Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 12ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

28 Ιουνίου 2024

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (8, 1-4)

Όταν ο Ιησούς κατέβηκε από το όρος, τον ακολούθησε μεγάλο πλήθος. Και τότε ένας λεπρός ήλθε σε συνάντησή του, τον προσκύνησε λέγοντας: Κύριε, αν θέλεις μπορείς να με καθαρίσεις”. Κι εκείνος, απλώνοντας το χέρι, τον άγγιξε λέγοντας: “Θέλω. Καθαρίσου”. Κι αμέσως η λέπρα του καθαρίστηκε. Και ο Ιησούς του είπε: “Πρόσεξε, σε κανένα μην το πεις, αλλά πήγαινε και δείξε τον εαυτό σου στον ιερέα και πρόσφερε το δώρο που διέταξε ο Μωυσής, ως μαρτυρία γι’αυτούς”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός του Πάπα Φραγκίσκου

Αυτός είναι ο τρόπος του Ιησού με εκείνους που υποφέρουν: λίγα λόγια και συγκεκριμένες πράξεις.

Πολλές φορές, στο Ευαγγέλιο, τον βλέπουμε να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο προς εκείνους που υποφέρουν: τους κωφούς και άλαλους, τους παράλυτους και τόσους άλλους που έχουν ανάγκη.

Το κάνει πάντα αυτό: μιλάει λίγο και τα λόγια του ακολουθούνται αμέσως από πράξεις: σκύβει, τον παίρνει από το χέρι, θεραπεύει. Δεν επιδίδεται σε ομιλίες ή ανακρίσεις, πόσο μάλλον σε ευσεβισμό και συναισθηματισμό. Αντίθετα, δείχνει τη λεπτή μετριοφροσύνη εκείνου που ακούει προσεκτικά και ενεργεί άμεσα, κατά προτίμηση διακριτικά, δίχως να τραβά τα βλέμματα.

Ας αναρωτηθούμε σήμερα: εγώ ξέρω πώς να ακούω τους ανθρώπους, είμαι ανοιχτός στα καλά αιτήματά τους; Ή μήπως βρίσκω δικαιολογίες, αναβάλλω, κρύβομαι πίσω από αφηρημένα και άχρηστα λόγια;

Συγκεκριμένα, πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγα να επισκεφθώ έναν μοναχικό ή άρρωστο άνθρωπο – ας απαντήσει ο καθένας στην καρδιά του – ή πότε ήταν η τελευταία φορά που άλλαξα τα σχέδιά μου για να καλύψω τις ανάγκες εκείνων που μου ζήτησαν βοήθεια;

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε, βοήθησέ με να γνωρίσω την πνευματική μου λέπρα αλλά ακόμη περισσότερο την ευσπλαχνία σου. Άγγιξέ με και εγώ θα σε αφήσω να με αγγίξεις για να με θεραπεύσεις με την αγάπη σου.

Πιστεύω Κύριε, πως η αγάπη σου είναι πιο δυνατή από την αμαρτία μου. Πιστεύω στην πιστότητά σου που είναι σταθερή ακόμη και μπροστά στη δική μου απιστία. Πιστεύω στην δύναμη της ανάστασης που συνεχίζει να  ζυμώνει την ιστορία. Για αυτό θέτω στη διάθεση σου την φτώχεια μου, αληθινά πεπεισμένος πως έτσι μπορώ να συνεργαστώ στον ερχομό της Βασιλείας σου, ήρθε, έρχεται και θα έρθει. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου