Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 14 Μαΐου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (6,60-69)

Τον καιρό εκείνο, πολλοί απ’ τους μαθητές του Ιησού που τον άκουσαν, είπαν: «Είναι σκληρός αυτός ο λόγος. Ποιος μπορεί να τον ακούει;». Γνωρίζοντας ο Ιησούς μέσα του ότι γι’αυτό γογγύζουν οι μαθητές του, τους είπε: «Αυτό είναι που σας σκανδαλίζει; Αν τότε βλέπατε τον Υιό του ανθρώπου να ανεβαίνει εκεί όπου βρισκόταν πριν, τι θα λέγατε; Το Πνεύμα είναι εκείνο που ζωοποιεί, ενώ η σάρκα δεν ωφελεί σε τίποτα. Τα λόγια που εγώ σας έχω πει είναι Πνεύμα και ζωή. Αλλά υπάρχουν κάποιοι από σας που δεν πιστεύουν». Γνώριζε, πράγματι, ο Ιησούς ποιοι είναι αυτοί που δεν πιστεύουν και ποιος είναι εκείνος που θα τον παραδώσει. Κι έλεγε: «Για το λόγο αυτό σας έλεγα ότι κανείς δεν μπορεί να έλθει σε μένα, αν δεν του έχει δοθεί αυτό από τον Πατέρα».

Γι’αυτό, πολλοί απ’ τους μαθητές του γύρισαν πίσω και δεν πορεύονταν πια μαζί του.

Είπε τότε ο Ιησούς στους Δώδεκα: «Μήπως κι εσείς θέλετε να φύγετε;». Του απάντησε ο Σίμων Πέτρος: «Κύριε, σε ποιον να πάμε; Εσύ έχεις λόγια αιώνιας ζωής, κι εμείς έχουμε πιστέψει κι έχουμε γνωρίσει ότι εσύ είσαι ο Άγιος του Θεού».

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Αυτός ο Λόγος είναι σκληρός”

Αυτή είναι μια φράση που μου θυμίζει τα μικρά παιδιά που όταν είναι  άρρωστα δεν θέλουν να πάρουν το φάρμακο επειδή είναι πικρό. Και για πολλούς εξακολουθεί να ισχύει το ίδιο, ακόμη και ως ενήλικες. «Καλό φάρμακο», πέρα από την αποτελεσματικότητα, είναι αυτό με την ωραία  γεύση.

Κάθε φορά που ακούω αυτόν το Λόγο, μου έρχεται στο νου ένα γεγονός  από τη ζωή μου, τότε που ακολούθησα κάποια θεραπεία και έπρεπε να πιω  ένα πολύ πικρό αλλά και πολύ αποτελεσματικό φάρμακο. Είχα φτάσει στο σημείο που, επειδή έβλεπα τα οφέλη αυτού του φαρμάκου, θέλησα εγώ ο ίδιος να συνεχίσω να το παίρνω. Δεν με ένοιαζε πια η πίκρα του. Μου ήταν λίγο δύσκολο να το καταπιώ, αλλά μου έκανε καλό.

Ο Λόγος του Θεού είναι ένα φάρμακο. Είναι αποτελεσματικός για το σώμα, αλλά κυρίως για την ψυχή. Είναι πικρός μερικές φορές. Σκληρός αλλά αληθινός. Δεν σε ξεγελά. Σου λέει την αλήθεια. Δεν είμαστε πάντα πρόθυμοι να τον  ακούσουμε ή να τον δεχθούμε. Γι’ αυτό το  λόγο πολλοί φεύγουν. Αλλάζουν γιατρό. Ψάχνουν έναν πιο συγκαταβατικό.

Πρέπει να πάμε σε βάθος για να εκτιμήσουμε «αυτό το φάρμακο». Να δούμε τους καρπούς της “υγείας” που φέρνει στη ζωή μας, τους καρπούς της ειρήνης και του καλού, για να εκτιμήσουμε  όλη τη “γλυκύτητά ” του, η οποία βρίσκεται στο βάθος. Για να αναγνωρίσουμε την ευεργετική  θεραπευτική του ικανότητα, πρέπει να φθάσουμε στην ωριμότητα της πίστης, να σταματήσουμε να είμαστε παιδιά, ώστε, όπως ο Πέτρος, να μπορούμε να πούμε: «Κύριε, σε ποιον να πάμε»; Και να αναγνωρίσουμε: «Μόνο εσύ έχεις Λόγους αιώνιας ζωής».

Και εμείς, αδελφοί μου; Μήπως θέλουμε να φύγουμε και εμείς, επειδή τα λόγια του Ιησού είναι αντίθετα με τη σημερινή νοοτροπία;

Καθένας  μας είναι ελεύθερος  να απαντήσει όπως θέλει…

Όσο για μένα… θα μείνω. Μόνο ο Ιησούς έχει Λόγια αλήθειας και αιώνιας ζωής.

 

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, δεν έχω άλλη χαρά εκτός από Εσένα! Είσαι το φως μου και η σωτηρία μου! Ποιον θα φοβηθώ; Η αγάπη Σου με τυλίγει σφιχτά. Η μοναξιά δεν με αγγίζει. Όσες φορές κι αν πέσω, με σηκώνεις γρήγορα με τα δυο σου τα χέρια. Όσες φορές κι αν πληγωθώ, μ’ επουλώνεις, με γιατρεύεις, με καθησυχάζεις. Η ηρεμία και η γαλήνη Σου μου εμπνέουν εμπιστοσύνη, σιγουριά, πίστη. Με υψώνεις με το έλεος Σου από το βούρκο της θλίψης μου αποκαθιστώντας την αλήθεια μέσα μου. Μπροστά σε Σένα δεν φοβάμαι να δείξω τον αληθινό μου εαυτό κι όλες τις βαθιές πληγές μου, που ντρέπομαι να τα δείξω στους άλλους. Γι’ αυτό, Κύριε, θέλω να σ΄ εξυμνήσω παντού στον κόσμο, ως τα πέρατα της γης για να γνωρίσουν έθνη και λαοί την αγάπη Σου για εμάς. Από την ανατολή του ηλίου ως τη δύση, επιθυμώ να μοιράζομαι με όλο τον κόσμο όλες αυτές τις χάρες που μου έχεις χαρίσει. Κι ας λέει ο κόσμος όλος βλέποντας τα θαύματα Σου : “ Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Κυρίου, αιώνια η αγάπη του, στους αιώνες των αιώνων. Αμήν”

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου