Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

30 Μαΐου  2024

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

Όποιος δέχεται κάποιον που εγώ θα στείλω, δέχεται εμένα.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (13,16-20)

Αφού ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, τους είπε:

«Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: δεν υπάρχει δούλος που να είναι ανώτερος απ’ τον κύριό του ούτε απεσταλμένος ανώτερος από εκείνον που τον έστειλε. Αν τα γνωρίζετε αυτά, θα είστε μακάριοι αν τα εκτελέσετε.

Δε μιλώ για όλους εσάς. Εγώ γνωρίζω καλά ποιους διάλεξα, ώστε να εκπληρωθεί η Γραφή που λέει: “Αυτός που τρώει απ’ το ψωμί μου, σήκωσε τη φτέρνα του εναντίον μου”. Από τώρα σας το λέω, πριν ακόμα γίνει, ώστε, όταν συμβεί, να πιστέψετε ότι Εγώ Είμαι. Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: όποιος δέχεται κάποιον που εγώ θα στείλω, δέχεται εμένα. Κι όποιος εμένα δέχεται, δέχεται αυτόν που με έστειλε».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

 «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: δεν υπάρχει δούλος που να είναι ανώτερος απ’ τον κύριό του ούτε απεσταλμένος ανώτερος από εκείνον που τον έστειλε. Αν τα γνωρίζετε αυτά, θα είστε μακάριοι αν τα εκτελέσετε».. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Το ότι και εμείς  πρέπει να περάσουμε την ίδια εμπειρία που πέρασε ο Χριστός. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι το κήρυγμα του Ευαγγελίου θα μας φέρνει πάντα χειροκρότημα και συναίνεση. Να ζω σύμφωνα με τη λογική του Ευαγγελίου σημαίνει να ζω σύμφωνα με μια λογική που είναι διαφορετική από αυτή του κόσμου. Αν τον Ιησού τον έβγαλαν από τη μέση είναι επειδή ο κόσμος πάντα πετά εκείνους που σκέφτονται διαφορετικά.

Ο κόσμος υπερασπίζεται τις λογικές της κατοχής, του εγωισμού, της κερδοφορίας, της εκμετάλλευσης και της υπεκφυγής. Ο Ιησούς ζητά από τους μαθητές του να είναι διαθέσιμοι να αγαπήσουν μέχρι να δώσουν τη ζωή τους για εκείνους που αγαπούν. Όποιος ζει με αυτή τη λογική αναπόφευκτα γίνεται μια ζωντανή αντίδραση στον ίδιο τον κόσμο. Δεν είναι η λογική εκείνου που νομίζει ότι είναι δάσκαλος των άλλων και με ένα  κόκκινο στυλό διορθώνει τα λάθη τους, αλλά είναι η λογική του μάρτυρα που με τον τρόπο ζωής του αναγκάζει εκείνους που τον συναντούν να κοιτάξουν τον εαυτό τους.

Υπό αυτή την έννοια ο Χριστιανός δεν πρέπει να χρειάζεται να κουνάει το δάχτυλο, αλλά να μπορεί να δείξει με τη δική του ζωή έναν εναλλακτικό, έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Να λοιπόν γιατί, τη διαφορά δεν την κάνουν αυτοί που γνωρίζουν καλά τη θεωρία αλλά εκείνοι που την θέτουν σε εφαρμογή, την κάνουν πράξη. Ο πραγματικός προδότης είναι αυτός που αναγγέλλει με λόγια το Ευαγγέλιο και μετά το αρνείται με τη ζωή του.

Είναι η ζωή μας που πρέπει να μιλάει, ακόμα περισσότερο από τα λόγια μας. Ένας Χριστιανός πολεμά ότι είναι άσχημο, επιδεικνύοντας ότι  είναι όμορφο.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριέ μου, μας έδωσες ένα μεγάλο παράδειγμα αγάπης. Εσύ που είσαι ο Ύψιστος, ο Υιός του Θεού, σκύβεις επάνω στα κουρασμένα και λερωμένα από την πορεία της ζωής πόδια μας, για να τα πλύνεις και έτσι να τα καθαρίσεις και να τα ανακουφίσεις. Εσύ, ο μεγαλύτερος, γίνεσαι ο μικρότερος. Εσύ, ο πρώτος, γίνεσαι τελευταίος. Πόσο εύκολο ήταν αυτό για σένα Κύριε; γιατί για εμένα … μου είναι πολύ δύσκολο. Μου είναι πολύ δύσκολο να νικήσω τον εγωισμό μου και να αφήσω τον εαυτό μου να γίνει μικρός.

Εσύ Κύριε είπες: «Εάν τα μάθετε αυτά θα είστε μακάριοι, εάν τα εφαρμόζετε κιόλας». Κάνε με μακάριο Κύριε, βοήθησέ με να είμαι ευτυχισμένος μάθε με πώς να είμαι τελευταίος, μικρός, και βοήθησε με και να το εφαρμόζω σε κάθε στιγμή της ζωής μου. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 12 Ιουνίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 12 Iουνίου 2024     Το Πνεύμα και η Νύμφη. Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τον λαό

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου