Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 22ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

1 Σεπτεμβρίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (5,1-11)

Τον καιρό εκείνο, όταν το πλήθος συνωστιζόταν γύρω στον Ιησού για να ακούσει το λόγο του Θεού κι εκείνος στεκόταν κοντά στη λίμνη Γεννησαρέτ, είδε να βρίσκονται στη λίμνη δυο πλοιάρια. Κι οι ψαράδες είχαν αποβιβασθεί απ’αυτά κι έπλεναν τα δίχτυα. Μπήκε τότε σε ένα από τα πλοιάρια, σ’αυτό που ανήκε στο Σίμωνα και του ζήτησε να απομακρυνθεί λίγο από τη στεριά. Κάθισε κι απ’το πλοιάριο δίδασκε τα πλήθη.

‘Οταν σταμάτησε να μιλά, είπε στο Σίμωνα: “Πήγαινε στα βαθιά και ρίξτε τα δίχτυα για ψάρεμα”. Απαντώντας ο Σίμωνας είπε: “Κύριε, αν και όλη τη νύκτα κοπιάσαμε, δεν πιάσαμε τίποτα. Αλλά επειδή εσύ το είπες, θα ρίξω τα δίχτυα”. ‘Οταν το έκαμαν, έπιασαν μεγάλο αριθμό ψαριών και τα δίχτυα σχίζονταν. ‘Εκαμαν τότε νεύμα στους συντρόφους που βρίσκονταν στο άλλο πλοιάριο να έλθουν και να τους βοηθήσουν. Πήγαν και γέμισαν με ψάρια και τα δυο πλοιάρια, σε σημείο που να βυθίζονται. ‘Οταν το είδε αυτό ο Σίμωνας Πέτρος, έπεσε στα γόνατα του Ιησού λέγοντας: “Απομακρύνσου από μένα, Κύριε, διότι είμαι άνθρωπος αμαρτωλός”. Πράγματι τον είχε κυριεύσει δέος και όσους ήταν μαζί του, εξαιτίας των ψαριών που είχαν πιάσει. Το ίδιο συνέβηκε και στον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, τους γιους του Ζεβεδαίου, που ήταν συνέταιροι του Σίμωνα. Κι ο Ιησούς είπε στο Σίμωνα: “Μη φοβάσαι. Από τώρα θα ψαρεύεις ανθρώπους”. Κι αφού τράβηξαν τα πλοιάροια στη στεριά, τα άφησαν όλα και τον ακολούθησαν.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

            Πιστεύω ότι κάθε φορά που το Ευαγγέλιο μας διηγείται τα γεγονότα για το πώς ο Ιησούς συνάντησε τους μαθητές του για πρώτη φορά, υπενθυμίζει στον καθένα μας ότι όταν χάνουμε τη σωστή κατεύθυνση του δρόμου μας πρέπει να θυμόμαστε από πού ξεκίνησε η πορεία μας. Ακόμα και σε μια ιστορία αγάπης μερικές φορές είναι καλό να θυμάστε το πώς ξεκίνησαν όλα.

Ακόμη και σε μια φιλία, ή σε ένα αποφασιστικό γεγονός της ζωής, έχουμε ανάγκη να επιστρέφουμε στην αρχή για να βρούμε ίσως το μονοπάτι που χάθηκε ή το έθαψε η συνήθεια. Στο σημερινό Ευαγγέλιο, στην άκρη μιας νύχτας γεμάτη κενό, όπως τα δίχτυα αυτών των ανθρώπων, ο Ιησούς πλησιάζει και παίρνει στα σοβαρά αυτό το κενό:

«’Οταν σταμάτησε να μιλά, είπε στο Σίμωνα: “Πήγαινε στα βαθιά και ρίξτε τα δίχτυα για ψάρεμα”. Απαντώντας ο Σίμωνας είπε: “Κύριε, αν και όλη τη νύκτα κοπιάσαμε, δεν πιάσαμε τίποτα. Αλλά επειδή εσύ το είπες, θα ρίξω τα δίχτυα”. ‘Οταν το έκαμαν, έπιασαν μεγάλο αριθμό ψαριών και τα δίχτυα σχίζονταν».

Είναι πάντα έτσι: ο Χριστός δεν μας κατηγορεί για τα κενά που έχουμε, αλλά μας ζητά να εμπιστευτούμε «τις οδηγίες του». Εμείς χάνουμε πάρα πολύ χρόνο ψάχνοντας με ενοχή για τις ελλείψεις μας αντί να ακούμε τη φωνή Του που μας λέει να ανοιχτούμε στα βαθιά. Λιγότερες ενοχές, περισσότερη ταπεινοφροσύνη και πράξη. Έτσι περνάει η νύχτα.

Και έτσι τελειώνει επίσης η παράνοια για τα άδεια δίχτυα που φαίνεται να συμβολίζουν το δικό μας κενό μέσα μας. Είμαστε σχεδόν πάντα υπνωτισμένοι από τις αποτυχίες μας. Συχνά αναθέτουμε στις αποτυχίες μας την αφήγηση του εαυτού μας. Νομίζουμε ότι συμπίπτουμε με το «δεν θα τα καταφέρω». Αλλά όσο περισσότερο κοιτάς το κενό, τόσο πιο άδειος γίνεσαι. Ο Ιησούς κάνει τον Πέτρο και τον αδελφό του να κοιτάξουν ψηλά. Τους ξαναδίνει έναν ρεαλισμό.

(Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco)

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Φοβάμαι να σου πω «ναι», Κύριε.

Που θα με οδηγήσεις;

Φοβάμαι να Σου υπογράψω «εν λευκώ».

Φοβάμαι να Σου πω ένα «ναι»,

που θα απαιτήσει έπειτα πολλά άλλα «ναι».

Φοβάμαι να συναντήσω το βλέμμα Σου.

Φοβάμαι τις απαιτήσεις Σου.

Δεν σου έχω πει το «ναι», Κύριε,

αλλά και δεν μπορώ να βρω ησυχία.

Με παρακολουθείς…

Κάθε μέρα μιλάς στην καρδιά μου.

Θέλεις ν’ αποφασίσω. Θέλεις να Σου πω «ναι».

 

Βλέπω, Κύριε, πως ο κόσμος έχει ανάγκη

από την παρουσία Σου.

Το βλέπω ότι μόνο Εσύ μπορείς  να τον σώσεις.

Αλλά…θέλεις να τον σώσεις,

χρησιμοποιώντας κι εμένα.

Θέλεις να τον σώσεις με την προσφορά μου.

Για να με χρησιμοποιήσεις, όμως,

θέλεις την ελεύθερη συγκατάθεσή μου,

όπως θέλησες την ελεύθερη συγκατάθεση

της Μητέρας Σου για να έρθεις στη γη.

Κύριε, δεν έχω τη δύναμη να σου πω «ναι».

Πάρε εσύ την πρωτοβουλία,

βοήθησε με, να πω «ναι». Αμήν.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου