Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

4 Ιουνίου 2024

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (14, 27-31)

Ειρήνη σας αφήνω, τη δική μου ειρήνη σας δίνω. Εγώ δε δίνω όπως δίνει ο κόσμος. Ας μη ταράζεται η καρδιά σας μήτε να δειλιά.  Ακούσατε τι σας είπα πριν: Φεύγω και πάλι θα επιστρέψω. Αν με αγαπούσατε θα αισθανόσαστε χαρά διότι πηγαίνω στον Πατέρα, επειδή ο Πατέρας είναι ανώτερος από μένα. Τώρα αυτά σας τα είπα πριν συμβούν, ώστε όταν συμβούν να πιστέψετε. Δε θα μιλήσω πολύ μαζί σας, διότι έρχεται ο άρχοντας του κόσμου. Πάνω μου δεν έχει καμιά εξουσία, αλλά για να γνωρίσει ο κόσμος ότι αγαπώ τον Πατέρα και ενεργώ έτσι όπως με διέταξε ο Πατέρας. Σηκωθείτε, ας φύγουμε από δω”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός (don Luigi Maria Epicoco)

Η ειρήνη που έρχεται να μας φέρει ο Χριστός είναι μια ειρήνη ριζικά διαφορετική από την ειρήνη που δίνει ο κόσμος. Είναι επίσης ριζικά διαφορετική από αυτή που μπορούμε να δώσουμε στους άλλους. Η ειρήνη μας βρίσκεται πάντα είναι λειψή και πάνω απ’ όλα συνδέεται με τις περιστάσεις. Αλλά μόλις αλλάξουν αυτές οι περιστάσεις, χάνεται και η ειρήνη. Η ειρήνη που μας δίνει ο Χριστός δεν συνδέεται με τις περιστάσεις αλλά με το δικό του πρόσωπο και ποτέ δεν μεταβάλλεται.

Εμείς είμαστε άπιστοι, Εκείνος παραμένει πάντα πιστός σε μας. Το αληθινό μυστικό της πίστης είναι να δεθούμε άρρηκτα με το πρόσωπο του Ιησού, και αυτό θα μας κρατήσει σε ειρήνη παρά τα όσα θα συμβούν στη ζωή μας. Αλλά δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι όποιος έχει αυτή την ειρήνη δεν βιώνει τους ίδιους φόβους, αγωνίες, της ζωής, αλλά απλά κάθε φορά που βρίσκεται στο έλεος αυτών των καταιγίδων, θα είναι αρκετό γι’ αυτόν να πάει στα βάθη της καρδιάς του και να βρει εκεί μια σταθερή, απρόσβλητη ειρήνη.

Με αυτή την έννοια χρησιμοποιούμε την προσευχή μόνο επειδή θέλουμε να αλλάξουμε δύσκολα πράγματα, αλλά ο πραγματικός σκοπός της προσευχής είναι να ανακτήσουμε αυτή τη βασική ειρήνη που μας δίνει ο Χριστός και που δεν προέρχεται από τον κόσμο.

Η πράξη της πίστης είναι πάντα μια πράξη ανυπακοής στον φόβο που κατοικεί μέσα μας και που συνήθως έχει πιο πειστικά επιχειρήματα. Μόνο όταν ξεριζώσουμε τις καρδιές μας από τον φόβο που τις σαγηνεύει θα βιώσουμε αληθινή ειρήνη. Και αυτό συμβαίνει όταν μπορούμε να εμπιστευτούμε και να αφεθούμε. Ο άγιος ιερέας Don Dolindo Ruotolo είχε επινοήσει μια σύντομη και λακωνική έκφραση σχετικά με αυτό: <<Ιησού, φρόντισέ το!>>.

Όταν μια τέτοια φράση λέγεται όχι μόνο με το νου αλλά και με την καρδιά, ολόκληρη η ψυχή μας σε μια στιγμή πλημμυρίζει με μια ανεξήγητη ειρήνη.

.

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε Ιησού, Εσύ μόνο είσαι η ειρήνη και η ελπίδα κάθε ανθρώπου. Όταν είμαι κοντά σου με την προσευχή και σε εμπιστεύομαι τότε ανακαλύπτω την ειρήνη και βρίσκω ανάπαυση, όταν σε αγνοώ, σε εγκαταλείπω συναντώ την ταραχή και την ανησυχία. Χορήγησέ μου, Κύριε, όταν δεν έχω ειρήνη, να αναζητώ Εσένα που είσαι η αληθινή ειρήνη. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 12 Ιουνίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 12 Iουνίου 2024     Το Πνεύμα και η Νύμφη. Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τον λαό

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου