Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (10,22-30)

Τον καιρό Εκείνο τελούσαν στα Ιεροσόλυμα τη γιορτή των Εγκαινίων. Ήταν χειμώνας. Ο Ιησούς περπατούσε στο ναό, στη στοά του Σολομώντα. Τον περικύκλωσαν τότε οι Ιουδαίοι και του έλεγαν: «Έως πότε θα κρατάς την ψυχή μας σε αμφιβολία; Αν εσύ είσαι ο Χριστός, πες το μας καθαρά».

Ο Ιησούς τους απάντησε: «Σας το είπα, και δεν πιστεύετε. Τα έργα που εγώ κάνω στο όνομα του Πατέρα μου, αυτά δίνουν μαρτυρία για μένα. Αλλά εσείς δεν πιστεύετε, διότι δεν είστε απ’ τα δικά μου πρόβατα.

Τα δικά μου πρόβατα ακούνε τη φωνή μου, κι εγώ τα γνωρίζω, και με ακολουθούν. Κι εγώ τους δίνω την αιώνια ζωή, και ποτέ δε θα χαθούν και κανείς δε θα τα αρπάξει απ’ το χέρι μου.

Αυτό που μου έχει δώσει ο Πατέρας μου είναι ανώτερο απ’ όλα, και κανείς δε μπορεί να το αρπάξει απ’ το χέρι του Πατέρα. Εγώ και ο Πατέρας είμαστε ένα».

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

«Κανένας δεν θα τα αρπάξει από το χέρι μου».

Ήταν η Εορτή των «Εγκαινίων» του Ναού της Ιερουσαλήμ. (Βλ 2 Μακ 4,36-59). Ήταν μια γιορτή πολύ διαδεδομένη, με μεγάλο πλήθος και πολλά φώτα. Ο Ιησούς βρισκόταν στην πλατεία του Ναού, στη στοά του Σολομώντα. Οι Ιουδαίοι έλεγαν: «Ως πότε θα μας κρατάς σε αγωνία; Αν εσύ είσαι ο Μεσσίας πες το μας». Εκείνοι ήθελαν ο Ιησούς να τους προσδιορίσει το ποιος είναι ώστε εκείνοι να μπορέσουν να επαληθεύσουν, με βάση τα δικά τους κριτήρια, εάν όντως είναι ο Μεσσίας ή όχι. Ήθελαν αποδείξεις.

Η απάντηση του Ιησού είναι πάντα η ίδια: «Σας το είπα αλλά δε θέλετε να πιστέψετε. Τα έργα που κάνω στο όνομα του Πατέρα μου, αυτά μαρτυρούν για μένα, εσείς όμως δεν θέλετε να πιστέψετε, γιατί δεν είστε από τα δικά μου πρόβατα».

Δεν πρόκειται λοιπόν για αποδείξεις. Δεν θα χρησίμευαν σε τίποτα. Όταν ένας δεν θέλει να αποδεχτεί τη μαρτυρία κάποιου, δεν υπάρχει απόδειξη που να στηρίζει και να τον οδηγήσει να σκεφτεί διαφορετικά.

Το πραγματικό πρόβλημα κατά βάθος, είναι η αδιαφορία του ανθρώπου να ανοιχτεί στο Θεό και στην αλήθεια.  Όπου υπάρχει αυτό το άνοιγμα, ο Ιησούς αναγνωρίζεται από τα πρόβατά του. Αυτή η διαθεσιμότητα  λείπει από  τους Ιουδαίους.

Συνέπεια για όποιον ανοιχτεί στην αλήθεια που είναι ο Ιησούς είναι η αναγνώριση πως ο Θεός είναι αγάπη και προστασία.

Η αγάπη του Ιησού για τα πρόβατά του εκδηλώνεται και ως προστασία.

«Κανένας δεν θα τα αρπάξει από το χέρι μου». Ο Ιησούς  κρατά σταθερά στο χέρι του τα πρόβατά του  και μάλιστα  για να μας κάνει να αισθανθούμε ακόμη πιο προστατευμένοι μας βάζει στα χέρια του Πατέρα. «Το χέρι» συχνά στην Βίβλο εννοείται μεταφορικά ως η προστατευτική δύναμη του Θεού. Εμείς δεν είμαστε μόνοι και απροστάτευτοι. Αυτό είναι το μήνυμα του σημερινού Ευαγγελίου.

«Είμαστε στα χέρια του καλού ποιμένα», που μας καθοδηγεί με αγάπη έναν – ένα. Και η σχέση είναι τόσο προσωπική που μας επιτρέπει  να ζούμε με έναν ξεχωριστό τρόπο. Εμείς, οι  καλεσμένοι από το Θεό με το πραγματικό μας όνομα, έτσι όπως μόνο ο Θεός μπορεί να μας καλέσει και με τη μοναδική φωνή του Θεού, ο οποίος αγαπά το δημιούργημά του. Τα πρόβατα μπορούν να ακούσουν τη φωνή του, γιατί εκείνος, τα καλεί.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μας θέλεις όλους, Κύριε, να γίνουμε παιδιά του Ύψιστου Θεού. Θέλεις να προσφέρεις αυτό το θείο δώρο της υιοθεσίας για να σφραγίσουμε μια και καλή, την σχέση μας με τον Θεό Πατέρα. Μόνο αν σε ακολουθήσουμε ως το τέλος, παρά τις χιλιάδες δυσκολίες, θα καταφέρουμε να μείνουμε μέλη της οικογένειας Σου. Μόνο αν ακούσουμε την φωνή Σου μέχρι το τέλος θα μπορέσουμε να μείνουμε πιστοί σε Σένα. Η πίστη μας σε Σένα θα μας οδηγήσει στη γη της επαγγελίας που μας υποσχέθηκες, εκεί όπου θα ζούμε με την Αγία Τριάδα, με όλους τους Αποστόλους και Αγίους μέσα στην απέραντη αγάπη του Θεού. Εκεί κανένας δεν θα είναι ορφανός, ούτε θα μείνει απαρηγόρητος ούτε θα αδικηθεί ποτέ. Η χάρη του Θεού, το έλεος του, η αγάπη του θα ξεχειλίζει τις καρδιές μας ώστε κάθε στιγμή, κάθε ώρα, κάθε μέρα θα είναι μια γιορτή. Θα περιμένω, Κύριε, πως και πως να δω αυτήν την ημέρα όπου θα συνάξεις όλους τους ανθρώπους απ’ όλα τα μέρη της γης κι απ’ όλες τις γενιές για να βρεθούμε όλοι μαζί κι ενωμένοι μαζί Σου

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 29 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου