Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

8 Αυγούστου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (17,22-27)

Τον καιρό εκείνο, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στη Γαλιλαία, ο Ιησούς τους είπε: “Μέλλει ο Υιός του ανθρώπου να παραδοθεί στα χέρια των ανθρώπων, και θα τον σκοτώσουν και την τρίτη ημέρα θα αναστηθεί”. Και λυπήθηκαν πάρα πολύ.

Κι όταν έφθασαν στην Καπερναούμ, πλησίασαν τον Πέτρο οι εισπράκτορες των διδράχμων και του είπαν: “Ο διδάσκαλός σας δεν πληρώνει το φόρο του δίδραχμου;” Τους λέει: “Ναι”. Και όταν έφθασαν στο σπίτι, τον πρόλαβε ο Ιησούς και του είπε: “Τι νομίζεις, Σίμωνα; Από ποιους εισπράττουν οι βασιλιάδες του κόσμου τα τέλη και τους φόρους; Απ’ τους γιους των ή από τους γιους των ξένων;” Κι όταν αυτός απάντησε: “Απ’ τους ξένους”, ο Ιησούς του είπε: “Οπότε οι γιοι είναι απαλλαγμένοι απ’ τους φόρους. Αλλά, για να μην τους σκανδαλίσουμε, πήγαινε στη θάλασσα και ρίξε το αγκίστρι. Και το πρώτο ψάρι που θα πιάσεις, πάρ’ το και αφού του ανοίξεις το στόμα θα βρεις ένα τετράδραχμο. Πάρ’ το και δώσε το σ ‘αυτούς, για μένα και για σένα”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Επιστρέφοντας στην Καπερναούμ, μερικοί φοροεισπράκτορες πλησιάζουν τον Πέτρο για να καταλάβουν αν ο Ιησούς σκοπεύει να πληρώσει τον προβλεπόμενο φόρο για το ναό. Εδώ δεν πρόκειται για τον φόρο στο Ρωμαίο αυτοκράτορα, αλλά για την εισφορά που κάθε Ισραηλίτης έπρεπε να δώσει για την λειτουργία του ναού. Ο Ιησούς παρότι «είναι μεγαλύτερος από το ναό» (βλ 12,6) δεν το αποφεύγει και ζητά από τον Πέτρο να πάει να ψαρέψει και να πάρει από το στόμα      του ψαριού που θα ψαρέψει το νόμισμα για να το δώσει στο ναό.

Ο Ιησούς δεν θέλει να δώσει αφορμή για σκάνδαλο (δηλαδή να γίνει εμπόδιο στην πίστη πολλών), και όπως έχει κάνει και άλλες φορές δεν σταματά σε δικαιώματα και προνόμια που ήδη κατέχει. Εκείνος θέλει να ενθαρρύνει και όχι να σκανδαλίσει τον κόσμο.

Η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι να συγκεντρώσει και να προστατεύσει τον κόσμο που ο Πατέρας του εμπιστεύτηκε. Δεν θέλει να σκανδαλίσει κανέναν και κυρίως τους πιο μικρούς και για αυτό ζητά και από τους μαθητές του να δράσουν. Αυτό είναι ένα μεγάλο δίδαγμα για μας.  Χρειάζεται μια μεγάλη σοφία και μια μεγάλη εσωτερική διδασκαλία στον καθένα μας ώστε να μην ενεργούμε αυθόρμητα δίχως πρώτα να έχουμε σκεφτεί.

Ο Κύριος συνεχίζει να μας φανερώνει πως η πραγματική σοφία βρίσκεται στο να οικοδομούμε εκείνο τον πνευματικό ναό που είναι η χριστιανική κοινότητα.

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Θεέ μου,

Εσύ που γνωρίζεις τα δημιουργήματά σου,

μην επιτρέψεις να δοκιμαστούμε περισσότερο από τις δυνάμεις μας

και μην επιτρέψεις να μας λείψει,

αυτή την εβδομάδα,

η χαρά της αγάπης σου.

Γιατί αυτή είναι η δύναμη μας,

γιατί όταν έχουμε την αγάπη σου

τότε είμαστε δυνατοί

και τίποτα δεν μας φοβίζει. Αμήν

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

  ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία έχει

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 3 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου