Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

1 Ιουλίου 2024

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (8,18-22)

Τον καιρό εκείνο, βλέποντας ο Ιησούς γύρω του μεγάλο πλήθος, διέταξε να περάσουν στην άλλη όχθη. Κι ένας γραμματέας, πλησιάζοντας, του είπε: “Διδάσκαλε, θα σε ακολουθήσω, όπου κι αν πας”.

Και ο Ιησούς του λέει: “Οι αλεπούδες έχουν καταφύγια και τα πουλιά του ουρανού έχουν φωλιές, αλλά ο Υιός του ανθρώπου δεν έχει πού να γείρει το κεφάλι”.

Κι άλλος μαθητής του είπε: “Κύριε, επίτρεψέ μου να πάω πρώτα να θάψω τον πατέρα μου”.

αι ο Ιησούς του είπε: “Ακολούθα με και άφησε τους νεκρούς να θάψουν τους νεκρούς των”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός Πάπα Φραγκίσκου

«Θα σε ακολουθώ όπου κι αν πας». Γενναιόδωρος! Αλλά ο Ιησούς απαντά ότι ο Υιός του Ανθρώπου, σε αντίθεση με τις αλεπούδες που έχουν κρησφύγετα και τα πουλιά που έχουν φωλιές, «δεν έχει πού να βάλει το κεφάλι του». Η απόλυτη φτώχεια του Ιησού. Ο Ιησούς, στην πραγματικότητα, άφησε το σπίτι του πατέρα του και απαρνήθηκε κάθε ασφάλεια για να αναγγείλει τη Βασιλεία του Θεού στα χαμένα πρόβατα του λαού του. Έτσι ο Ιησούς έδειξε σε εμάς, τους μαθητές του, ότι η αποστολή μας στον κόσμο δεν μπορεί να είναι στατική, αλλά σε κίνηση, σε περιοδεία.

Ο χριστιανός είναι ένας που περιοδεύει.   Η Εκκλησία από τη φύση της είναι σε κίνηση, δεν παραμένει καθιστή και ήσυχη στον περίβολό της. Είναι ανοιχτή στους ευρύτερους ορίζοντες, αποστέλλεται – η Εκκλησία είναι σε αποστολή! – για να βγάλει το Ευαγγέλιο στους δρόμους και να φτάσει στις περιφέρειες του ανθρώπου και της ύπαρξής του. (…) «Κύριε, άφησέ με να πάω να θάψω πρώτα τον πατέρα μου». Είναι ένα νόμιμο αίτημα, που βασίζεται στην εντολή να τιμά κανείς τον πατέρα και τη μητέρα του. Ωστόσο, ο Ιησούς απαντά: «Οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους».

Με αυτά τα σκόπιμα προκλητικά λόγια, ο Ιησούς σκοπεύει να επιβεβαιώσει την υπεροχή του να ακολουθούμε και να αναγγέλλουμε τη Βασιλεία του Θεού, ακόμη και πάνω στις πιο σημαντικές πραγματικότητες, όπως η οικογένεια. Η επείγουσα ανάγκη της μετάδοσης του Ευαγγελίου, που σπάει την αλυσίδα του θανάτου και εγκαινιάζει την αιώνια ζωή, δεν επιτρέπει καθυστερήσεις, αλλά απαιτεί ετοιμότητα και διαθεσιμότητα.

Επομένως, η Εκκλησία είναι σε περιοδεία, και εδώ η Εκκλησία είναι αποφασιστική, ενεργεί γρήγορα, επί τόπου, χωρίς να περιμένει.

 

Προσευχήσου……

Κύριε Ιησού, θα ήθελα να σε ακούσω να μου λες:

«ακολούθησέ με!».

Δίδαξε την καρδιά μου να σε αναζητά,

δίδαξέ την πώς να σε βρίσκει, πώς να σε ακολουθεί.

Τίποτα δεν αξίζω δίχως Εσένα.

Σε αγαπώ Κύριε, Κύριέ μου και Θεέ μου.

Ελευθέρωσέ με, σε παρακαλώ, από κάθε μορφή υπεροψίας

από ανώφελες επιθυμίες.

Κάνε να επιθυμώ πάντοτε Εσένα,

το μοναδικό και αληθινό Καλό μου

και να δίνω αγάπη στον καθένα για Σένα και στο όνομα Σου.

Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου