Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (14, 21-26)

Εκείνος που κατέχει τις εντολές μου και τις τηρεί, αυτός είναι που με αγαπά. Κι αυτός που

με αγαπά, θα αγαπηθεί απ’ τον Πατέρα μου κι εγώ θα το αγαπήσω και θα του  φανερώσω τον εαυτό μου”.

Του λέει ο Ιούδας, όχι ο Ισκαριώτης: “Κύριε, τι συνέβηκε και μέλλεις να φανερώσεις τον εαυτό σου σε μας κι όχι στον κόσμο;” Αποκρίθηκε ο Ιησούς και του είπε: “Αν κάποιος με αγαπά, θα τηρήσει το λόγο μου και ο Πατέρας μου θα τον αγαπήσει και θα έλθουμε σ’αυτόν και θα κατοικήσουμε σ’αυτόν. Αυτός που δε με αγαπά δε τηρεί τα λόγια μου. Και τα λόγια που ακούτε δεν είναι δικά μου, αλλά του Πατέρα που με έστειλε.

Αυτά τα λόγια σας είπα, όσο ήμουν ακόμα κοντά σας. Αλλά ο Παράκλητος, το Πνεύμα της αλήθειας, που ο Πατέρας θα στείλει στο όνομά μου, εκείνος θα σας τα διδάξει όλα και θα σας υπενθυμίσει όλα όσα εγώ σας είπα.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός (don Luigi Maria Epicoco)

Η αγάπη είναι πάντα θέμα ουσίας. Η αγάπη με λόγια όχι μόνο μετράει λίγο, αλλά είναι και  προσβλητική. Η αγάπη είναι πάντα ζήτημα πράξεων. Ο Ιησούς το γνωρίζει καλά, γι’ αυτό και στο σημερινό Ευαγγέλιο το λέει ρητά στους μαθητές: «Όποιος δέχεται τις εντολές μου και τις τηρεί, είναι αυτός που με αγαπά». Να δεχτώ και να τηρώ γίνονται έτσι δύο αδιαίρετα ρήματα. Αυτός που δέχεται και δεν τηρεί είναι σαν κάποιο που ερωτεύεται μια γυναίκα αλλά στη συνέχεια δεν κάνει τίποτα για να την κατακτήσει, έτσι ώστε εκείνη η αγάπη να μετατρέπεται σε πόνο που καίει μέσα του.

Η πίστη λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο: δεν μπορούμε να παραμείνουμε κοιτάζοντας τι κάνει ο Θεός, πρέπει να προσπαθήσουμε με την ελευθερία μας να προσκολληθούμε σε Αυτόν, σαν  ένα ντόμινο αγάπης που ο Ιησούς περιγράφει ως εξής: «Αν κάποιος με αγαπά, θα κρατήσει το λόγο μου και ο Πατέρας μου θα τον αγαπήσει, και θα έρθουμε σε αυτόν και θα κατοικίσουμε σ’ αυτόν». Η αγάπη γίνεται έτσι ένα «σπίτι», και όχι ένα οποιοδήποτε σπίτι, αλλά ένα «κατοικημένο σπίτι». Όταν νιώθεις ότι σε αγαπούν, νιώθεις σαν στο σπίτι σου, το άτομο που σε αγαπάει γίνεται το αληθινό σου σπίτι. Η αγκαλιά του είναι καλύτερη από ένα κάστρο. Η παρουσία του αξίζει περισσότερο από έναν κήπο με πισίνα. Τα μάτια του είναι καλύτερα από μια εκπληκτική θέα. Αυτό υπόσχεται ο Ιησούς σε εκείνους που “δέχονται και τηρούν” το Λόγο του.

Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που μόνο το Άγιο Πνεύμα μπορεί να μας εξηγήσει καλά: «Θα σας διδάξει τα πάντα», λέει ο Ιησούς. Και το έργο του Πνεύματος κινείται συνήθως προς δύο κατευθύνσεις: θυμίζει και οδηγεί. Θυμίζει γιατί παίρνει πάντα το παρελθόν, το όσα πέρασαν τα όσα συνέβησαν και τα ξαναμελετά με ένα σοφό τρόπο. Πάντα καταφέρνει να τα ξαναμελετήσει,  και είναι ικανό να γνωρίζει και όσα είναι κρυμμένα, και όσα δεν ειπώθηκαν, όσα δεν ήταν άμεσα αντιληπτά. Το Πνεύμα επίσης Οδηγεί, επειδή το Πνεύμα δεν περιορίζεται μόνο στο να ξαναμελετήσει την ζωή, αλλά την ωθεί προς τα εμπρός, προς την εκπλήρωσή της. Σε όλη την αλήθεια. Με αυτόν τον τρόπο, μας κρατά αγκυροβολημένους στο παρόν, επειδή δρα στο παρελθόν και στο μέλλον.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κάθε μέρα σε αναζητώ, αλλά που μπορώ να σε βρω Κύριε;

Μου απαντάς: είμαι στο βάθος της καρδιάς σου και σε αναζητώ.

Κάθε πρωί ελπίζω σε Εσένα, πώς να χορτάσω την πείνα μου;

Μου απαντάς: Δέξου την Ευχαριστία η οποία είναι η ίδια μου η ζωή που τεμαχίζεται για όλους. Η επιθυμία σου είναι η δική μου ελπίδα.

Κάθε βράδυ, με αγωνία μέσα στη σιωπή σε επικαλούμαι, άκουσε την κραυγή μου.

Μου απαντάς: μάθε να ακούς, γιατί μέσα στη σιωπή σε καλώ.

Κάθε μέρα σε αναζητώ Κύριε, αλλά είσαι πάντοτε Εσύ αυτός που με βρίσκει.   Αμήν

(www.episkopisyrou,gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 12 Ιουνίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 12 Iουνίου 2024     Το Πνεύμα και η Νύμφη. Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τον λαό

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου