Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

8 Αυγούστου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (17,22-27)

Τον καιρό εκείνο, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στη Γαλιλαία, ο Ιησούς τους είπε: “Μέλλει ο Υιός του ανθρώπου να παραδοθεί στα χέρια των ανθρώπων, και θα τον σκοτώσουν και την τρίτη ημέρα θα αναστηθεί”. Και λυπήθηκαν πάρα πολύ.

Κι όταν έφθασαν στην Καπερναούμ, πλησίασαν τον Πέτρο οι εισπράκτορες των διδράχμων και του είπαν: “Ο διδάσκαλός σας δεν πληρώνει το φόρο του δίδραχμου;” Τους λέει: “Ναι”. Και όταν έφθασαν στο σπίτι, τον πρόλαβε ο Ιησούς και του είπε: “Τι νομίζεις, Σίμωνα; Από ποιους εισπράττουν οι βασιλιάδες του κόσμου τα τέλη και τους φόρους; Απ’ τους γιους των ή από τους γιους των ξένων;” Κι όταν αυτός απάντησε: “Απ’ τους ξένους”, ο Ιησούς του είπε: “Οπότε οι γιοι είναι απαλλαγμένοι απ’ τους φόρους. Αλλά, για να μην τους σκανδαλίσουμε, πήγαινε στη θάλασσα και ρίξε το αγκίστρι. Και το πρώτο ψάρι που θα πιάσεις, πάρ’ το και αφού του ανοίξεις το στόμα θα βρεις ένα τετράδραχμο. Πάρ’ το και δώσε το σ ‘αυτούς, για μένα και για σένα”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Επιστρέφοντας στην Καπερναούμ, μερικοί φοροεισπράκτορες πλησιάζουν τον Πέτρο για να καταλάβουν αν ο Ιησούς σκοπεύει να πληρώσει τον προβλεπόμενο φόρο για το ναό. Εδώ δεν πρόκειται για τον φόρο στο Ρωμαίο αυτοκράτορα, αλλά για την εισφορά που κάθε Ισραηλίτης έπρεπε να δώσει για την λειτουργία του ναού. Ο Ιησούς παρότι «είναι μεγαλύτερος από το ναό» (βλ 12,6) δεν το αποφεύγει και ζητά από τον Πέτρο να πάει να ψαρέψει και να πάρει από το στόμα      του ψαριού που θα ψαρέψει το νόμισμα για να το δώσει στο ναό.

Ο Ιησούς δεν θέλει να δώσει αφορμή για σκάνδαλο (δηλαδή να γίνει εμπόδιο στην πίστη πολλών), και όπως έχει κάνει και άλλες φορές δεν σταματά σε δικαιώματα και προνόμια που ήδη κατέχει. Εκείνος θέλει να ενθαρρύνει και όχι να σκανδαλίσει τον κόσμο.

Η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι να συγκεντρώσει και να προστατεύσει τον κόσμο που ο Πατέρας του εμπιστεύτηκε. Δεν θέλει να σκανδαλίσει κανέναν και κυρίως τους πιο μικρούς και για αυτό ζητά και από τους μαθητές του να δράσουν. Αυτό είναι ένα μεγάλο δίδαγμα για μας.  Χρειάζεται μια μεγάλη σοφία και μια μεγάλη εσωτερική διδασκαλία στον καθένα μας ώστε να μην ενεργούμε αυθόρμητα δίχως πρώτα να έχουμε σκεφτεί.

Ο Κύριος συνεχίζει να μας φανερώνει πως η πραγματική σοφία βρίσκεται στο να οικοδομούμε εκείνο τον πνευματικό ναό που είναι η χριστιανική κοινότητα.

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Θεέ μου,

Εσύ που γνωρίζεις τα δημιουργήματά σου,

μην επιτρέψεις να δοκιμαστούμε περισσότερο από τις δυνάμεις μας

και μην επιτρέψεις να μας λείψει,

αυτή την εβδομάδα,

η χαρά της αγάπης σου.

Γιατί αυτή είναι η δύναμη μας,

γιατί όταν έχουμε την αγάπη σου

τότε είμαστε δυνατοί

και τίποτα δεν μας φοβίζει. Αμήν

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου