Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 21ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

23 Αυγούστου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (23,23-26)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς: Αλίμονό σας, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, διότι δίνετε το ένα δέκατο από το δυόσμο και από τον άνηθο και από το κύμινο και δεν τηρείτε τις σοβαρότερες εντολές του νόμου, που είναι η δικαιοσύνη, το έλεος και η πίστη. Αυτά έπρεπε να τηρείστε, χωρίς να παραμελείστε κι εκείνα. Τυφλοί οδηγοί, που περνάτε από το στραγγιστήρι το κουνούπι, αλλά που καταπίνετε την καμήλα!

Αλίμονό σας, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, διότι καθαρίζετε το εξωτερικό του ποτηριού και του πιάτου, αλλά μέσα είναι γεμάτα αρπαγή και ακαθαρσία! Φαρισαίε τυφλέ, καθάρισε πρώτα το εσωτερικό του ποτηριού, για να γίνει καθαρό και το εξωτερικό του.

Αλίμονό σας, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, διότι μοιάζετε με ασπρισμένους τάφους, οι οποίοι απ’έξω φαίνονται ωραίοι, αλλά από μέσα είναι γεμάτοι από οστά νεκρών και από κάθε σαπίλα. Έτσι κι εσείς, απ’έξω φαίνεσθε δίκαιοι στους ανθρώπους, αλλά από μέσα είσθε γεμάτοι από υποκρισία και ανομία.

Αλίμονό σας, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, διότι οικοδομείτε τους τάφους των προφητών και στολίζετε τα μνήματα των δικαίων, και λέτε: “Αν ζούσαμε στις μέρες των πατέρων μας, δεν θα λαβαίναμε μέρος μαζί τους στο αίμα των προφητών”. Ώστε δίνετε μαρτυρία για σας, ότι είσθε γιοι εκείνων που σκότωσαν τους προφήτες. Συμπληρώστε, λοιπόν, το μέτρο των πατέρων σας!

Φίδια, γεννήματα οχιάς! Πώς θα ξεφύγετε από την κρίση της Γέενας; Για τούτο, ιδού, στέλνω σε σας προφήτες και σοφούς και γραμματείς. Απ’αυτούς, άλλους θα σκοτώσετε και θα σταυρώσετε και άλλους θα μαστιγώστε στις συναγωγές σας και θα καταδιώξτε από πόλη σε πόλη. Έτσι, θα πέσει πάνω σας όλο το δίκαιο αίμα που χύθηκε στη γη, από το αίμα του δίκαιου Άβελ, μέχρι το αίμα του Ζαχαρία, του γιου του Βαραχία, που τον σκοτώσατε ανάμεσα στο ναό και στο θυσιαστήριο. Αλήθεια σας λέω: όλα αυτά θα πέσουν πάνω σ’αυτή τη γενεά.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

(Από την Διδαχή του Πάπα Φραγκίσκου)

            Να είστε προσεκτικοί μπροστά στους αυστηρούς. Να είστε προσεκτικοί μπροστά σε χριστιανούς -είτε είναι λαϊκοί, ιερείς, επίσκοποι- που παρουσιάζονται τόσο «τέλειοι», και αυστηροί. Προσέχετε. Δεν υπάρχει το Πνεύμα Θεού εκεί. Λείπει το πνεύμα της ελευθερίας. Και ας είμαστε προσεκτικοί και με τους εαυτούς μας, γιατί αυτό θα πρέπει να μας οδηγήσει να σκεφτούμε τη δική μας ζωή.

Προσπαθώ να κοιτάζω μόνο την εμφάνιση; Και δεν αλλάζω την καρδιά μου;

Μήπως δεν ανοίγω την καρδιά μου στην προσευχή, στην ελευθερία της προσευχής, στην ελευθερία της ελεημοσύνης, στην ελευθερία των έργων ευσπλαχνίας;

(Ομιλία στην Αγία Μάρθα , 16 Οκτωβρίου 2018)

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ελέησέ με, Θεέ, χάρη στο έλεός σου,

και χάρη στην αμέτρητη ευσπλαχνία σου,

εξάλειψε το ανόμημά μου.

Πλύνε με εντελώς από την ανομία μου,

κι από την αμαρτία μου καθάρισέ με.

Κάνε ν’ακούσω τον ήχο της χαράς και της αγαλλίασης,

και θα ευφρανθούν τα οστά που συνέτριψες.

Καρδιά καθαρή, Θεέ, σ’ εμένα δημιούργησε,

και πνεύμα ακλόνητο ανακαίνισε στα τρίσβαθά μου.

Μη με απορρίψεις από το πρόσωπό σου,

και το πνεύμα σου το άγιο

μην αφαιρέσεις από μένα.

Δώσε μου πάλι την αγαλλίαση της σωτηρίας σου,

και με πνεύμα θαρραλέο στήριξέ με.

Θα διδάξω στους ανόμους τις οδούς σου,

και οι ασεβείς σ’ εσένα θα επιστρέψουν.

Κύριε, τα χείλη μου θ’ ανοίξεις,

και το στόμα μου τον ύμνο σου θα ψάλει.

 

Αμήν.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου