Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

20 Ιουνίου 2024

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

+ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (17, 20-26)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς σήκωσε τα μάτια του στον ουρανό και είπε: «Δε σε παρακαλώ μόνο γι’ αυτούς, αλλά και για κείνους που με το λόγο τους θα πιστέψουν σε μένα, ώστε όλοι να είναι ένα, όπως εσύ. Πατέρα, μαζί μου κι εγώ μαζί σου, για να είναι κι αυτοί μαζί μας, ώστε ο κόσμος να πιστέψει πως εσύ με απέστειλες.

Κι εγώ, τη δόξα που μου έδωσες την έδωσα σ’αυτούς, ώστε να είναι ένα, όπως ένα είμαστε κι εμείς. Εγώ μαζί τους κι Εσύ μαζί μου, για να είναι τέλειοι μέσα στην ενότητα, για να γνωρίσει ο κόσμος ότι εσύ με απέστειλες και πως αγάπησες κι αυτούς όπως αγάπησες και μένα.

Πατέρα, αυτοί που μου έδωσες, θέλω όπου είμαι εγώ να είναι κι εκείνοι μαζί μου, για να βλέπουν τη δόξα τη δική μου, αυτή που μου έδωσες, επειδή με αγάπησες πριν ακόμα πλαστεί ο κόσμος.

Πατέρα δίκαιε, ο κόσμος κι εσένα δε σε γνώρισε, αλλά εγώ σε γνώρισα κι αυτοί γνώρισαν ότι εσύ με απέστειλες. Τους έκαμα γνωστό το όνομά σου και θα συνεχίσω να το κάνω γνωστό, ώστε η αγάπη με την οποία με αγάπησες να είναι μέσα τους κι εγώ να είμαι μαζί τους”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Το Ευαγγέλιο σήμερα μας προσφέρει την καρδιά της προσευχής του Ιησού στον Πατέρα:  «όπως εσύ Πατέρα, είσαι ενωμένος μ’ εμένα κι εγώ μ ‘εσένα. Να είναι κι αυτοί ενωμένοι μ’ εμάς, κι έτσι ο κόσμος να πιστέψει ότι μ’ έστειλες εσύ. Εγώ τη δόξα που μου έδωσες την έδωσα σ’ αυτούς, για να είναι ένα μεταξύ τους, όπως εμείς είμαστε ένα. Εγώ ενωμένος μαζί τους κι εσύ ενωμένος μαζί μου, ώστε ν’ αποτελούν μια τέλεια ενότητα, κι έτσι ο κόσμος να καταλάβει ότι μ’ έστειλες εσύ κι ότι αγάπησες κι αυτούς όπως αγάπησες εμένα». Είναι ένας λόγος πλούσιος όχι μόνο σε περιεχόμενο, αλλά και για το πώς αντηχεί στην καρδιά του μαθητή.

Η ενότητα, αυτή η ανάγκη να αισθανθώ σε κοινωνία με τον άλλο, σε ειρήνη με τον άλλο, σε αρμονία, δεν είναι μόνο ένα ιδανικό, αλλά είναι ήδη εκπλήρωση. Η προσευχή του Ιησού είναι μια προσευχή που έχει ήδη εισακουστεί από τον Πατέρα.

Ο πιο μεγάλος και πιο αποτελεσματικός ευαγγελισμός είναι η ενότητα μεταξύ των μαθητών του Ιησού. Σήμερα αναζητούμε πολλά ποιμαντικά σχέδια, πολλές τεχνικές ευαγγελισμού και συχνά ξεχνούμε πως ο Ιησούς μας έχει ήδη υποδείξει τον τρόπο του ευαγγελισμού: «Να είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας, με τον Ιησού, με τον Πατέρα ώστε ο κόσμος να πιστέψει».

Είχε ήδη πει: «Να αγαπάτε ο ένας τον άλλο, από αυτό θα γνωρίσουν πως είστε μαθητές μου». Τώρα μας λέει να είμαστε σε ενότητα με τον Πατέρα και τον Υιό, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τον Υιό και Εκείνος που τον απέστειλε.

Μόνο με την αγάπη μπορεί να εκπληρωθεί «σήμερα» αυτή η προσευχή, αυτός ο Λόγος. Ο κόσμος σήμερα είναι σε  αναζήτηση της ενότητας, οι χριστιανοί έχουν μια πολύ συγκεκριμένη ευθύνη: να κάνουν τους άλλους μετόχους της θεϊκής ζωής, του Μυστηρίου δηλαδή της Αγίας Τριάδας, δηλαδή της διαφορετικότητας που εκπληρώνεται στην ενότητα. Είναι σίγουρα μια μεγάλη πρόσκληση.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Να είσαι ευλογημένος, Κύριε, Πατέρα κάθε ανθρώπου, γιατί η αγάπη σου είναι μια αγάπη που δεν γνωρίζει σύνορα φυλής και γλώσσας. Η Σωτηρία σου φθάνει σε κάθε λαό με τον Χριστό. Εκείνος μας εμπιστεύτηκε το έργο του στα χέρια μας, ως ζωντανή φωτιά για να ζεστάνει όλη τη γη, αλλά εμείς συχνά είμαστε το φως που κρύβεται και το αλάτι που έχασε τη γεύση του. Συγχώρεσε μας, Κύριε. Δώσε μας τη χάρη σου, πλημμύρισέ μας με τη δύναμη σου, με το  Πνεύμα σου, για να φανερώνουμε το Πρόσωπο Σου  και την Ευσπλαχνία Σου σ’ εκείνους που θέλουν να την δουν σε εμάς. Μόνο έτσι θα είμαστε ικανοί να φανερώνουμε την Παρουσία Σου στον κόσμο….

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου