Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας


ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (1,39-56)

Εκείνες τις μέρες σηκώθηκε η Μαριάμ και πήγε γρήγορα στην ορεινή περιοχή, σε μια πόλη του Ιούδα, και μπήκε στο σπίτι του Ζαχαρία και ασπάσθηκε την Ελισάβετ. Και μόλις εκείνη άκουσε το χαιρετισμό της Μαρίας, σκίρτησε το βρέφος μέσα της. Και γεμάτη από ‘Αγιο Πνεύμα η Ελισάβετ, φώναξε με δυνατή κραυγή και είπε: “Ευλογημένη είσαι εσύ ανάμεσα στις γυναίκες κι ευλογημένος είναι ο καρπός των σπλάχνων σου. Αλλά πώς μου συνέβηκε αυτό, να έλθει σε μένα η μητέρα του Κυρίου μου; Πράγματι, μόλις έφθασε η φωνή του χαιρετισμού σου στ’ αυτιά μου, σκίρτησε από αγαλλίαση το βρέφος στα σπλάχνα μου. Είναι μακάρια αυτή που πίστεψε, διότι θα ολοκληρωθούν σ’ αυτήν τα λόγια τα οποία της αναγγέλθηκαν από τον Κύριο”. Είπε τότε η Μαρία: “Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο, και αγάλλιασε το πνεύμα μου για το Θεό το σωτήρα μου. Γιατί κοίταξε με προσοχή την ταπείνωση της δούλης του. Ιδού, από τώρα όλες οι γενεές θα με μακαρίζουν. Γιατί έκαμε σ’εμένα ο Δυνατός μεγαλεία, και άγιο είναι το ‘Ονομά του. Σε γενεές και γενεές το έλεός του, απλώνεται σε όσους τον φοβούνται. ‘Έδειξε τη δύναμη του βραχίονά του, διασκόρπισε υπερήφανους στις σκέψεις των καρδιών τους. ‘Άρχοντες απ’ τους θρόνους των καθαίρεσε, και ταπεινούς ανύψωσε. Πεινασμένους με αγαθά τους γέμισε, και τους πλούσιους κενούς τους έδιωξε. Βοήθησε τον Ισραήλ το δούλο του, ενθυμούμενος το έλεός του, που, όπως είχε υποσχεθεί στους πατέρες μας, θα έδειχνε στον Αβραάμ, και στους απογόνους του αιώνια.

‘Έμεινε μαζί της η Μαριάμ περίπου τρεις μήνες και μετά επέστρεψε στο σπίτι της.

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

(Από την Διδαχή του Πάπα Φραγκίσκου)

Τι μας συμβουλεύει η Μητέρα μας; Σήμερα στο Ευαγγέλιο το πρώτο που λέει είναι: «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο» (Λκ 1,46). Εμείς, συνηθισμένοι να ακούμε αυτές τις λέξεις, ίσως δεν δίνουμε προσοχή πλέον στη σημασία τους. «Μεγαλύνω»  κυριολεκτικά σημαίνει «κάνω μεγαλύτερο», μεγεθύνω. Η Παναγία «κάνει μεγαλύτερο τον Κύριο»: όχι τα προβλήματα, που δεν της έλειπαν εκείνη τη στιγμή, αλλά ο Κύριος είναι πιο μεγάλος. Πόσες φορές, αντιθέτως εμείς, επιτρέπουμε να μας νικήσουν οι δυσκολίες και να μας απορροφήσουν οι φόβοι! Την Παναγία όχι, γιατί θέτει το Θεό ως πρώτο μεγαλείο της ζωής. Από εδώ πηγάζει το Μεγαλύνει, από εδώ έρχεται η χαρά: όχι από την απουσία προβλημάτων, που αργά ή γρήγορα φτάνουν, αλλά η χαρά προέρχεται από την παρουσία του Θεού που μας βοηθάει, που είναι κοντά μας. (Άγγελος, 15 Αυγούστου 2020)

 (Angelus, 15 Αυγούστου 2020)

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Σε μεγαλύνει Κύριε η ψυχή μου, για όλα τα θαυμάσια που έχεις πράξει και συνεχίζεις να πράττεις στη ζωή μου.

Το Πνεύμα μου αγάλλεται, γιατί είσαι Θεός και Σωτήρας μου. Με σώζεις με την αγάπη σου, με την συγχώρεση σου και με καλείς κάθε μέρα κοντά σου, να ενωθώ με Σένα και να κατοικήσω στον οίκο σου για την αιωνιότητα.

Για όλα αυτά και τόσα άλλα θαυμαστά έργα που πραγματοποιείς στη ζωή μου πως μπορώ να μην σε μεγαλύνω Κύριε; Πως μπορώ να μην μετατρέψω τη ζωή μου σε έναν αδιάκοπο ευχαριστήριο  ύμνο της αγάπης σου.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου