Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ 

6 Αυγούστου 2022

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (9,28-36)

Ύστερα από οκτώ μέρες, από τότε που τους είπε αυτά τα λόγια, πήρε ο Ιησούς τον Πέτρο και τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο κι ανέβηκε στο βουνό για να προσευχηθεί. Και συνέβηκε ενώ προσευχόταν, να αλλάξει η μορφή του πρόσωπου και τα φορέματά του έγιναν άσπρα, και αστραφτερά. Τότε εμφανίσθηκαν δυο άνδρες που μιλούσαν μαζί του, και οι οποίοι ήταν ο Μωυσής και ο Ηλίας. Αυτοί εμφανίσθηκαν μέσα σε δόξα και του μιλούσαν για την έξοδό του, που έμελε να εκπληρωθεί στην Ιερουσαλήμ. Αλλά τον Πέτρο και τους συντρόφους του τους είχε κυριέψει ένας βαρύς ύπνος. Αλλά παρέμειναν ξύπνιοι και είδαν τη δόξα του Ιησού και τους δυο άνδρες που στέκονταν μαζί του. Και την ώρα που απομακρύνονταν από κοντά του, είπε ο Πέτρος στον Ιησού: “Κύριε, είναι καλό να μείνουμε εδώ και να κάνουμε τρεις σκηνές: μια για σένα, μια για το Μωυσή και μια για τον Ηλία”. Δεν ήξερε τι έλεγε. Ενώ αυτός ακόμα έλεγε αυτά τα λόγια, ήλθε μια νεφέλη που τους τύλιξε στη σκιά της. Κι εκείνοι φοβήθηκαν που μπήκαν μέσα στη νεφέλη. Και μια φωνή ήλθε απ’τη νεφέλη, που είπε: “Αυτός είναι ο Υιός μου, ο εκλεκτός. Αυτόν να ακούτε”. Κι αφού ακούστηκε η φωνή, ο Ιησούς βρέθηκε μόνος. Κι εκείνοι δε μίλησαν καθόλου κι εκείνες τις ημέρες σε κανένα δεν είπαν τίποτα απ’ό,τι είδαν.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

(Από την Διδαχή του Πάπα Φραγκίσκου)

Ας το θυμόμαστε καλά – το να κρατάμε την καρδιά ξύπνια δεν εξαρτάται μόνο από εμάς: είναι μια χάρη και πρέπει να την ζητάμε. Μας το αποδεικνύουν οι τρεις μαθητές του Ευαγγελίου: ήταν καλοί, είχαν ακολουθήσει τον Ιησού στο βουνό, αλλά με τις δυνάμεις τους δεν μπορούσαν να μείνουν ξύπνιοι. Αυτό συμβαίνει και σε εμάς. Ξυπνούν όμως ακριβώς κατά τη Μεταμόρφωση. Μπορούμε να σκεφτούμε ότι ήταν το φως του Ιησού που τους ξύπνησε. Όπως εκείνοι, έτσι και εμείς έχουμε ανάγκη το φως του Θεού, που μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά. Μας ελκύει, μας αφυπνίζει, αναζωπυρώνει την επιθυμία και τη δύναμη να προσευχόμαστε, να κοιτάμε μέσα μας και να αφιερώνουμε χρόνο στους άλλους. Μπορούμε να νικήσουμε την κούραση του σώματος με τη δύναμη του Πνεύματος του Θεού Και όταν δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό, πρέπει να πούμε στο Άγιο Πνεύμα: «Βοήθησέ μας, έλα, έλα Άγιο Πνεύμα. Βοήθησε με: Θέλω να συναντήσω τον Ιησού, θέλω να είμαι προσεκτικός, ξύπνιος». Ας ζητούμε από το Άγιο Πνεύμα να μας βγάλει από αυτή την υπνηλία που μας εμποδίζει να προσευχόμαστε.

(Angelus, 13 Μαρτίου 2022)

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Με εναποθέτω στα χέρια σου, Κύριε, ολοκληρωτικά.

Εσύ με έχεις πλάση για Σένα.

Δεν θέλω πια να σκέφτομαι για μένα,

αλλά μόνο να σε ακολουθώ. Τι θέλεις να κάνω?

Επίτρεψε μου να βαδίσω μαζί σου,

στη χαρά και στη λύπη.

Παραδίδω σε σένα επιθυμίες, πάθη,

αδυναμίες, σχέδια, σκέψεις

που με κρατούν μακριά από Σένα

και με κλίνουν συνεχώς στον εαυτό μου.

Κάνε σε εμένα ότι θέλεις!

Δεν συζητάω το κόστος.

Δεν αναζητώ να ξέρω από πριν

τα σχέδια σου για μένα,

θέλω αυτό το οποίο θέλεις για μένα.

Δεν λέω: «Όπου κι αν πας θα σε ακολουθήσω»,

γιατί είμαι αδύναμος.

Αλλά δίνομαι σε Σένα ώστε εσύ να με καθοδηγήσεις.

Θέλω να σε ακολουθήσω στο σκοτάδι,

δεν σου ζητώ παρά την  απαιτούμενη δύναμη.

Ο Κύριε, κάνε να φέρω το καθετί ενώπιον σου,

και να αναζητώ να είναι αρεστό σε Σένα

σε κάθε μια απόφαση

και η ευλογία σου σε όλα τις πράξεις μου.

Ας γίνει έτσι, Κύριε Ιησού.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου