Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 22ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

3 Σεπτεμβρίου 2022

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (6,1-5)

Κάποιο Σάββατο, ο Ιησούς περνούσε μέσα από σπαρμένα χωράφια και οι μαθητές του έκοβαν κι έτρωγαν τα στάχυα, τρίβοντάς τα στα χέρια.

Αλλά κάποιοι απ’τους Φαρισαίους είπαν: “Γιατί κάνετε αυτό που δεν επιτρέπεται κατά το Σάββατο;”

Kι ο Ιησούς απαντώντας τους, τους είπε: “Ούτε αυτό που έκαμε ο Δαβίδ δε διαβάσατε; ‘Οταν πείνασε αυτός κι όσοι ήταν μαζί του, μπήκε στον οίκο του Θεού και πήρε και έφαγε τους άρτους της προθέσεως κι έδωσε και στους συντρόφους του που δεν επιτρέπεται να φάνε παρά μόνο οι ιερείς”.

Τους έλεγε ακόμα: “Ο Υιός του ανθρώπου είναι κύριος του Σαββάτου”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Κάποιοι φαρισαίοι είπαν: « Γιατί κάνετε κάτι που δεν επιτρέπεται από το νόμο να γίνεται το Σάββατο;…. Ο Ιησούς απαντά: «Ο Υιός του Ανθρώπου εξουσιάζει και το Σάββατο».

            «Σάββατο»: η μεγάλη μέρα «ανάπαυσης» του Θεού, που ολοκληρώνεται το έργο της δημιουργίας και προλέγει, την ημέρα εκείνη δίχως τέλος, όταν όλα θα ανακεφαλαιωθούν στο Χριστό. Είναι ημέρα λοιπόν της ολοκλήρωσης, κατά την οποία ο άνθρωπος, «εικόνα του Θεού», είναι καλεσμένος να συμμετάσχει.

            Είναι επίσης σημείο ελευθερίας. Μια ελευθερία που έχει ήδη δοθεί από την αυγή των χρόνων, από τη δημιουργία του ανθρώπου και η οποία ξαναδόθηκε στο Σινά, όταν ο Εβραϊκός λαός, ελευθερωμένος από τη σκλαβιά της Αιγύπτου, εισάγετε από το Θεό σε μια σχέση που την χαρακτηρίζει όχι πια η δουλεία, αλλά η αγάπη.

            Φαίνεται όμως πως ο άνθρωπος είναι πάντα έτοιμος να παίξει με αυτή την ελευθερία. Και να λοιπόν, που πολλαπλασιάζει τους νόμους, και βάζει έτσι εμπόδια που δυσκολεύουν τα βήματά του. Και έτσι το Σάββατο σταματά πλέον να είναι η ημέρα της ελευθερίας του ανθρώπου που κορυφώνεται στην χαρούμενη συνάντηση με τον Κύριο του, και αντί για αυτό μεταμορφώνεται σε μια ψυχρή και σχολαστική τήρηση νόμων, που την χαρακτηρίζει ο φόβος.

            Ενάντια σε αυτό το ολίσθημα του ανθρώπου υψώνει τη φωνή του ο Ιησούς. Εκείνος ο Υιός ο πρωτότοκος μιας πληθώρας παιδιών του Θεού, μας προσκαλεί να ξαναβρούμε το μεγαλείο που χάσαμε.

            Πρέπει λοιπόν να μην φοβόμαστε σε καμία περίπτωση τους «δέκα λόγους» (που σήμερα ονομάζουμε εντολές). Αντιθέτως! Αυτές πρέπει να τις δεχτούμε για αυτό το οποίο είναι: «Λόγια ελευθερίας» που σκοπό έχουν να μας βγάλουν από την τυραννία των ειδώλων.

            Είναι λόγια που φανερώνουν  την αγάπη του Θεού για μια ζωή «ποιοτική». Λόγια τα οποία δεν βρίσκουν καλύτερη απάντηση παρά στην αγάπη.

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, χορήγησέ μου

να ζω συνεχώς κάτω από το βλέμμα σου,

κάθε στιγμή να βρίσκομαι στην αγάπη σου.

Δώσε μου, να ζω την ελευθερία που δίνει

το γεγονός πως είμαι παιδί του Θεού,

δικό σου παιδί,

και έτσι να ζω την Κυριακή

ως μια δυνατή στιγμή της συνάντησης μου μαζί σου. Αμήν.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου