Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (16,13-19)

Όταν έφθασε ο Ιησούς στα μέρη της Καισαρείας του Φιλίππου, ρώτησε τους μαθητές του λέγοντας: «Οι άνθρωποι ποιος λένε ότι είναι ο Υιός του Ανθρώπου;». Κι εκείνοι είπαν: «Άλλοι λένε ότι είναι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, άλλοι λένε ο Ηλίας, και άλλοι ο Ιερεμίας ή κάποιος από τους προφήτες». Τους λέει: «Κι εσείς ποιος λέτε ότι είμαι;». Απαντώντας ο Σίμων Πέτρος, είπε: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζωντανού».

Κι ο Ιησούς απαντώντας, είπε: «Μακάριος είσαι, Σίμωνα Βαριωνά, επειδή δε σου το αποκάλυψε αυτό σάρκα και αίμα, αλλά ο Πατέρας μου που είναι στους ουρανούς. Και εγώ σου λέω: Εσύ είσαι Πέτρος και επάνω σ’αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την εκκλησία μου, και οι πύλες του Άδη δε θα την κατανικήσουν. 19Θα σου δώσω τα κλειδιά της Βασιλείας των ουρανών, κι ότι θα δέσεις επάνω στη γη θα είναι δεμένο στους ουρανούς, και ότι θα λύσεις επάνω στη γη, θα είναι λυμένο στους ουρανούς».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός του Πάπα Φραγκίσκου

Το Ευαγγέλιο της σημερινής λειτουργίας,  καταγράφει τα λόγια που απευθύνει ο Πέτρος στον Ιησού: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζωντανού».

Είναι μια ομολογία πίστης, την οποία ο Πέτρος προφέρει όχι με βάση την ανθρώπινη κατανόησή του, αλλά επειδή ο Θεός Πατέρας την ενέπνευσε μέσα του.

Ο Απόστολος Παύλος έχει επίσης το δικό του μονοπάτι, έχει επίσης περάσει από μια αργή ωρίμανση της πίστης, βιώνοντας στιγμές αβεβαιότητας και αμφιβολίας.

Υπό το φως αυτής της εμπειρίας των αγίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο καθένας μας μπορεί να αναρωτηθεί: όταν ομολογώ την πίστη μου στον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού, το κάνω με την επίγνωση ότι πρέπει πάντα να μαθαίνω ή υποθέτω ότι έχω «ήδη καταλάβει τα πάντα»;

Και πάλι: σε δυσκολίες και δοκιμασίες, αποθαρρύνομαι, παραπονιέμαι ή μαθαίνω να τα χρησιμοποιώ ως ευκαιρία για να αυξήσω την εμπιστοσύνη μου στον Κύριο;

Εκείνος είναι πράγματι, που όπως γράφει ο Παύλος προς τον Τιμόθεο, μας ελευθερώνει από κάθε κακό και μας φέρνει με ασφάλεια στον ουρανό.

Είθε η Παναγία, η Βασίλισσα των Αποστόλων, να μας διδάξει να τους μιμούμαστε καθώς προχωρούμε μέρα με τη μέρα στο μονοπάτι της ειρήνης.

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε Είσαι για μένα η χαρά της ζωής! Είσαι το αλάτι που νοστιμίζει την κάθε μου στιγμή. Μαζί Σου αισθάνομαι σαν βράχος ακλόνητος που τίποτα δεν μπορεί να με πειράξει. Όσο και να δεινοπαθήσω δεν θα λυγίσω. Τα βάσανα μου δεν θα μου αφαιρέσουν την γλυκιά χαρά που νιώθω για Σένα. Το Άγιο Πνεύμα, μου αποκάλυψε ότι είσαι ο Υιός του Θεού που ήρθε να φανερώσει την αγάπη του, το έλεος του, την συγχώρεση του, προς εμάς. Εσύ είσαι ο Σωτήρας που μας σώζει από το δικό μας σκοτάδι. Μας λυτρώνεις με το φως και την αλήθεια Σου. Σ’ Ευχαριστούμε για την ανεξάντλητη αγάπη Σου.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου