Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας


ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

11 Αυγούστου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (18,21-19.1)

Τον καιρό εκείνο, τον πλησίασε ο Πέτρος και του είπε: “Κύριε, πόσες φορές να σφάλλει ο αδελφός μου απέναντί μου και να τον συγχωρήσω; Μέχρι επτά φορές;” Του λέει ο Ιησούς: “Δεν σου λέω μέχρι επτά φορές, αλλά μέχρι εβδομήντα φορές επτά.

Γι’ αυτό, η βασιλεία των ουρανών μοιάζει με ένα βασιλιά, που θέλησε να λογαριασθεί με τους δούλους του. Κι όταν άρχισε να λογαριάζεται, του έφεραν μπροστά του έναν, ο οποίος του χρωστούσε δέκα χιλιάδες τάλαντα. Κι επειδή αυτός δεν είχε να του τα επιστρέψει, διέταξε ο κύριος να πουληθεί αυτός και η γυναίκα του και τα παιδιά του και όλα όσα έχει, για να επιστραφεί το χρέος. Έπεσε ο δούλος και τον προσκυνούσε, λέγοντας: “Δείξε μακροθυμία για μένα και όλα θα σου τα επιστρέψω”. Επειδή ο κύριος σπλαχνίστηκε το δούλο, τον άφησε ελεύθερο και του χάρισε και το δάνειο. Όταν αυτός ο δούλος βγήκε έξω, βρήκε ένα σύνδουλό του, ο οποίος του χρωστούσε εκατό δηνάρια και αφού τον έπιασε, τον έπνιγε λέγοντας: “Επέστρεψε ό,τι χρωστάς”. Έπεσε, τότε, ο σύνδουλός του και τον παρακαλούσε λέγοντας: “Δείξε μακροθυμία, και θα σου τα επιστρέψω”. Αλλά εκείνος δεν ήθελε, και πήγε και τον έβαλε στη φυλακή έως ότου του αποδώσει το χρέος. Αλλά, όταν οι σύνδουλοι είδαν ό,τι συνέβηκε, λυπήθηκαν πάρα πολύ και πήγαν και ανέφεραν στον κύριό τους όλα όσα συνέβηκαν. Τότε ο κύριός του τον κάλεσε και του λέει: “Δούλε πονηρέ, όλο εκείνο το χρέος σου το χάρισα, επειδή με παρακάλεσες. Δεν έπρεπε και εσύ να δείξεις έλεος προς το σύνδουλό σου, όπως κι εγώ σε ελέησα;” Και οργισμένος ο κύριός του τον παρέδωσε στους βασανιστές, έως ότου αποδώσει όλο το χρέος. Έτσι κι ο ουράνιος Πατέρας μου θα σας κάμει, εάν δεν συγχωρείτε, από καρδιάς, ο καθένας τον αδελφό του”.

Όταν ο Ιησούς τελείωσε αυτά τα λόγια, έφυγε από τη Γαλιλαία και ήλθε στα σύνορα της Ιουδαίας, πέρα από τον Ιορδάνη.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

(Από την Διδαχή του Πάπα Φραγκίσκου)

Η σημερινή παραβολή μας βοηθά να κατανοήσουμε πλήρως το νόημα αυτής της φράσης που απαγγέλλουμε στην προσευχή του Πάτερ ημών: «και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφιέμεν τοις οφειλέταις ημών» (Μτ. 6:12). Αυτά τα λόγια περιέχουν μια αποφασιστική αλήθεια. Δεν μπορούμε να απαιτούμε τη συγχώρεση του Θεού για τους εαυτούς μας, αν δεν δίνουμε με τη σειρά μας συγχώρεση στον πλησίον μας. Είναι μια προϋπόθεση: σκεφτείτε το τέλος, τη συγχώρεση του Θεού και σταματήστε να μισείτε. διώξε τη μνησικακία, εκείνη την ενοχλητική μύγα που έρχεται και ξανάρχεται. Αν δεν προσπαθήσουμε να συγχωρήσουμε και να αγαπήσουμε, δεν θα συγχωρεθούμε και δεν θα αγαπηθούμε.

(Angelus, 13 Σεπτεμβρίου 2020)

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ελέησε με, Θεέ, σύμφωνα με την ευσπλαχνία σου

Και σβήσε τα ανομήματα μου

Σύμφωνα με το πλήθος του ελέους σου.

Πλύνε με εντελώς από την ανομία μου,

Και από την αμαρτία μου καθάρισε με.

Επειδή εγώ αναγνωρίζω την ανομία μου,

και εμπρός μου πάντα είναι η αμαρτία μου.

Εναντίον σου,

μόνο εναντίον σου, αμάρτησα,

και ενώπιον σου το κακό έπραξα.

Μια καθαρή καρδιά, Θεέ, δημιούργησε μέσα μου

Και σταθερό πνεύμα ανανέωσε στα σπλάχνα μου. Αμήν.

 

(πηγή:episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου