Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 18ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

2 Αυγούστου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (14, 22-36)

Κι αμέσως υποχρέωσε τους μαθητές του να μπουν στο πλοιάριο και να πάνε πριν απ’αυτόν στην αντίπερα όχθη, έως ότου διώξει τον κόσμο. Κι όταν απέλυσε το πλήθος, ανέβηκε μόνος του στο βουνό για να προσευχηθεί. Και όταν βράδιασε ήταν εκεί μόνος του.

Αφού διέσχισαν τη θάλασσα, άραξαν στη Γενησαρέτ. Και μόλις οι άνθρωποι εκείνου του τόπου τον αναγνώρισαν, ειδοποίησαν σε όλα τα περίχωρα και του έφεραν όλους τους ασθενείς, και τον παρακαλούσαν να τους αφήσει να αγγίξουν μόνο την άκρη του φορέματός του. Και όσοι το άγγιζαν, θεραπεύονταν.

Το πλοιάριο, στο μεταξύ, απείχε αρκετά στάδια από τη στεριά και το συγκλόνιζαν τα κύματα, επειδή ο άνεμος ήταν αντίθετος. Κατά τα ξημερώματα, ο Ιησούς τους πλησίασε περπατώντας πάνω στη θάλασσα. Οι μαθητές βλέποντάς τον να περπατάει πάνω στη θάλασσα, ταράχθηκαν κι έλεγαν: “Είναι φάντασμα!” κι από το φόβο τους έβγαλαν φωνή. Αλλά ο Ιησούς αμέσως τους μίλησε και τους είπε: “Έχετε θάρρος! Εγώ είμαι. Μη φοβάστε!”. Του απάντησε τότε ο Πέτρος και του είπε: “Κύριε, αν είσαι εσύ, διέταξέ με να έλθω κοντά σου πάνω στα νερά”. Κι εκείνος είπε: “Έλα!”. Κι ο Πέτρος, αφού κατέβηκε από το πλοιάριο, περπάτησε πάνω στα νερά και έφθασε μέχρι τον Ιησού. Βλέποντας, όμως, τον ισχυρό άνεμο, φοβήθηκε και όταν άρχισε να βουλιάζει έβγαλε μια κραυγή και είπε: “Κύριε, σώσε με!”. Και αμέσως, ο Ιησούς απλώνοντας το χέρι τον έπιασε και του είπε: “Ολιγόπιστε, γιατί δίστασες;”. Και μόλις ανέβηκαν στο πλοίο, ο άνεμος σταμάτησε. Κι εκείνοι που βρισκόταν στο πλοιάριο, τον προσκύνησαν λέγοντας: “Αληθινά, είσαι ο Υιός του Θεού!”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

(Από την Διδαχή του Πάπα Φραγκίσκου)

Αυτό το γεγονός που μας περιγράφει η σημερινή περικοπή είναι μια υπέροχη εικόνα της πραγματικότητας της Εκκλησίας όλων των εποχών: μια βάρκα που, κατά την πλεύση της, πρέπει να αντιμετωπίσει και αντίθετους ανέμους και καταιγίδες, που απειλούν να την ανατρέψουν. Αυτό που τη σώζει δεν είναι το θάρρος και η ποιότητα των ανθρώπων της. Η εγγύηση ενάντια στο ναυάγιο είναι η πίστη στον Χριστό και στον Λόγο Του. Αυτή είναι η εγγύηση: πίστη στον Ιησού και στον Λόγο του.

(Angelus, 13 Αυγούστου 2017)

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, οι τρικυμίες στη ζωή είναι πολλές. Και όταν αυτές έρχονται εσύ συνήθως είσαι μακριά. Και είσαι μακριά όχι επειδή με έχεις εγκαταλείψει, η γιατί δεν ασχολείσαι μαζί μου, αλλά επειδή εγώ δεν σε άφησα να ανεβείς στη βάρκα μαζί μου. Τότε σε αυτές τις στιγμές τρικυμίας συνειδητοποιώ πως συχνά σε αφήνω έξω από το ταξίδι της ζωής μου. Σ’ ευχαριστώ όμως Κύριε, γιατί όταν τα κύματα φουσκώνουν και ο φόβος αρχίζει να με κυριεύει, Εσύ δεν λείπεις Εσύ πλησιάζεις, βαδίζεις πάνω στα κύματα, πάνω σε ότι με ταλαιπωρεί σε ότι με φοβίζει και έρχεσαι για να ηρεμήσεις την καρδιά μου να επαναφέρεις γαλήνη στη ζωή μου και μου λες: «Έχε θάρρος, εγώ είμαι μη φοβάσαι». Σε δοξάζω Κύριε, γιατί είσαι κοντά μου, είσαι κοντά στα αδέλφια που αγαπώ και που και αυτά ταλαιπωρούνται από τα κύματα της ζωής. Σου ζητώ να με συγχωρέσεις Κύριε για όσες φορές τα κύματα με τα οποία παλεύουν τα αδέλφια μου τα δημιούργησα εγώ. Συγχώρεσε με και βοήθησε τους και εκείνοι με τη σειρά τους να με συγχωρέσουν. Έλα Κύριε, έλα να φέρεις θάρρος, ειρήνη στην καρδιά μου, στην καρδιά κάθε ανθρώπου.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου