Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 16 Μαΐου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (10,1-10)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς: “Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: αυτός που δεν μπαίνει απ’την θύρα στη στάνη των προβάτων, αλλά ανεβαίνει από αλλού, αυτός είναι κλέφτης και ληστής. Αυτός, όμως, που μπαίνει από την θύρα είναι ο βοσκός των προβάτων. Σ’αυτόν ο φύλακας ανοίγει και τα πρόβατα ακούνε τη φωνή του και τα δικά του πρόβατα τα φωνάζει με τ’όνομά τους και τα βγάζει έξω. Όταν βγάλει έξω όλα τα δικά του πρόβατα, πηγαίνει μπροστά τους και τα πρόβατα τον ακολουθούν, διότι γνωρίζουν τη φωνή του. Ένα ξένο δεν θα τον ακολουθήσουν, αλλά θα φύγουν μακριά του, επειδή δε γνωρίζουν τη φωνή των ξένων”.

Αυτήν την παραβολή τους είπε ο Ιησούς, αλλά εκείνοι δεν κατάλαβαν τι ήταν αυτά που τους έλεγε.

Ο Ιησούς τους είπε πάλι: “Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: εγώ είμαι η θύρα των προβάτων. Όλοι όσοι ήλθαν πριν από μένα είναι κλέφτες και ληστές. Αλλά τα πρόβατα δεν τους άκουσαν. Εγώ είμαι η θύρα. Αν κανείς περάσει από μένα, θα σωθεί και θα μπαίνει και θα βγαίνει και θα βρίσκει τροφή. Ο κλέφτης δεν έρχεται παρά για να κλέψει, να σφάξει και να καταστρέψει. Εγώ ήλθα για να έχουν ζωή και να την έχουν άφθονη.

                                                                                                Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

 “Ακούω, Γνωρίζω, Ακολουθώ!”

       Υπάρχουν τρία ρήματα που επαναλαμβάνονται σε αυτήν την περικοπή και μπορούν να χαράξουν την πνευματική πορεία του χριστιανού, ένα πρόγραμμα ζωής.

«Ακούω»: δεσμεύει τη νόηση μας.

Το να ακούω με προσοχή κάποιον (πολύ περισσότερο εάν αυτός είναι ο Χριστός), γεννά εμπιστοσύνη, φιλία, οικειότητα.

«Γνωρίζω»: δεσμεύει την καρδιά.

Δεν γνωρίζω κάποιον πραγματικά εάν δεν τον αγαπώ. Είναι η αγάπη που μπορεί να με οδηγήσει σε βάθος, ώστε να διακρίνω  πέρα από αυτό που φαίνεται. Γνωρίζω κάποιον, δηλαδή τον δέχομαι  όχι  για αυτό που δείχνει, αλλά για αυτό που είναι.

«Ακολουθώ»: δεσμεύει τη θέληση.

Είναι η δύναμη που μπορεί να κινήσει τα βήματά μου πίσω από Εκείνον που άκουσα και αγάπησα. Τον ακολουθώ και  τα βήματα μου δεν είναι δειλά, αλλά σταθερά. Εκείνος με οδηγεί σε πράσινα λιβάδια  και αν πρέπει να περάσω μέσα από μια σκοτεινή κοιλάδα… δεν θα φοβηθώ κακό, γιατί Εκείνος είναι μαζί μου. (βλ Ψλ. 23).

Και τα τρία ρήματα έχουν ως αντικείμενο  τη λέξη φωνή. Ακούνε τη φωνή μου…, γνωρίζουν τη φωνή μου…, ακολουθούν τη φωνή μου… Η ΦΩΝΗ είναι ο ήχος του Λόγου. Η φωνή βρίσκει το νόημα της στο λόγο που μεταφέρει και από μόνη της δεν θα είχε καμιά αξία, γιατί  θα ήταν ανέκφραστος ήχος. Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τη φωνή για να μιλήσει και να επικοινωνήσει.

Σήμερα που ακούμε πολλές φωνές, πολλά λόγια, λόγια που δημιουργούν σύγχυση και αμηχανία, έχουμε  ανάγκη να ακούσουμε λόγια αλήθειας. Είμαστε καλεσμένοι από το Λόγο του σημερινού Ευαγγελίου, να μάθουμε να ακούμε και να διακρίνουμε, ανάμεσα σε χιλιάδες φωνές, τον αληθινό Λόγο, τη Φωνή του Ποιμένα, εκείνου δηλαδή που είναι ικανός να οδηγήσει το ποίμνιό του στην ευτυχία, στην αιώνια ζωή.

Ο Ιησούς είναι ο Λόγος που έγινε ΣΑΡΚΑ, και παραμένει ανάμεσα μας, ως Λόγος ΖΩΝΤΑΝΟΣ, μετά την Ανάσταση. Παραμένει Λόγος ζωντανός μέσα στην Εκκλησία, είναι η πόρτα μέσα από την οποία περνάμε για να φθάσουμε την αιώνια ζωή, που μας υπόσχεται ο Ιησούς.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Δεν μπορώ, Κύριε, να ζήσω χωρίς Εσένα. Χωρίς τη φωνή Σου να μιλάει στην καρδιά μου με τα λόγια τα αιώνια, θα ήμουνα μια άνυδρη γη που διψάει αλλά δεν βρίσκει πουθενά νερό. Δεν καταλαβαίνω πάντα αυτά που λες, ούτε διακρίνω πάντοτε το θέλημα Σου. Αλλά οι ακαταλαβίστικοι ψίθυροί Σου μέσα στην καρδιά μου, με παρηγορούν, μου δίνουν ζωή, ελπίδα και θάρρος. Όταν ακούω τη φωνή Σου μέσα, γνωρίζω ποιος είμαι, τι κάνω, γιατί το κάνω. Οι αμφιβολίες μου εξαφανίζονται σαν τον ήλιο που δύει. Οι φόβοι μου φεύγουν μακριά από εμένα σαν να μην υπήρχαν. Το σκοτάδι από μέσα μου διαλύεται από το φως το δικό Σου. Η καρδιά μου γεμίζει με ειρήνη από τη γλυκιά Σου φωνή, φωνάζοντάς με να έρθω κοντά Σου. Το πνεύμα μου χαίρεται που ακούει την δική Σου σοφία. Η ψυχή μου είναι πλήρης από την παρουσία Σου. Και ο εαυτός μου βρίσκει το νόημα της ζωής του, τον σκοπό για τον οποίο υπάρχει, τον λόγο για τον οποίο σε αναζητά.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου