Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

12 Αυγούστου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (19,3-12)

Τον καιρό εκείνο, πλησίασαν κάποιοι Φαρισαίοι, με σκοπό να τον πειράξουν, λέγοντας: “Επιτρέπεται κάποιος να χωρίσει τη γυναίκα του για οποιαδήποτε αιτία;” Κι εκείνος, απαντώντας, είπε: “Δε διαβάσατε ότι ο Δημιουργός, απ’ την αρχή, τους έπλασε άνδρα και γυναίκα; Και είπε: “Γι’ αυτό, θα εγκαταλείψει ο άνθρωπος τον πατέρα και τη μητέρα και θα ενωθεί με τη γυναίκα του, και θα είναι οι δύο μία σάρκα. Οπότε, δεν είναι πια δύο, αλλά μία σάρκα. Ό, τι, λοιπόν, ο Θεός συνένωσε, άνθρωπος να μη χωρίζει”. Του λένε: “Τότε, γιατί ο Μωυσής έδωσε εντολή να της δίνεται γραπτό διαζύγιο και να χωρίζεται;”. Ο Ιησούς τους λέει: “Για τη σκληρότητα της καρδιάς σας ο Μωυσής σας επέτρεψε να χωρίζετε τις γυναίκες σας. Απ’ την αρχή, όμως, δεν είχαν γίνει έτσι. Αλλά σας λέω, ότι όποιος χωρίσει τη γυναίκα του, εκτός από πορνεία, και παντρευτεί άλλη, διαπράττει μοιχεία”.

Του λένε οι μαθητές του: “Εάν είναι έτσι η σχέση του άνδρα με τη γυναίκα, δε συμφέρει να παντρευτεί κανείς”. Κι εκείνος τους είπε: “Δεν καταλαβαίνουν όλοι αυτό το λόγο, αλλά μόνο εκείνοι στους οποίους έχει χορηγηθεί. Υπάρχουν, πράγματι, ευνούχοι, οι οποίοι έτσι γεννήθηκαν από την κοιλιά της μητέρας τους και υπάρχουν ευνούχοι οι οποίοι οι οποίοι ευνουχίσθηκαν απ’ τους ανθρώπους, και υπάρχουν ευνούχοι οι οποίοι μόνοι τους ευνουχίσθηκαν για τη βασιλεία των ουρανών. Όποιος μπορεί να καταλάβει, ας καταλάβει”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

(Από την Διδαχή του Πάπα Φραγκίσκου)

Αυτή η διδασκαλία του Ιησού είναι πολύ σαφής και υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια του γάμου, ως ένωση αγάπης και πιστότητας. Αυτό που επιτρέπει στους συζύγους να παραμείνουν ενωμένοι στο γάμο είναι μια  αγάπη την οποία χαρακτηρίζει το αμοιβαίο δόσιμο που υποστηρίζεται από τη χάρη του Χριστού. Αν, από την άλλη, κυριαρχούν τα ατομικά συμφέροντα και η προσωπική ικανοποίηση στους συζύγους, τότε η ένωσή τους δεν θα μπορέσει να αντέξει. Και είναι η ίδια η ευαγγελική περικοπή που μας υπενθυμίζει, με μεγάλο ρεαλισμό, ότι ο άνδρας και η γυναίκα, που καλούνται να ζήσουν την εμπειρία της σχέσης και της αγάπης, μπορούν με οδυνηρό τρόπο να κάνουν πράξεις που βάζουν την αγάπη τους σε κρίση. […] Ο τρόπος που ενεργεί ο Θεός με τον άπιστο λαό του -δηλαδή με εμάς- μας διδάσκει ότι η πληγωμένη αγάπη μπορεί να θεραπευθεί από τον Θεό μέσω του ελέους και της συγχώρεσης.

(Angelus, 7 Οκτωβρίου 2018)

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ιησού, κάνε ο ήχος της φωνή Σου

να αντηχεί πάντοτε στα αυτιά μου,

ώστε να μάθω να καταλαβαίνω πως η καρδιά μου,

η διάνοια μου και η ψυχή μου

μπορούν να σε αγαπήσουν.

Χορήγησέ μου να σε δέχομαι

στα πιο κρυφά μέρη της καρδιάς μου,

Εσύ που είσαι το μοναδικό αγαθό μου,

η πιο γλυκιά χαρά μου, ο αληθινός μου φίλος.

Ιησού, έλα στην καρδιά μου,

προσευχήσου με μένα,

ώστε και εγώ να μάθω να προσεύχομαι σε Σένα.

Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου