Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 21ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

22 Αυγούστου 2022

Tης Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, Βασίλισσας

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (1,26-38)

Κατά τον έκτο μήνα, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ σε μια πόλη της Γαλιλαίας που ονομάζεται Ναζαρέτ, σε μια παρθένο αρραβωνιασμένη με άνδρα, που λεγόταν Ιωσήφ από τη γενιά του Δαβίδ. Το όνομα της παρθένου ήταν Μαριάμ. Και όταν ο άγγελος μπήκε στο σπίτι της, είπε: “Χαίρε, χαριτωμένη, ο Κύριος μαζί σου”. Αλλά εκείνη ταράχθηκε απ’αυτό το λόγο και σκεπτόταν τι είδους χαιρετισμός ήταν αυτός. Και ο άγγελος της είπε: “Μη φοβάσαι, Μαριάμ, διότι βρήκες χάρη κοντά στο Θεό. Και να, Θα μείνεις έγκυος και θα γεννήσεις ένα γιο, που θα τον ονομάσεις Ιησού. Αυτός θα γίνει μέγας και θα ονομασθεί Υιός του Υψίστου και θα του δώσει ο Κύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ του πατέρα του, και θα βασιλεύσει για πάντα πάνω στη γενιά του Ιακώβ και η βασιλεία του δεν θα έχει τέλος”.

Είπε τότε η Μαριάμ στον άγγελο: “Πώς θα γίνει αυτό, αφού δε γνωρίζω άνδρα;” Κι ο άγγελος απαντώντας της είπε: “Το ‘Αγιο Πνεύμα θα έλθει πάνω σου και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει. Για τούτο, και το παιδί που θα γεννηθεί, θα ονομασθεί άγιο, Υιός Θεού. Και η Ελισάβετ η συγγενής σου, συνέλαβε γιο στα γηρατειά της και αυτός είναι ο έκτος μήνας της εγκυμοσύνης, αυτής που την αποκαλούσαν στείρα. Διότι για το Θεό κανένας λόγος δεν είναι αδύνατος για να πραγματοποιηθεί”. Είπε τότε η Μαριάμ: “Εγώ είμαι η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου”. Κι αναχώρησε απ’αυτήν ο άγγελος.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Το Ευαγγέλιο μας διηγείται το κάλεσμα της Παναγίας. Η προσοχή μας όμως στρέφεται  σε εκείνη  τη διαβεβαίωση που όλοι θα θέλαμε να ακούσουμε να απευθύνεται σε μας: «Μη φοβάσαι γιατί βρήκες χάρη στον Θεό», δηλαδή «Μη φοβάσαι». Αλλά ακριβώς επειδή γνωρίζουμε αυτή την ιστορία από έξω, ξέρουμε επίσης ότι, παραδόξως, από αυτή τη στιγμή, η Παναγία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τόσες πολλές δυσκολίες και προβλήματα. Ωστόσο, ο άγγελος της είχε πει ότι είχε βρει «χάρη στον Θεό». Γιατί λοιπόν όλες αυτές οι «ατυχίες»;

Γιατί το να κάνεις το θέλημα του Θεού δεν σημαίνει να μην έχεις προβλήματα, αλλά να θυμάσαι ότι παρά τα προβλήματα γράφεις μια ιστορία που έχει νόημα, που έχει ένα σκοπό, που έχει ένα τέλος που αξίζει τον κόπο. Πράγματι, πρέπει να πούμε ότι ακριβώς μέσα από αυτά τα προβλήματα αυτή η ιστορία αποκαλύπτεται στη συνέχεια ως μια ιστορία Χάριτος. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε, αλλά δεν γνωρίζουμε άλλους δρόμους από το να προσπαθήσουμε να ζούμε έτσι, δηλαδή αντιμετωπίζοντας  όλα όσα τίθενται μπροστά μας. Και ίσως τελικά ανακαλύψουμε ότι ο άγγελος ήταν σωστός και για εμάς. Το να πεις Ναι στον Θεό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσεις μια κουραστική πορεία. Αλλά ορισμένοι προορισμοί μπορούν να προσεγγιστούν μόνο βαδίζοντας. Ο Χριστιανός είναι αυτός που ξέρει ότι δεν είναι μόνος σε αυτή την πορεία. Βαδίζει με σιγουριά γνωρίζοντας ότι μπροστά του υπάρχουν ακόμα έντονα τα ίχνη εκείνης που εμπιστεύτηκε τον Κύριο.

don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Βασίλισσα του ουρανού, να αγάλλεσαι,

διότι εκείνος που αξιώθηκες να φέρεις στον κόσμο,

Αναστήθηκε, όπως το είχε πει.

Πρέσβευε στο Θεό για μας.

Να χαίρεσαι και να αγάλλεσαι παρθένε Μαρία,

διότι πραγματικά αναστήθηκε ο Κύριος. Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου