί το γεγονός που μας περιγράφει αποτελείται περισσότερο από πράξεις παρά από λόγια.

Ο Ιησούς βρίσκεται στη συναγωγή και παρατηρεί πως υπάρχει εκεί ένας άνδρας με παράλυτο χέρι. Αυτό το παρατηρεί ενώ όλους τους άλλους τους κυριεύει θρησκευτική ζέση. Μόλις όμως συνειδητοποιούν το γεμάτο ενδιαφέρον βλέμμα του Χριστού γι’ αυτό τον άνθρωπο, στρέφουν αμέσως το βλέμμα τους για να καταλάβουν αν ο Ιησούς θα θεραπεύσει αυτόν τον άνθρωπο ή όχι, γνωρίζοντας καλά ότι είναι Σάββατο και ότι κατά κανόνα δεν επιτρέπεται καμία απολύτως δραστηριότητα. «Αλλά ο Ιησούς γνώρισε τις σκέψεις τους και είπε στον άνθρωπο με το ξερό χέρι: “Σήκω όρθιος στη μέση”.».

Ο Ιησούς βάζει αυτό τον άνθρωπο στο κέντρο της συναγωγής. Ο τρόπος με τον οποίο ο Ιησούς βάζει τους ανθρώπους στο επίκεντρο πρέπει να είναι το Α και το Ω όλης της ποιμαντικής μας φροντίδας και όλων των χριστιανικών μας πρωτοβουλιών.

Αλλά όταν ο άνθρωπος δεν είναι στο επίκεντρο, είναι εύκολο να πέσουμε σε μορφές θρησκευτικής διαστροφής, όπου οι κανόνες αξίζουν περισσότερο από την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Τότε ο Ιησούς τους είπε: «Σας ρωτώ αν επιτρέπεται κατά το Σάββατο να κάμει κανείς καλό ή να κάμει κακό; Να σώσει κανείς μια ζωή ή να σκοτώσει;”.

Το φλέγον αυτό ερώτημα του Ιησού πρέπει να μας διαπεράσει. Και πράγματι Εκείνος, δεν περιμένει μια απάντηση, αλλά απαντά ο ίδιος κάνοντας το θαύμα. Αλλά το θαύμα που ο Ιησούς περιμένει από εμάς είναι να συντονιστούμε με τον τρόπο σκέψης του και να στραφούμε στο να δίνουμε προσοχή στους άλλους. Ξεκινώντας ακριβώς από την προσοχή που επιφυλάσσουμε στους ανθρώπους, στα βάσανά τους, στην ιστορία τους, την περιθωριοποίησή τους, τότε μόνο θα μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να ζήσουμε τη σελίδα του σημερινού Ευαγγελίου. Από εμάς δεν ζητά να κάνουμε θαύματα αλλά να δίνουμε προσοχή, να αλλάξουμε το σημείο στο οποίο επικεντρωνόμαστε, να επιστρέψουμε να προτιμούμε τους ανθρώπους παρά τις  ιδέες ή τους απλούς κανόνες. Αλλά για να γίνει αυτό δεν πρέπει να εξαφανίσουμε τις ιδέες και τους κανόνες. Ο Ιησούς δεν θέλει να καταργήσει το Σάββατο, αλλά θέλει να το θεραπεύσει από αυτό που έχει μετατραπεί. Θέλει να επαναφέρει τα πράγματα όπως θα έπρεπε να είναι πάντα.

(Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco)

 

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, βοήθησέ με ν’ αντιμετωπίσω με ψυχική γαλήνη όλα όσα θα μου φέρει η σημερινή ημέρα.

Δίδαξέ με να συμπεριφέρομαι σε κάθε μέλος της οικογένειάς μου και σ’ όλους τους συνανθρώπους μου με ευθύτητα και σύνεση, ώστε να μη συγχύσω και στενοχωρήσω κανένα.

Κύριε, δώσε μου τη δύναμη να υποφέρω τον κόπο και όλα τα γεγονότα της ημέρας αυτής, σε όλη τη διάρκειά της.

Καθοδήγησε τη θέλησή μου και δίδαξέ με να προσεύχομαι, να πιστεύω, να υπομένω, να συγχωρώ και ν’ αγαπώ κάθε άνθρωπο. Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου